Διπλωματικό θρίλερ σε Καράκας - Μαδρίτη: Στην ισπανική πρεσβεία κατέφυγε ο Λεοπόλδο Λόπεζ

Διπλωματικό θρίλερ σε Καράκας - Μαδρίτη: Στην ισπανική πρεσβεία κατέφυγε ο Λεοπόλδο Λόπεζ

Αρχικά είχε καταφύγει στην πρεσβεία της Χιλής - Απελευθερώθηκε από τον κατ' οίκον περιορισμό από στρατιώτες που στηρίζουν τον Γκουαϊδό

guedo_ar
Ένα διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λεοπόλδο Λόπεζ, μαζί με την σύζυγό του και την κόρη τους, κατέφυγαν στην ισπανική πρεσβεία του Καράκας, όπως επιβεβαίωσε η Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση οι τρεις τους διαμένουν στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη στη Βενεζουέλα, Χεσούς Σίλβα Φερνάντες.

Ο Λόπεζ ήταν ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχε μπει περισσότερο στο στόχαστρο του Νικολάς Μαδούρο. Είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό τον Ιούλιο του 2017 με την κατηγορία της υποκίνησης βίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2014.

Απελευθερώθηκε την Τρίτη από μέλη του στρατού της Βενεζουέλας που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, και εμφανίστηκε στο πλευρό του στο βίντεο που καλούσε σε στρατιωτική εξέγερση.

leopoldo


Σε δύσκολη θέση η Μαδρίτη

Κλείσιμο
Η παρουσία του Λόπεζ στην ισπανική πρεσβεία φέρνει σε δύσκολη θέση την Ισπανία, η οποία παρά το γεγονός ότι ανήκει στις 50 χώρες που έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρος της Βενεζουέλας, δεν έχει διακόψει τους δεσμούς με το καθεστώς Μαδούρο.

Ο Λεοπόλδο Λόπεζ αφού πρώτα πήγε στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας ζήτησε από την ισπανική αντιπροσωπεία και την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ την άδεια να μεταφερθεί στην ισπανική πρεσβεία, ένα αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Η Ισπανία έχει χορηγήσει υπηκοότητα στους γονείς του Λόπεζ. Μάλιστα ο πατέρας του, που επίσης ονομάζεται Λεοπόλντο Λόπεζ, είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Κόμμα στις ευρωεκλογές. Η Ισπανία έχει υποδεχθεί και άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, όπως ο πρώην δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα.

Ο Λεοπόλδο Εντουάρντο Λόπεζ Μεντόζα γόνος πλούσιας οικογένειας, γεννηθείς στις 29 Απριλίου 1971, σπούδασε στο Χάρβαρντ και αποτελεί το αγαπημένο παιδί των πλουσίων αλλά και όλης της συντηρητικής, φιλελεύθερης παράταξης. Αντίθετα, από την πλευρά του Μαδούρο, ο Λόπεζ θεωρείται επικίνδυνος ριζοσπάστης, εταίρος της πλούσιας ελίτ.

Είχε ενεργό συμμετοχή σύντομης διάρκειας είχε στο πραξικόπημα του 2002 κατά του Ούγκο Τσάβες, καθώς ο Λόπεζ είχε βοηθήσει στη σύλληψη ενός υπουργού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης