Η Μέρκελ επαινεί τον Ζάεφ αλλά δεν ανάβει «πράσινο» φως για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Η Μέρκελ επαινεί τον Ζάεφ αλλά δεν ανάβει «πράσινο» φως για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο – Η Γερμανία είναι θετική μεν στην  ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, ωστόσο δεν δεσμεύτηκε για άμεση ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων

zaev_merkel
Επαίνους για τα Σκόπια και το ζήλο που επέδειξαν για τις μεταρρυθμίσεις επιφύλαξε η γερμανική καγκελαρία για τη γείτονα λίγο μετά τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ, χωρίς όμως να δίνει σαφή ημερομηνία για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, που με βάση προηγούμενες δηλώσεις της, δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο. 

«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η Βόρεια Μακεδονία έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της για μια προσέγγιση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η καγκελαρία σχολιάζοντας στη συνάντηση, λέγοντας ότι τα Σκόπια εξακολουθούν να προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, σημειώνει η γερμανική κυβέρνηση τα Σκόπια τα προηγούμενα χρόνια μεταρρύθμισαν με ζήλο τον τομέα της ασφάλειας και πέτυχαν μεγάλη πρόοδο «στους τομείς του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Η ίδια η κυβέρνηση «δεσμεύθηκε να συνεχίσει με προσήλωση τα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν ξεκινήσει», επισημαίνεται από την Καγκελαρία, η οποία αναφέρεται ακόμη στην συμφωνία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. «Η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το αργότερο το 2020 το 30ό κράτος-μέλος της Συμμαχίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.





Επιφυλάξεις και ενστάσεις για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Η Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ζάεφ λίγες ημέρες αφότου η καγκελάριος τάχθηκε κατά της άμεσης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια και πρότεινε επανεξέταση του ζητήματος το φθινόπωρο. Η στάση της, η οποία οφείλεται εν μέρει και στις αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) που εκφράζει επιφυλάξεις για την διεύρυνση και κυρίως για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας, προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εταίρου της, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι έκαναν λόγο για κινδύνους από τη μη τήρηση των υπεσχημένων.

Το θέμα απασχολεί σήμερα και τον γερμανικό Τύπο, με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να αναφέρει ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο - του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκατατεθεί στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ΕΕ - δεν αναμένεται να αποφασίσει κάτι τέτοιο πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών της. Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι, αν και δεν μπορεί κανείς να απορρίψει τα επιχειρήματα των σκεπτικιστών της διεύρυνσης, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις «αποτελούν καλύτερο κίνητρο για μεταρρυθμίσεις στο κράτος από τις αόριστες υποσχέσεις, όπου η ελπίδα ότι θα υλοποιηθούν κάποτε φθίνει».

«Κίνδυνος να νιώσουν τα Σκόπια ότι οι μεταρρυθμίσεις μένουν χωρίς αντιπαροχές»

Κλείσιμο
Πάντως, η Frankfurter Rundschau εκφράζει επιφυλάξεις για την καθυστέρηση, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να εμπεδωθεί στα Σκόπια η αίσθηση ότι οι επώδυνες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μένουν χωρίς αντιπαροχές από την ευρωπαϊκή πλευρά. Κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα, μπορεί να οδηγήσει τους κυβερνώντες στα Βαλκάνια «να εμφανίζονται ότι προωθούν ψευδο-μεταρρυθμίσεις και να διατηρούν την εξουσία με λαϊκιστικά και αυταρχικά μέσα». Αυτό, επισημαίνει η FR, θα αποτελούσε «ένα de facto θανατηφόρο πλήγμα στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ, χωρίς κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, θα ενταθεί ο λαϊκισμός στην ΕΕ και οι κυβερνώντες θα προσεγγίσουν άλλους εταίρους, π.χ. τη Ρωσία, την Τουρκία ή την Κίνα».

Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπενθυμίζει τις υποσχέσεις που έλαβε από την Ευρώπη ενόψει της επίλυσης του ονοματολογικού και τονίζει ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα «αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλλουν στην επίτευξη λύσεων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης