Τα δάκρυα της Μέι δίνουν τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του διαδόχου της στην ηγεσία των Τόρις

Τα δάκρυα της Μέι δίνουν τον τόνο στην προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη του διαδόχου της στην ηγεσία των Τόρις

Το μεγάλο φαβορί Μπόρις Τζόνσον δεν είναι αρεστός σε πολλούς

may_main01
Με τον λυγμό της Μέι που συνόδευσε την χθεσινή εξαγγελία παραίτησής της από την πρωθυπουργία, ξεκίνησε μία σκληρή προεκλογική μάχη για τον διάδοχό της στην ηγεσία των Συντηρητικών.

Η πρωθυπουργική θητεία της Μέι ήταν μία από τις συντομότερες και λιγότερο επιτυχημένες στην ιστορίας της χώρας, όπως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Τα δάκρυά της δεν συγκίνησαν το βρετανικό αλλά κι ούτε έπεισαν τον πολιτικούς αναλυτές ότι το πρωθυπουργικό της έργο ήταν ότι καλύτερο για τη χώρα.

Η βρετανική εφημερίδα «Evening Standard» στο κύριο άρθρο της δημοσιεύει φωτογραφία της δακρυσμένης πρωθυπουργού κατά την ανακοίνωση της αποχώρησής της, υπό τον τίτλο:«Έκανα ότι μπορώ».

«Ένας πικρός αποχαιρετισμός» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας »Frankfurter Allgemeine Zeitung» το άρθρο της οποίας σχολιάζει πως κάποιες φορές ακόμα ακόμα και τα ισχυρά κορίτσια κλαίνε...

Για τους πολιτικούς αναλυτές η παραίτησή της ήταν από καιρό αναγκαία. Από την αρχή το Brexit ήταν ένας ηράκλειος άθλος...Το λάθος της Βρετανής πρωθυπουργού ξεκίνησε από την αρχή. Από το καλοκαίρι του 2016 θα έπρεπε να πει με ειλικρίνεια στο βρετανικό λαό ότι ήταν απαραίτητοι επώδυνοι συμβιβασμοί. Από την αρχή μπλόκαρε κάθε ειλικρινή πολιτικό διάλογο. Μπορεί τυπικά η Μέι να παραμένει στην Ντάουνιγκ Στριτ, ουσιαστικά όμως θα είναι μία πρωθυπουργός ζόμπι που θα κινείται στους πολιτικούς διαδρόμους σαν να μην υπάρχει, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Για τους περισσότερους πάντως, ο πιθανότερος διάδοχος της Μέι είναι ο Μπόρις Τζόνσον.Ωστόσο, ο εκκεντρικός πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δεν είναι σε πολλούς αρεστός.

«Θα ήταν ο λάθος άνθρωπος», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφερόμενη στον Τζόνσον.

«Τα προεκλογικά του ψέματα πριν από το δημοψήφισμα και η ασυγκράτητα αλλοπρόσαλλη εμφάνισή του ως υπουργός Εξωτερικών τον καθιστούν ακατάλληλο γι αυτό το αξίωμα. Εάν γίνει πρωθυπουργός, θα εισέλθει ο λαϊκισμός στη Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

Για την εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», σε περίπτωση που γίνει ο Τζόνσον πρωθυπουργός, θα υποσχεθεί στο κόμμα από την αρχή διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit», δηλαδή να βγει η χώρα από την ευρωπαική οικογένεια χωρίς συμφωνία....«Η νέα ημερομηνία αποχώρησης του Λονδίνου είναι η 31η Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ζητήσουν παράταση, να τους δοθεί. Αλλά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξει η συμφωνία από την αρχή», αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα.

Κλείσιμο
Για τους Βρετανούς πολιτικούς αναλυτές, η πρωθυπουργός έχει δημιουργήσει την φήμη ότι καταφέρνει να επιβιώνει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι η θητεία της είναι από τις μικρότερες, έμεινε στην εξουσία περισσότερο από τον Γκόρντον Μπράουν, τον χρόνο του οποίου θα ξεπεράσει στα τέλη Μαϊου (δύο χρόνια και 319 μέρες).

Η Τερέζα Μέι, όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, ανέλαβε την πρωθυπουργία χωρίς εκλογές και στη διάρκεια της ηγεσίας της είχε τις μεγαλύτερες απώλειες στελεχών της κυβέρνησης της (36!) , περισσότερες από όσες είχαν μέσα σε δέκα χρόνια ο Τόνι Μπλερ και η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν διπλές παραιτήσεις υπουργών σ΄ένα 24ωρο: του υπουργού για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, μαζί με του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και αυτή του υπουργού για το Brexit, Ντομινίκ Ράμπ, μαζί με της υπουργού Εργασίας, Έσθερ Μακβέι, οι οποίες ακολουθήθηκαν από παραιτήσεις υφυπουργών.

Μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ετοιμότητα να την διαδεχτούν στην ηγεσία των Συντηρητικών τουλάχιστον 16 επίδοξοι υποψήφιοι, εκ των οποίων έχουν ανακοινώσει δημόσια μόνο οι Μπόρις Τζόνσον- το μεγάλο φαβορί-, Έσθερ Μακβέι, Ντόμινικ Ραμπ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Ρόρι Στιούαρτ, η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων, 'Αντρεα Λίντσομ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922, Γκρέιαμ Μπράντι .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης