Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια και τραυματίες στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Χάος στο Παρίσι: Επεισόδια και τραυματίες στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Κουκουλοφόροι  παρείσφρησαν στην πορεία των Κίτρινων Γιλέκων - Κρότου λάμψης και δακρυγόνα εκτόξευσαν οι αστυνομικοί - Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίας- Πάνω από 200 οι συλλήψεις

000_1G304W
Επεισόδια σημειώθηκαν  στο Παρίσι, όταν ομάδα κουκουλοφόρων ενώθηκαν με τα Κίτρινα Γιλέκα στην κεφαλή της πορείας για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι ταραχές ξέσπασαν γύρω στις 11.00, τοπική ώρα, πριν ξεκινήσει η κεντρική πορεία των συνδικάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η γαλλική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 165 προσαγωγές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των εκατοντάδων ακροαριστερών ακτιβιστών –μέλη των αποκαλούμενων Black Blocs– που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Μονπαρνάς.


Κάποιοι από τους διαδηλωτές, κουκουλοφόροι ή φορώντας κίτρινα γιλέκα, άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως "όλοι σιχαίνονται την αστυνομία" και στη συνέχεια εκτόξευσαν διάφορα αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με βομβίδες κρότου-λάμψης και με δακρυγόνα. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο Φιλιπ Μαρτινέ, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το μπλοκ του οποίου ήταν επικεφαλής, αφού δέχτηκε επίθεση από κάποιους ακραίους.

Ένα μέλος του CGT που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του επεισοδίου είπε ότι ακριβώς πριν ξεκινήσει η πορεία ο συνδικαλιστής βρέθηκε εν μέσω των συγκρούσεων μεταξύ των Black Blocs και των δυνάμεων ασφαλείας. Κατάφερε να υποχωρήσει σε ένα γειτονικό δρόμο όπου όμως "μια ομάδα ατόμων" άρχισε να εκτοξεύει μπουκάλια εναντίον του.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ η γαλλική τηλεόραση έδειξε ένα βανάκι με σπασμένα τα τζάμια.

Οι αρχές είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της περιοχής. Ένταση επικρατούσε κυρίως γύρω από το εστιατόριο La Rotonde, που είχε αποκλειστεί για να μην έχει την τύχη του Fouquet το οποίο πυρπολήθηκε στις 16 Μαρτίου. Το La Rotonde έχει συνδεθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν γιατί εκεί είχε γιορτάσει το γεγονός ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο χρόνια.

Μέχρι το μεσημέρι οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 9.016 ελέγχους και έκαναν πάνω από 200 προσαγωγές

Μέχρι αργά το απόγευμα το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έκανε λόγο για πάνω από 150.000 διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον 16.000 κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού. Άλλες εκτιμήσεις ανέβαζαν τον αριθμό πολύ ψηλότερα, στους 40.000 μόνο στην γαλλική πρωτεύουσα. 

Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις

Εκτός από το Παρίσι, σε πολλές άλλες πόλεις (Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντη, Στρασβούργο, Μπορντό κ.α.) οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Λιόν, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις πορείες στο κέντρο.

«Ευχαριστούμε για τη Νοτρ Νταμ, αλλά δώστε κάτι και στους Άθλιους», έγραφε ένα από τα πανώ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στη Λιλ.

000_1G307F_2
21053648
21053653
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης