Ισπανία: Το ακροδεξιό Vox αναλαμβάνει ρόλο στη διακυβέρνηση της Μαδρίτης

spain1

Μετά το σύμφωνο συνεργασίας στο οποίο προχώρησε με το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos 

Σε σύμφωνο συνεργασίας για την περιφέρεια της Μαδρίτης προχώρησαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για την είσοδο του κόμματος του Σαντιάγο Αμπασκάλ στα αυτοδιοικητικά όργανα της πρωτεύουσας της Ισπανίας. Μολονότι το τρίτο κόμμα της δεξιάς, οι Ciudadanos ανακοίνωσαν πως το σύμφωνο αυτό είναι απαράδεκτο, οι ίδιοι, ωστόσο, συναίνεσαν σε μία τρικομματική συμμαχία για την ανάδειξη του Χουάν Τρινιδάδ στην προεδρία του Περιφερειακού Κοινοβουλίου της Μαδρίτης, που επικυρώνει την είσοδο της ακροδεξιάς στα κέντρα των αποφάσεων.

Η επικεφαλής του Vox στη Μαδρίτη Ροθίο Μοναστέριο είχε την Τρίτη ξεχωριστές συναντήσεις με τους αντίστοιχους επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Ισάβελ Ντίαθ Αγιούσο και των Ciudadanos Ιγνάθιο Αγουάδο και τους κατέθεσε ένα έγγραφο ως προγραμματική βάση για μία καθολική διαπραγμάτευση όσον αφορά το τοπικό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Περιφέρειας και τη διανομή των θέσεων στα τοπικά εκτελεστικά όργανα της διοίκησης. Η Ντίαθ Αγιούσο συμφώνησε στο κείμενο, ενώ ο Αγουάδο ούτε καν το κοίταξε.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε τα τρία κόμματα της δεξιάς ψήφισαν συντεταγμένα υπέρ του Τρινιδάδ για τη θέση του προέδρου του τοπικού Κοινοβουλίου. Μία εξέλιξη που προλειαίνει το έδαφος ώστε να διατηρήσει την Περιφέρεια το ΡΡ, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται από το 1995 κι οι διοίκησή του έχει εμπλακεί σε πλήθος σκανδάλων.

«Υπογράψαμε μία συμφωνία με το ΡΡ που περιλαμβάνει τις θέσεις στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, τους συμβούλους, τους οργανισμούς κλπ, αναλογικά με τις έδρες που κατέχει το Vox, όπως είναι λογικό. Αργότερα θα δούμε εάν οι Ciudadanos θα συμπράξουν σε αυτό. Εξυπακούεται πως το Vox θα αναλάβει τομείς της διακυβέρνησης», δήλωσε η Μοναστέριο, της οποίας το κόμμα έχει εκλέξει 12 βουλευτές. Με τις έδρες αυτές και τις 26 των Ciudadanos συν τις 30 του ΡΡ τα τρία κόμματα έχουν την πλειοψηφία στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Το ΡΡ αντέδρασε αμέσως στην ανακοίνωση της Μοναστέριο κι επιβεβαίωσε μεν την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, αρνήθηκε όμως ότι το Vox θα συμμετέχει σε μία μελλοντική τοπική κυβέρνηση, παραδεχόμενο όμως πως το ακροδεξιό κόμμα θα εκπροσωπείται σε οργανισμούς και στον προϋπολογισμό, βάσει της εκλογικής του δύναμης. Η εξήγηση αυτή δεν ικανοποίησε τους Ciudadanos, που μέσω του Αγουάδο τόνισαν πως με τον μόνο που θα συνάψουν συμφωνία είναι αποκλειστικά το ΡΡ. Την όποια τρικομματική συμμαχία απέρριψε επίσης και ο ηγέτης του κόμματος Άλβερτ Ριβέρα, επιμένοντας πως ο μόνος συνομιλητής του για τις συνεργασίες στις τοπικές κυβερνήσεις παραμένει το Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Mas Madrid Ίνιγο Ερεχόν τόνισε πως θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της συνεργασίας των τριών κομμάτων στο τοπικό Κοινοβούλιο, καθώς το σύμφωνο μεταξύ PP-Cs-Vox θα επιτρέψει στο ακροδεξιό κόμμα να έχει εκπροσώπηση σε όργανα της Περιφέρειας έχοντας λιγότερες ψήφους από την παράταξή του, σε παράβαση του άρθρου 12 για το καθεστώς των αυτονόμων Περιφερειών, που επιτάσσει την αναλογική εκπροσώπηση στα όργανα της τοπικής διακυβέρνησης. «Το σύμφωνο της ντροπής στη Μαδρίτη ξεκινά με μία δημοκρατική εξαπάτηση που αποτελεί πλήγμα για το Καθεστώς των Αυτονομιών», έγραψε ο Ερεχόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας πως η στάση των Ciudadanos στην εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της ακροδεξιάς στα τοπικά κυβερνητικά όργανα.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1LF08Y

Ο Τούρκος πρόεδρος αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και λέει ότι θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη  - Στη Μανμπίτζ εισβάλλει και ο συριακός στρατός - Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη Συρία - Στην καταδίκη της Τουρκίας προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο

78
068_FtpTrial-AA_14102019_1033835

Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί στην προστασία των Βρετανών γαλαζοαίματων κατά την πενθήμερη επίσκεψή τους στην ισλαμική χώρα - Η δούκισα του Κέιμπριτζ κατέβηκε από το αεροσκάφος λαμπερή με γαλάζιο σύνολο του βρετανικού οίκου Catherine Walker -  Παρόμοιο ντύσιμο είχε κάνει και η αξέχαστη πριγκίπισσα Νταϊάνα σε ένα από τα ταξίδια της στο Πακιστάν

tourkoi

 Ο  Ιμπραήμ Γιαλιλαλί, που υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και σήμερα ζει στην Ελλάδα καθώς έχει λάβει πολιτικό άσυλο, αποκαλύπτει: «Οι Τούρκοι θέλουν να εξοντώσουν το κουρδικό λαό»

2
21756045

Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης αντέδρασαν στην καταδίκη των αυτονομιστών – Η αστυνομία παρενέβη όταν προσπάθησαν να παραβιάσουν την ταινία ασφαλείας και να μπουν στο αεροδρόμιο