Νορβηγία: Διχάζει η απόφαση της πρωθυπουργού να επαναπατρίσει ορφανά του ISIS

Νορβηγία: Διχάζει η απόφαση της πρωθυπουργού να επαναπατρίσει ορφανά του ISIS

Η «σιδηρά Έρνα» δημιούργησε αναταραχή στους κόλπους της κεντροδεξιάς συμμαχίας, που στηρίζει την κυβέρνησή της, όταν ανακοίνωσε πως επεξεργάζεται σχέδιο να φέρει πίσω στην πατρίδα τα ορφανά των Νορβηγών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους

nor12
Αναταραχή στις τάξεις της κεντροδεξιάς συμμαχίας, που κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές του 2017, προκάλεσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, όταν ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση μελετά σχέδιο να επαναπατρίσει τα ορφανά Νορβηγών τζιχαντιστών, τα οποία τώρα ζουν σε καταυλισμούς περιοχών της Συρίας, που στο παρελθόν είχε υπό τον έλεγχό του το ηττημένο πλέον Ισλαμικό Κράτος.

«Δεν επιθυμούμε να φέρουμε πίσω στην πατρίδα τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ούτε τις συζύγους τους, αλλά θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε με σύστημα να φέρουμε πίσω τα ορφανά τους», δήλωσε η 58χρονη Σόλμπεργκ στο εθνικό δίκτυο NRK. Η ανακοίνωση της πρωθυπουργού προκάλεσε έκπληξη καθώς σε προηγούμενη δήλωσή της η ίδια είχε αποκαλέσει τον επαναπατρισμό ατόμων από καταυλισμούς της Μέσης Ανατολής «ακατάλληλο υπό την παρούσα κατάσταση ασφάλειας».

Τα ορφανά των τζιχαντιστών διχάζουν την κυβερνητική συμμαχία

Το Κόμμα της Προόδου, το οποίο στήριξε το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού στις εκλογές του 2017, χαρακτήρισε την απόφαση της Σόλμπεργκ «απογοητευτική» και «ανόητη» ενώ το Κόμμα των Φιλελεύθερων, που είχε, επίσης, στηρίξει τους συντηρητικούς, καλωσόρισε την απόφαση της Σόλμπεργκ. «Οι άνθρωποι είναι σοκαρισμένοι (από την απόφαση της πρωθυπουργού)», δήλωσε ο Περ Γουίλι Αμουντσέν, βουλευτής του κόμματος Προόδου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. «Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να φέρουμε πίσω στην πατρίδα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί στην τρομοκρατία και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο Νορβηγός πολιτικός.

Αντίθετα, ο Άμπιντ Ράτζα, αντιπρόεδρος της βουλής με πακιστανική καταγωγή, που προέρχεται από τους Φιλελεύθερους, ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει και άλλα μέτρα για τα ορφανά του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν θα έχουμε επιτύχει μέχρι και τα 40 ορφανά παιδιά (Νορβηγών μαχητών) να έχουν επιστρέψει. Θα ζητήσω, επίσης, από την Έρνα Σόλμπεργκ να βρεθεί λύση και για τα άλλα παιδιά. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των ορφανών και εκείνων που έχουν μητέρα εν ζωή, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά με κανόνες ισότητας», δήλωσε ο Ράτζα.

Όμως, τα προβλήματα με την «εμπρηστική» ανακοίνωση της πρωθυπουργού δεν τελειώνουν εδώ καθώς και το τρίτο κόμμα που την στήριξε στις τελευταίες εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες, έχουν ακόμα πιο ριζοσπαστική άποψη για το θέμα των ορφανών του πρώην χαλιφάτου. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε: «Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι πάντα με το μέρος των παιδιών. Το λάθος δεν είναι ποτέ των παιδιών, άσχετα αν οι γονείς τους ζουν ή όχι» και ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει την ευθύνη για όλα τα παιδιά των Νορβηγών τζιχαντιστών και όχι μόνο για τα ορφανά, ώστε αυτά να επιστρέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νορβηγικής αστυνομίας τουλάχιστον 30 Νορβηγοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και 40 παιδιά νορβηγικής καταγωγής παραμένουν αποκλεισμένοι σε καταυλισμούς στη Συρία.

Ποια είναι η «Σιδηρά Έρνα» της Νορβηγίας

Κλείσιμο
Η συντηρητική Έρνα Σόλμπεργκ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη Νορβηγία από το 1996 και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην χώρα μετά την ιστορική φυσιογνωμία των Εργατικών, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, η οποία κάθισε για τρεις θητείες στον πρωθυπουργικό θώκο.

Η Σόλμπεργκ διαδέχθηκε το 2013 στην πρωθυπουργία τον Εργατικό Γενς Στόλτενμπεργκ ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του 2017 με οριακή νίκη έναντι του Εργατικού Κόμματος. Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας απέκτησε το προσωνύμιο «Σιδηρά Έρνα», όταν στην δεύτερη κυβέρνηση του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Κιελ Μάγκνε Μπόντεβικ, ως υπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (2001 - 2005) είχε εφαρμόσει αυστηρή πολιτική απέναντι στους αιτούντες άσυλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης