ΟΗΕ: Πρόσφυγες οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα

venezuela-carakas-ena

Το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα - Πρόκειται για την πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής

Οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση δικαιούνται προστασία ως πρόσφυγες, αναφέρει σε σημερινή της ανανεωμένη ενημέρωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Υπηρεσία καλεί άλλες χώρες να μην τους απελάσουν ή τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα -- η πλειονότητα μετά το 2015, αναφέρει η Υπηρεσία.

"Είναι υπερβολικά σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα να μην υπάρχουν απελάσεις ή διωγμοί", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μια εκπρόσωπος της UNHCR.

"Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσον όρο 3.000 με 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα", είπε η ίδια.

"Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Βενεζουέλα μετά το 2015", πρόσθεσε.

Η HCR εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό εκ των οποίων 700.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το 2015.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, στο τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 460.000 Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τους περισσότερους Βενεζουελάνους φιλοξενεί η Κολομβία, ακολουθεί το Περού, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Αργεντινή και η Βραζιλία.


Το 2018 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη χώρα κάθε μέρα!

Κατά μέσον όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η έξοδος των Βενεζουελάνων που διαφεύγουν απ’ αυτήν την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Mark_Epser

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν τήρησαν πλήρως τις υποσχέσεις τους - «Όσοι ευθύνονται για τα εγκλήματα πολέμου θα πρέπει να καταστούν υπόλογοι» επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας - «Δεκάδες τζιχαντιστές αφέθηκαν ελεύθεροι» τόνισε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος

1
boris-0

329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά της συμφωνίας αποχώρησης - Απέρριψαν ωστόσο το χρονοδιάγραμμα-«εξπρές» για τους εφαρμοστικούς νόμους, με 322 «όχι», έναντι 308 «ναι» - Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «παγώνει» την εξέταση της συμφωνίας για το Brexit, έως ότου η ΕΕ αποφασίσει αν θα προσφέρει μια παράταση στην ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου - Τουσκ: Συζητάμε αίτημα αναβολής του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020

44