Το «bras de fer» ΗΠΑ- Κίνας προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Το «bras de fer» ΗΠΑ- Κίνας προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη

Για γερά νεύρα οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον - «Δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη» διαμηνύει ο Τραμπ

trump_xi_art
Την ώρα που οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη συνεχίζουν το bras de fer στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ, βομβαρδίζοντας με μηνύματα το Τwitter, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να επιβάλει δασμούς στην Κίνα.

Από σήμερα, η Ουάσινγκτον έθεσε σε ισχύ αυξημένο συντελεστή 25% στη δασμολόγηση κινεζικών αγαθών, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις Βρυξέλλες να ανησυχούν για τις συνέπειες αυτού του εμπορικού πολέμου στο ευρωπαική αγορά.

Κλείσιμο

Οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την κινεζική πλευρά θα τραβήξουν αν κρίνουμε από τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη» για την οριστικοποίηση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

«Οι δασμοί θα φέρουν πολύ περισσότερο πλούτο στη χώρα μας από μια φαινομενική συμφωνία», ανέφερε ο Τραμπ σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter.

Για δεύτερη διαδοχική ημέρα, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες καταβάλλουν ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι η το Πεκίνο θα πληρώσει τους δασμούς και όχι οι Αμερικανοί καταναλωτές, όμως οι τιμές έχουν αυξηθεί σε διάφορα προϊόντα, καθώς οι αμερικανικές επιχειρήσεις επιφορτίζονται με το κόστος. Στα πρωινά του «τιτιβίσματα», ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφασή του να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα.



«Οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται σε πολύ ευγενικό τρόπο –δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να βιαστούμε». Παρακολουθώντας το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις.

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη αναθεώρηση της ανάπτυξης των ισχυρών της Ε.Ε.Εξάλλου, ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα επηρεάσει άμεσα και τις εξαγωγές της όχι μόνο των δύο εμπλεκόμενων χωρών αλλά και όλες τις χώρες του κόσμου, αφού κανείς δεν θα μείνει ανεπηρέαστος σε μια τέτοια κρίση. ο μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζαν πολλές ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες που έχουν δραστηριότητα και στην Αμερική και στην Ασία. Ήδη η αβεβαιότητα για το Brexit και η επιβράδυνση των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης -(Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν αναθεωρήσει την πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης από το 1,9% του ΑΕΠ στο 1,4% του ΑΕΠ πριν τα μέσα του χρόνου.




Η προειδοποίηση της Ευρωπαικής Επιτροπής ήρθε την Τρίτη, μόλις ο Τραμπ έθεσε επί τάπητος την νέα απειλή για περαιτέρω αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα, από 10% που επέβαλε από τον περασμένο Ιούλιο στο 25% από σήμερα.Με την κίνηση αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να πιέσει τους Κινέζους να αλλάξουν στάση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ των δύο κρατών για ένα νομικό κείμενο που θα καθορίζει τις εμπορικές τους σχέσεις.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ βρίσκονται στα 540 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι αν οι δύο χώρες κλιμάκωναν τον εμπορικό πόλεμο με αύξηση των δασμών και προς την μια και προς την άλλη κατεύθυνση, η Κίνα θα ήταν ο μεγάλος χαμένος καθώς θα είχε υπερτριπλάσιες απώλειες από αυτές των ΗΠΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης