Καρόλα Ρακέτε: Ηρωίδα ή εγκληματίας η 31χρονη καπετάνισσα του Sea Watch 3;

Καρόλα Ρακέτε: Ηρωίδα ή εγκληματίας η 31χρονη καπετάνισσα του Sea Watch 3;

Μετά από δύο εβδομάδες, η Ρακέτε αψήφισε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα με 42 μετανάστες – Στο πλευρό της ο ΟΗΕ και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης

21310944
Στην πατρίδα της είναι ηρωίδα με τους υποστηρικτές της να ζητούν την άμεση απελευθέρωσή της. Στην Ιταλία, όμως η 31χρονη καπετάνισσα του «Sea Watch 3» που διέσωσε 42 μετανάστες στη Μεσόγειο, είναι εγκληματίας. Βερολίνο και Ρώμη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την Καρόλα Ρακέτε, η τύχη της οποίας βρίσκεται σήμερα στα χέρια Ιταλών δικαστών.

Η Καρόλα έγινε το «πρόσωπο» που αψήφησε τον ακροδεξιό Ματέο Σαλβίνι κι έπιασε λιμάνι στη Λαμπεντούζα με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Η υπόθεση της έχει εξελιχθεί σε δημόσια συζήτηση: έπρεπε να αψηφήσει ή όχι την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και να μην αγκυροβολήσει το πλοίο στο λιμάνι; Τίθεται ηθικό θέμα όταν μεταφέρεις «42 εξαντλημένους και απελπισμένους ανθρώπους», όπως υποστηρίζει ο ΟΗΕ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στην Γερμανίδα καπετάνισσα.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για την Ρακέτε

Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που βρίσκεται στο πλευρό της καπετάνισσας του Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε, έχει συγκεντρώσει ήδη 1,3 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος.

Τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει οι υποστηρικτές της προορίζονται για την κάλυψη των δικαστικών της διώξεων. Το δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο ανέβαλε για σήμερα την έκδοση απόφασης για την πιθανή σύλληψη της πλοιάρχου του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch, εν μέσω εντάσεων μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από πάνω από δύο εβδομάδες παραμονής του γερμανικού σκάφους διάσωσης, η πλοίαρχος του, Ράκετε, γύρισε την πλάτη στην απαγόρευση των ιταλικών αρχών και αγκυροβόλησε το σκάφος στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 42 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.

Οι κατηγορίες σε βάρος της είναι αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών, σύμφωνα με το δικηγόρο της, καθώς και κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης. Η Ρακέτε βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή κάθειρξης έως 10 ετών για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής.

Το σκάφος της κατασχέθηκε και η γερμανική οργάνωση μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.

Η Γερμανία κάνει έκκληση για την απελευθέρωσή της

Γερμανοί πολιτικοί, αξιωματούχοι, οργανισμοί και γερμανικά μέσα ενημέρωσης απευθύνουν έκκληση για την απελευθέρωση της.

Κλείσιμο
Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε νωρίτερα χθες ότι η καγκελάριος της Γερμανίας τον ρώτησε για την υπόθεση της Ράκετε και ο ίδιος είπε δεν διαθέτει εξουσία για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου και πως η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης. Παράλληλα σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε πως πρέπει να απελευθερωθεί η πλοίαρχος.

Για τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, η «Γερμανίδα είναι εγκληματίας» ζητώντας να επιβληθούν σκληρές ποινές σε βάρος της και να απελαθεί στην Γερμανία αν ο δικαστής αποφασίσει την απελευθέρωσή της.

Σε ερώτηση για την υπόθεση, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες Στεφάν Ντουρατζίτς έκανε λόγο για μια «ανθρωπιστική επιτακτική ανάγκη», τονίζοντας ότι «κανένα σκάφος ή πλοίο δεν πρέπει να βρίσκεται υπό κίνδυνο ή να του επιβάλλεται πρόστιμο που προστρέχει για βοήθεια σκαφών που κινδυνεύουν, όπου η απώλεια ζωής είναι άμεση».

Δεν μετανιώνει για τους 42 «εξαντλημένους και απελπισμένους ανθρώπους»

Η γερμανική ένωση πλοιάρχων (VDKS) με ανακοίνωσή της υπερασπίστηκε την Ράκετε, τονίζοντας ότι εκείνη αποφάσισε υπέρ μιας ηθικής ενέργειας όταν αψήφησε την απαγόρευση των ιταλικών αρχών και αγκυροβόλησε το πλοίο στο λιμάνι. Η ίδια δήλωσε πως δεν μετάνιωσε για την απόφασή της να μεταφέρει «42 εξαντλημένους και απελπισμένους ανθρώπους» στο έδαφος της Λαμπεντούζα.Οι 42 πρόσφυγες, από την άλλη, έλαβαν άδεια να αποβιβαστούν και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο ή την Πορτογαλία.

Προτού γίνει κυβερνήτης του Sea Watch 3, σπούδασε τέσσερις γλώσσες, πήρε δίπλωμα στην Περιβαλλοντική Προστασία στο Edge Hill University στο Λάνκσαϊρ της Βρετανίας. Επί πέντε χρόνια έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ράκετε ανέλαβε το Arctic Sunrise της Greenpeace, ενώ λίγο αργότερα κυβερνούσε μικρά σκάφη που μετέφεραν τουρίστες στα νησιά Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Παγετώνα. Εκτός από την εμπειρία της στην εμπορική ναυτιλία, η Ράκετε προσέφερε τις ναυτικές της γνώσεις και της ικανότητες ως εθελόντρια και από το 2016 έχει αναλάβει το Sea Watch 3. Από τις 14 Ιουνίου έχει καθηλωθεί στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας μετανάστες από τη Λιβύη, που διασώθηκαν στη μέση του πελάγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης