Ουκρανία: Πρόωρες εκλογές στις 21 Ιουλίου

Ουκρανία: Πρόωρες εκλογές στις 21 Ιουλίου

Τις εκλογές προκήρυξε ο νέος πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του

zel
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 21 Ιουλίου προκήρυξε σήμερα ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, όπως αναφέρεται στο διάταγμα που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της προεδρίας, με το οποίο επισημοποιείται και η διάλυση του κοινοβουλίου.

Το κείμενο αυτό "βάζει τέλος στις εξουσίες του κοινοβουλίου" και "ορίζει τις βουλευτικές εκλογές για τις 21 Ιουλίου".

Ο νεότερος πρόεδρος της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει από χθες Δευτέρα, στην ομιλία που εκφώνησε κατά την ορκωμοσία του, ότι σκόπευε να διαλύσει το κοινοβούλιο. Προσπαθώντας να επωφεληθεί από την ορμή που φαίνεται να έχει, μετά την εκλογή του στην προεδρία με το συντριπτικό ποσοστό 73%, στον δεύτερο γύρο, ότι θα κερδίσει και τις πρόωρες βουλευτικές που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο.

Ο Ζελένσκι ζήτησε από χθες την παραίτηση των υπουργών, μολονότι ο νόμος δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να παραιτηθεί παρά μόνο μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών. Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του, επικαλούμενος τις "διαφωνίες" του με τον νέο πρόεδρο.

Η ανακοίνωση περί διάλυσης του κοινοβουλίου, μια διαδικασία ιδιαίτερα σύνθετη, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουκρανία. Ορισμένοι πολιτικοί και συνταγματολόγοι έκριναν την απόφαση αυτή αντισυνταγματική και κάλεσαν τον Ζελένσκι να την ανακαλέσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης