Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ άφησε ελεύθερους τους έξι Τούρκους πολίτες

Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ άφησε ελεύθερους τους έξι Τούρκους πολίτες

Την ανακοίνωση έκανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών - Την Κυριακή η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει πως, αν δεν αφεθούν ελεύθεροι οι έξι Τούρκοι που κρατούνται, η Τουρκία θα στοχοποιήσει τις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης

20948707
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι έξι Τούρκοι ναύτες, που είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. Ο ίδιος, πρόσθεσε πως οι έξι Τούρκοι ναύτες επιθυμούν να παραμείνουν στη Λιβύη και να συνεχίσουν να εργάζονται με την εταιρεία με την οποία έχουν συνάψει συμβόλαιο.

Αν και η τουρκική πλευρά δεν έχει διευκρινίσει, προς το παρόν, την ημερομηνία σύλληψης και τον τόπο κράτησης των Τούρκων πολιτών, την Κυριακή η Άγκυρα προειδοποίησε πως, αν αυτοί δεν αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ θα γίνουν «νόμιμος στόχος». «Η κράτηση έξι συμπολιτών μας από παράνομες πολιτοφυλακές που συνδέονται με τον Χάφταρ συνιστά πράξη βίας και πειρατείας. Περιμένουμε οι συμπολίτες μας να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως. Αν δεν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του Χάφταρ θα γίνουν νόμιμοι στόχοι», προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή» οι έξι άνδρες είναι ναύτες και πήραν άδεια να επιστρέψουν στα πλοία που εργάζονται. Στις 30 Ιουνίου η τουρκική πρεσβεία στην Τρίπολη με ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της συμβούλευσε τους Τούρκους που διαμένουν στη Λιβύη να αποφεύγουν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της παράνομης πολιτοφυλακής, η οποία είναι πιστή στον Χάφταρ.

Από το 2011, μετά τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο με την αφρικανική χώρα να έχει διασπαστεί στα δύο. Το δυτικό τμήμα της ελέγχει η κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας», η οποία έχει τη στήριξη του ΟΗΕ ενώ οι δυνάμεις του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ελέγχουν το ανατολικό τμήμα.

Η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας προμηθεύοντας την με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα. Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της Ανατολικής Λιβύης, εκτός από απειλές για επίθεση σε τουρκικούς στόχους, απαγόρευσε τις εμπορικές πτήσεις από τη Λιβύη στην Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν την καταστροφή τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην αεροπορική βάση της Τρίπολης και απείλησαν να χτυπήσουν τουρκικά πλοία που εισέρχονται στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Την Πέμπτη οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) ανακατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Γαριάν, που απέχει 100 χλμ. από την Τρίπολη. Η πόλη αποτελούσε το κέντρο επιχειρήσεων για τις δυνάμεις του Χάφταρ, προκειμένου να επιτεθούν στην πρωτεύουσα της βορειοαφρικανικής χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης