Ευρωεκλογές: Ο Ορμπάν νίκησε και δεσμεύτηκε να σταματήσει τους μετανάστες

Ευρωεκλογές: Ο Ορμπάν νίκησε και δεσμεύτηκε να σταματήσει τους μετανάστες

Το κόμμα του ακροδεξιού πρωθυπουργού συγκέντρωσε ποσοστό 52,14%

orban
Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Βίκτορ Ορμπάν εξασφαλίζει 52,14% των ψήφων στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Ουγγαρίας, επιτυγχάνοντας με μια σκληροπυρηνική αντιμεταναστευτική ατζέντα μια μεγάλη νίκη επί μιας διχασμένης αντιπολίτευσης.

"Η εκλογική νίκη σημαίνει ότι οι Ούγγροι μας ανέθεσαν το καθήκον να (...) σταματήσουμε την μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Ορμπάν στους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με όλους όσοι στην Ευρώπη επιθυμούν να σταματήσουν τη μετανάστευση.

Οι Ούγγροι θέλουν το Fidesz να "προστατεύσει την χριστιανική κουλτούρα στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Το Fidesz προηγείται κατά πολύ του αριστερού Δημοκρατικού Συνασπισμού, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,26%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας. Το κόμμα Momentum έρχεται τρίτο με 9,92%. Οι Σοσιαλιστές εξασφαλίζουν 6,68%, ενώ το εθνικιστικό Jobbik 6,44% των ψήφων, ενώ και τα δύο κόμματα αποδυναμώθηκαν σημαντικά.

Ο Ορμπάν, ο οποίος ύψωσε έναν φράκτη το 2015 για να σφραγίσει τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας και να μείνουν έξω οι μετανάστες, περιέγραφε τις εκλογές αυτές ως μια επιλογή ανάμεσα στις δυνάμεις που υποστηρίζουν και σε αυτές που αντιτίθενται στην μαζική μετανάστευση. Αυτός επανεξελέγη για μια τρίτη θητεία το 2018, λαμβάνοντας μια ισχυρή εντολή.

Η εξουσία του στην Ουγγαρία έχει εδραιωθεί ως τις επόμενες εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2022. Πιο ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν το Fidesz, το οποίο εξασφάλισε 13 από τις 21 έδρες της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εγκαταλείψει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για να συσπειρωθεί με τους ακροδεξιούς εθνικιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αναδειχθεί από τις εκλογές αυτές.

Κλείσιμο
Μιλώντας νωρίτερα χθες, Κυριακή, ο Ορμπάν αρνήθηκε να διευκρινίσει αν θα συμμαχήσει με τη νέα κομματική συμμαχία του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι μετά τις ευρωεκλογές.

Το θέμα της μετανάστευσης και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνεται ο κόσμος σε αυτό θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό φάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις εκλογές, πρόσθεσε ο Ορμπάν, και οι παραδοσιακές πολιτικές ομάδες δεν θα διαδραματίζουν τον ίδιο ρόλο στο μέλλον.

Οι ευρωεκλογές αναμένεται να υπονομεύσουν περαιτέρω τα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να προωθήσουν το εθνικιστικό μέτωπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ορμπάν σημείωσε ότι το Fidesz ανήκει στο ΕΛΚ, αλλά η πολιτική αυτή ομάδα βρίσκεται σε αντιπαράθεση όσον αφορά την κατεύθυνση που θα πάρει στο μέλλον και το Fidesz θέλει να επηρεάσει αυτήν την συζήτηση.

"Δεν θέλουμε να ανήκουμε κάπου όπου δεν θα έχουμε επιρροή όσον αφορά τα βασικά ζητήματα στρατηγικής", υπογράμμισε.

Το ΕΛΚ ανέστειλε την συμμετοχή του Fidesz τον Μάρτιο εν μέσω ανησυχιών ότι παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ όσον αφορά την κυριαρχία του νόμου και μπορεί και οι δύο πλευρές να δώσουν ένα τέλος στην μεταξύ τους συμμαχία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης