Εκρήξεις σε τάνκερ στο Ομάν: Για επιθέσεις κάνουν λόγο οι ναυτιλιακές εταιρείες

gtcgvgfw

Το «Front Altair» και το «Kokuka Courageous» εκκενώθηκαν μετά από εκρήξεις, με τη συνδρομή του Ιρανικού και του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού - «Θρίλερ» με την τύχη του ενός από τα δύο τάνκερ μετά από αναφορές ότι βυθίστηκε - Άλμα κάνουν οι τιμές του πετρελαίου

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν, όπου δύο δεξαμενόπλοια σήμερα εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για εκρήξεις και κατόπιν εκκενώθηκαν, με τη συνδρομή του Ιρανικού και του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μετά από φερόμενες «επιθέσεις» που δέχτηκαν. Όπως επιβεβαιώθηκε, πρόκειται για το τάνκερ «Front Altair», σημαίας Νήσων Μάρσαλ και το «Kokuka Courageous» σημαίας Παναμά. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ και κατόπιν επιβεβαίωσαν οι ναυτιλιακές εταιρείες, λίγο μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αυτά, τα δύο τάνκερ εκκενώθηκαν και ότι δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

frontaltair


Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε σήμερα βοήθεια σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αφού έλαβε δύο σήματα κινδύνου, ανακοίνωσε ο Πέμπτος Στόλος, η βάση του οποίου είναι στο Μπαχρέιν. «Εχουμε ενημερωθεί για την πιθανολογούμενη επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό στην περιοχή δέχθηκε δύο ξεχωριστά σήματα κινδύνου στις 6:12 πμ τοπική ώρα και ένα δεύτερο στις 07:00 πμ», δήλωσε ο Τζόσουα Φρέι του Πέμπτου Στόλου.

Τα δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για τον πορθμό ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, ένα θαλάσσιο πέρασμα μεγάλης στρατηγικής σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρόλο που το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι το «Front Altair» βυθίστηκε μερικές ώρες μετά την εκκένωσή του, εκπρόσωπος της Frontline, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του, διαψεύδει αυτήν την είδηση. «Υπάρχουν εικόνες από ένα πλοίο διάσωσης που βρίσκεται πλησίον του τάνκερ, και το πλοίο δεν έχει βυθιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της εταιρείας, επικαλούμενος της τελευταίες πληροφορίες από την εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου (International Tanker Management)Το Front Altair δέχθηκε επίθεση, δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας που το είχε ναυλώσει

Το δεξαμενόπλοιο Front Altair, που είχε ναυλώσει η κρατική εταιρεία διύλησης πετρελαίου της Ταϊβάν CPC Corp για να μεταφέρει καύσιμο από τη Μέση Ανατολή, δέχθηκε επίθεση νωρίτερα σήμερα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας αυτής. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της νορβηγικής εταιρείας Frontline, στην οποία ανήκει το πλοίο, επιβεβαίωσε στην νορβηγική εφημερίδα VG ότι το πλοίο έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το δεξαμενόπλοιο Front Altair μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας, μιας πετροχημικής πρώτης ύλης, όταν, "βάσει υποψιών που υπάρχουν, χτυπήθηκε από τορπίλη" γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, δήλωσε ο Βου Ι-Φανγκ, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επιχειρήσεων πετροχημικών της CPC Corp στο Reuters.

Όλα τα μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου διεσώθησαν και, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα VG, βρίσκονται σε παραπλέον πλοίο.

Το Front Altair εθεάθη τελευταία φορά ανοιχτά του Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αφού φόρτωσε το φορτίο του από το Ρουβάις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τα δεδομένα του στο Refinitiv Eikon.Ένας ελαφρύς τραυματισμός στο «Kokuka Courageous»

Το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous υπέστη σήμερα βλάβη από περιστατικό σχετικό με την ασφάλεια στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε εκπρόσωπος του διευθυντή της εταιρείας που διαχειρίζεται το πλοίο BSM Ship Management, στην Σιγκαπούρη. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και τα 21 μέλη του πληρώματος έχουν απομακρυνθεί από το πλοίο μετά το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά η δεξιά πλευρά του κύτους του δεξαμενόπλοιου.

Ο καπετάνιος και το πλήρωμα διασώθηκαν και απομακρύνθηκαν γρήγορα με σωσίβια λέμβο του Coastal Ace, ενός πλοίου που βρισκόταν κοντά. Ένα μέλος του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου τραυματίστηκε ελαφρά κατά το περιστατικό και του παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες πάνω στο Coastal Ace. «Το Kokuka Courageous παραμένει στην περιοχή και δεν διατρέχει κίνδυνο να βυθιστεί. Το φορτίο μεθανόλης που μεταφέρει παραμένει ανέπαφο», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Reuters, μετέπειτα δήλωση της εταιρείας ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες ότι επρόκειτο για επίθεση.  Ένας ναυτιλιακός πράκτορας που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρει ότι η έκρηξη προκλήθηκε πιθανότατα από εξωτερική επίθεση με χρήση νάρκης.

Η Kokuka Sangyo, ιδιοκτήτρια εταιρεία του τάνκερ, είπε ότι το πλοίο τη χτυπήθηκε  δύο φορές μέσα σε τρεις ώρες.

Το πλοίο αυτό βρίσκεται περίπου 70 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περίπου 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Ιράν.

altaira


Το Ιράν διέσωσε 44 ναυτικούς από τα δύο δεξαμενόπλοια

Το Ιράν προσέφερε σήμερα βοήθεια σε «δύο ξένα δεξαμενόπλοια», το ένα με σημαία Παναμά, το άλλο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ, έπειτα από ένα «ατύχημα» που προκάλεσε πυρκαγιά στα πλοία αυτά στη θάλασσα του Ομάν, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Σαράντα τέσσερις ναυτικοί διασώθηκαν από το νερό από μονάδα αρωγής του (ιρανικού) Πολεμικού Ναυτικού της επαρχίας Χορμοζγκάν (σ.σ.: νότιο Ιράν) και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μπαντάρ-ε Ζασκ», μεταδίδει το IRNA επικαλούμενο «μια ενημερωμένη πηγή». Σύμφωνα με το IRNA, το πρώτο ατύχημα συνέβη στις 08:50 (τοπική ώρα 07:50 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ στο δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ το οποίο μετέφερε φορτίο αιθανόλης που είχε φορτωθεί στο Κατάρ και προοριζόταν για την Ταϊβάν.

«Μία ώρα αργότερα, στις 09:50 (08:50 ώρα Ελλάδας), το δεύτερο πλοίο έπιασε φωτιά σε απόσταση 28 ναυτικών μιλίων από το Μπαντάρ-ε Ζασκ», προσθέτει το πρακτορείο. Το IRNA επικαλείται πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο αυτό μετέφερε μεθανόλη που είχε φορτωθεί σε λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας και προοριζόταν για τη Σιγκαπούρη. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται πως «αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή και παρέχουν βοήθεια».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ 4 πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.

kokuka-eksoΆλμα στις τιμές του πετρελαίου

Άλμα σχεδόν 3% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την κατάσταση στον Κόλπο έπειτα από δύο «σήματα κινδύνου» προερχόμενα από πετρελαιοφόρα που φέρεται ότι έγιναν στόχοι μιας «επίθεσης», σύμφωνα με τον 5ο Στόλο των ΗΠΑ.

Γύρω στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), το βαρέλι του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για παράδοση τον Αύγουστο κατέγραφε αύξηση κατά 1,70 δολάριο (2,83%) στα 61,67 δολάρια. Η τιμή για το βαρέλι του αμερικανικού αργού (WTI) για παράδοση τον Ιούλιο σημείωνε αύξηση κατά 1,38 δολάριο (2,70%) στα 52,52 δολάρια.

Βαθιά ανήσυχο το Λονδίνο

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.

Ναυτιλιακές εταιρείες και πηγές δήλωσαν πως δύο πετρελαιοφόρα επλήγησαν στον κόλπο του Ομάν και τα πληρώματα απομακρύνθηκαν, έναν μήνα έπειτα από παρόμοιο επεισόδιο κατά το οποίο τέσσερα δεξαμενόπλοια είχαν πληγεί στην περιοχή.

«Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Ορμούζ. . Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Προβοκάτσια, αλλά από ποιόν ?

Aυτό το συμβάν με τα 2 πλοία στον κόλπο τού Χορμούζ έπεται εκείνου με 4 πλοία που απ΄ότι φαίνεται, όλα χτυπήθηκαν από τορπίλες. ___Οι ΗΠΑ είχαν τότε κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση, όμως είναι παράλογο να έκανε το Ιράν κάτι τέτοιο και να μπλέξει άνευ λόγου με τους πανίσχυρους Αμερικανούς. ___Φυσικά η προβοκάτσια εκ μέρους τών Αμερικανών είναι εξίσου παράλογη αφού αν θέλουν να κατηγορήσουν το Ιράν, έχουν 1000 άλλους λόγους να το κάνουν χωρίς να... αυξήσουν τις τιμές πετρελαίου ! ___Κατά τη γνώμη μου ένας πιθανός ύποπτος είναι η ΤΟΥΡΚΙΑ. Αυτή τη στιγμή που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι στο ναδίρ, θα την συνέφερε μια πολεμική αναστάτωση στην περιοχή τών Στενών. Η Τουρκία θα δείξει έτσι την "αξία" της με το να βρίσκεται εκεί με το ναυτικό της ως μεσαία τοπική δύναμη - σύμμαχος τών ΗΠΑ, στοχεύοντας στην ομαλοποίηση και αναβάθμιση τών σχέσεών τους. ___Κι αν τους πάρουν είδηση οι Αμερικανοί ? Οι Τούρκοι θα το παρουσιάσουν ως ένα "υπονούμενο" προς τις ΗΠΑ ότι θα ήταν έτοιμοι να "πουλήσουν" τους συμμάχους της Ιρανούς...

Ο,τι να ναι

Παιδιά λίγη προσοχή, στην κεντρική σελίδα γράφετε ότι "κατρακυλάνε" οι τιμές, εδώ γράφετε στην αρχή ότι η επίθεση έγινε γύρω στις 7, παρακάτω στις 7.50 και στο άλλο στις 8.50 τι συμβαίνει τελικά;

Parathinalos

Το ένα πλοίο έχει δεχτεί 3 χτυπήματα, άρα οι ώρες διαφέρουν.

Προβοκάτσια

Πιο στημένο, πεθαίνεις....ακονίζουν τα μαχαίρια τους ΗΠΑ κ Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν.

Parathinalos

Εμ....πρέπει πάντα να υπάρχει αυτή η περιβόητη Αφορμή.

Αναμενομενο

Οταν ακους για πετρελαιο καποιος ΠΑΣΟΚος ειναι ανακατεμενος. Κλασικοι ΠΑΣΟΚτζηδες...

Dexter

Σε μερικους οπως εσυ η βλακεια περισσευει και γιαυτο παμε οπου παμε σαν χωρα και σαν αναθρωποι.

...

Μονο ο Τσιπρας θα μπορουσε να πει αυτη τη φραση, για την αναπτυξη ισως. "Κατρακυλαει η αναπτυξη προς τα πανω ναουμε"...

Ωραια

\\κατρακυλανε οι τιμές του πετρελαίου// Μάλλον εχασες τη μπάλα με τα πάνω κάτω!!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΥΡΙΔΗΣ

Αλμα σημειωνουν οι τιμες πετρελαιου-ΔΕΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΝΕ όπως λετε στην επικεφαλιδα του αρθρου σας-Είναι λυπηρο όμως που επιπλέον δεν ασχολειστε με τα σχολια αναγνωστων,κατι το οποιο ασφαλως θα σας βελτιωνε-

KPO

λόγω θερινών αδειών το άρθρο έγραψε ο συντάκτης με ειδικότητα "Μύκονος-βυζ#ια, -Visitoudes" ...και εκεί κάπου τα μπέρδεψε....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

santa

Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες ο απολογισμός της νέας σοκαριστικής επίθεσης σε αμερικανικό σχολείο - Μυστήριο για τα κίνητρα του δράστη που άνοιξε πυρ ανήμερα των γενεθλίων του - Γνωστοί και φίλοι τον περιγράφουν ως γλυκό παιδί, καλό μαθητή και αθλητή - Είχε χάσει το 2017 τον πατέρα του

biden-n1

Την οξύτατη επίθεση της Βόρειας Κορέας πιθανότατα προκάλεσε βίντεο της καμπάνιας Μπαίντεν κατά του Τραμπ στο οποίο όταν αναφέρεται η λέξη «τυράννων» εμφανίζεται φωτογραφία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν