Απειλεί το Παγκόσμιο Εμπόριο η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας

Απειλεί το Παγκόσμιο Εμπόριο η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας

Οι δύο ισχυρότερες οικονομίες, ΗΠΑ και Κίνα, επιβάλλουν ολοένα και περισσότερους δασμούς στις εκατέρωθεν εισαγωγέ- Για δραματικές επιπτώσεις στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν γερμανοί οικονομολόγοι

Απειλεί το Παγκόσμιο Εμπόριο η διένεξη ΗΠΑ-Κίνας
Σαν σήμερα στις 15 Ιουνίου του 2018 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε για πρώτη φορά δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Ήταν η απαρχή μιας διένεξης, η οποία ολοένα και συχνότερα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ είναι πεπεισμένος ότι «σε περίπτωση που Κίνα και ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να χωριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χρόνια σε μια δυτική και μια ανατολική σφαίρα. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν απλωθεί σαν πέπλο πάνω από την παγκόσμια οικονομία».

Ο Γκάμπριελ Φελμπεμάιρ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου (IfW), εκτιμά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τα κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργεί ο πρόεδρος Τραμπ: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα. Ουδείς γνωρίζει ποια νέα χώρα θα μπει στο στόχαστρο του αμερικανού προέδρου», δηλώνει ο οικονομολόγος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), προσθέτοντας ότι «η οικονομική ζημιά από την αβεβαιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προκαλεί η εκατέρωθεν επιβολή δασμών».

Ένας εμπορικός πόλεμος έχει μόνο χαμένους



Οι αρνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο γίνονται ιδιαίτερα αισθητές σε οικονομίες, όπως η γερμανική, που βασίζονται κυρίως στις εξαγωγές. Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου Ifo Κλέμενς Φουστ θεωρεί ότι «οι εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εντείνουν την αβεβαιότητα και έχουν αρνητική επίδραση και στην γερμανική οικονομική ανάπτυξη. Οι δασμοί και τα εμπόδια στην διεξαγωγή εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ πλήττουν και γερμανικές εταιρίες που διαθέτουν μονάδες παραγωγής σε αυτές τις χώρες, όπως είναι για παράδειγμα οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ».

Τα οφέλη τρίτων χωρών από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας είναι βραχυπρόθεσμα, εκτιμούν ορισμένοι οικονομολόγοι και αναφέρονται κυρίως σε κλωστοϋφαντουργίες στο Πακιστάν και το Βιετνάμ. Ο μεγάλος χαμένος είναι ωστόσο οι καταναλωτές, πιστεύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ: «Όταν οι τιμές για αγαθά και παροχή υπηρεσιών αυξάνονται και παράλληλα περιορίζεται η προσφορά, τότε αυτό έχει επιπτώσεις στα νοικοκυριά σε όλες τις χώρες. Μπορεί να κερδίσεις έναν εμπορικό πόλεμο μόνο αν πείσεις τον εαυτό σου ότι το τίμημα που καταβάλλεις είναι χαμηλότερο από εκείνο του αντιπάλου σου».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης