ΟΗΕ: Πρόσφυγες οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα

ΟΗΕ: Πρόσφυγες οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα

Το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα - Πρόκειται για την πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής

venezuela-carakas-ena
Οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση δικαιούνται προστασία ως πρόσφυγες, αναφέρει σε σημερινή της ανανεωμένη ενημέρωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Υπηρεσία καλεί άλλες χώρες να μην τους απελάσουν ή τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα -- η πλειονότητα μετά το 2015, αναφέρει η Υπηρεσία.

"Είναι υπερβολικά σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα να μην υπάρχουν απελάσεις ή διωγμοί", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μια εκπρόσωπος της UNHCR.

"Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσον όρο 3.000 με 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα", είπε η ίδια.

"Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Βενεζουέλα μετά το 2015", πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Η HCR εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό εκ των οποίων 700.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το 2015.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, στο τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 460.000 Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τους περισσότερους Βενεζουελάνους φιλοξενεί η Κολομβία, ακολουθεί το Περού, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Αργεντινή και η Βραζιλία.


Το 2018 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη χώρα κάθε μέρα!

Κατά μέσον όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η έξοδος των Βενεζουελάνων που διαφεύγουν απ’ αυτήν την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.




Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης