Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα σε ανελκυστήρες προκάλεσε τη φωτιά;

Την εκδοχή αυτή εξετάζουν οι αρχές καθώς οι εργασίες στον ναό είχαν σταματήσει 1,5 ώρα πριν τη φωτιά - Οι τρεις ανελκυστήρες είχαν τοποθετηθεί για να διεκολύνουν τους τεχνίτες στα έργα στην Παναγία των Παρισίων

Τα ίχνη μιας πυρκαγιάς που θα μείνει στην ιστορία των Παρισίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθούν να εντοπίσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές στην πόλη του φωτός. Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της δικαστικής αστυνομίας στο Παρίσι έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν τις αιτίες της πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, έχοντας προς το παρόν ανακρίνει περισσότερους από τριάντα πολίτες.

Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους της ανυπολόγιστης καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου της Ευρώπης, με τις πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα ο καθεδρικός ναός των Παρισίων με ιστορία άνω των 800 ετών,να παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Notre Dame, εντόπισαν καπνό, στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα και ενημέρωσαν τις αρχές περίπου στις 18.05 ώρα Γαλλίας. Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.
notre-drame01

Πλέον, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την αρχική εστία της φωτιάς, με τις πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για πιθανό βραχυκύκλωμα, στους ανελκυστήρες που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης του ναού.

Στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των εργασιών συντήρησης του ναού, είχαν τοποθετηθεί τρεις ανελκυστήρες, ώστε οι τεχνίτες να μπορούν να εργάζονται κάτω από ένα ικρίωμα εκατοντάδων τόνων. Καθώς η περίπτωση να προκλήθηκε σπινθήρας σε εργασίες συγκόλλησης έχει αποκλειστεί, οι αρχές ερευνούν τους τρεις αυτούς ανελκυστήρες.
notre-drame02

Η αστυνομία των Παρισίων συλλέγει φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από περαστικούς, τουρίστες αλλά και από κάμερες σε κοντινά καταστήματα,ώστε μέσω μιας ειδικής εφαρμογής να συνθέσει ένα τρισδιάστατο βίντεο που θα δείχνει τις στιγμές από τα πρώτα λεπτά που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η πυροσβεστική υπηρεσία αντιμετώπισε ανυπέρβλητα προβλήματα, καθώς οι φλόγες που ξεκίνησαν σε ύψος άνω των τριάντα μέτρων από το έδαφος, ξεπέρασαν κάποια στιγμή ακόμα και τα ογδόντα μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γάλλοι πυροσβέστες (μια από τις καλύτερα εκπαιδευμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ) όταν αντιμετωπίζουν περιπτώσεις πυρκαγιάς σε παλαιά κτήρια, επιλέγουν να δράσουν εντός του κτηρίου, ώστε να περιορίσουν την καταστροφή ιστορικών κειμηλίων και και να μην χρησιμοποιήσουν αντλίες μεγάλης πίεσης. Όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αν είχαν επικεντρωθεί στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με αντλίες υψηλής πίεσης, υπήρχε περίπτωση η θερμοκρασία εντός του ναού να ξεπεράσει ακόμα και τους 800 βαθμούς.

Notre Dame: new video shows inferno from firefighters' perspective


Από πέντε έως είκοσι χρόνια η αποκατάσταση των ζημιών

Ένα από τα μεγαλύτερα πλέον ερωτήματα, μετά την αποφυγή της πλήρους καταστροφής του συμβόλου της χριστιανοσύνης, είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την μερική έστω αποκατάσταση των ζημιών αλλά και το κόστος που θα απαιτηθεί για ένα τέτοιο τιτάνιο έργο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.
notre-drame03

Η χρονική διάρκεια: Οι γνώμες διχάζονται. Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν "το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια", ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών. Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος. Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.

Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς; Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.
notre-drame04

Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα. Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους. Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια.

Πάνω από 750 εκατ. ευρώ οι δωρεές για την ανακατασκευή

Από ιδιώτες εκατομμυριούχους μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες, οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.
notre-drame05

Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα σήμερα: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια. Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.

Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.
notre-drame06

Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.

Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία. Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο

Δείτε βίντεο: Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα σε ανελκυστήρες προκάλεσε τη φωτιά;
Παναγία των Παρισίων: Βραχυκύκλωμα σε ανελκυστήρες προκάλεσε τη φωτιά;


ΣΧΟΛΙΑ (41)

Νικος

Τραβηγμένο αυτό με τα ασανσέρ. Όταν το μηχάνημα δεν λειτουργεί και στα ηλεκτρικά του δεν κυκλοφορεί ρεύμα, είναι απίθανο να προκαλέσει φωτιά απο κακές επαφές. Το βραχυκύκλωμα ρίχνει ασφάλειες και πολύ δύσκολα βάζει φωτιά. Μόνη και σπάνια περίπτωση να υπήρχε υπερθέρμανση σε κάποιο πίνακα όταν λειτουργούσε το μηχάνημα και η φωτιά να φούντωσε σιγά σιγά μετά απο ώρα. Από την άλλη αυτοί οι εργοταξιακοί ανελκυστήρες βρίσκονται στίς σκαλωσιές και δεν έχουν επαφή με το κτίριο και συνήθως με την λήξη της βάρδιας τους βγάζουν εκτός για λόγους ασφαλείας.

Αγύριγο κεφάλι

"Moυσουλμάνοι" ήσαν καημένε!_______Μας το κρύβουν!_______Αλλά εμείς οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ε;________Μασάμε τέτοια;

Μάλλον

Το βραχυκύκλωμα στον εγκέφαλο τους ήταν . Είδα με τα μάτια μου σχόλια από Τούρκους στο ινσταγκραμ με lol κτλ και ατάκες του στυλ κλάψτε τώρα χριστιανοί . Για να είναι αυτοί έτσι που θέλουν να μπουν στην Ευρώπη φανταστείτε τους υπόλοιπους που τους έχουν και άχτι λόγω αποικιοκρατίας .

Αγύριγο κεφάλι

Εμ! Πέστα ντε!__________Αφού είπαμε, "Μουσουλμάνοι" οι εμπρηστές!________Γιά μιά ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ιδέα αγωνιζόμαστε την ...σήμερον ημέρα!___ "Άντρες είμαστε και τον λόγο μας κρατάμε"!..____ (Πούλεγε και ο Σταυρίδης όταν είδε ότι τον είχε ΣΚΑΣΕΙ ο Γκιωνάκης στα "Κίτρινα γάντια"!..).____Τι; Παίζουμε;

Αγύριγο κεφάλι

Πέστε, σας παρακαλώ, επί μία ΜΟΝΟ εβδομάδα, ότι έστω και ..."υπόνοιες" υπάρχουν ότι η πυρκαϊά στην Παναγία των Παρισίων ενδέχεται να προκλήθηκε από εμπρησμό "ΙΣΩΣ" από ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ και εγώ ύστερα σαν ...καλός ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΣ-Νεοναζί-ΦΑΣΙΣΤΑΣ που είμαι θα ...το χειριστώ κατάλληλα το ζήτημα.______Έστω και εάν μετά ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΕΙ και με κάθε επισημότητα ότι ΔΕΝ ήταν τελικά Μουσουλμάνοι οι εμπρηστές!..________Θα πω τότε ότι ο ...Σόρος έδωσε ΑΡΚΕΤΑ ΛΕΦΤΑ (ως "Σιωνιστής" γιά να ..."καταστραφεί" από την κατάκλιση Μουσουλμάνων η Ευρώπη χάριν της παγκοσμιοποίησης. Θα σκεφτώ και άλλες ΑΝΟΗΣΙΕΣ σαν καλός ΦΑΣΙΣΤΑΣ που είμαι) και έτσι και με τα λεφτά που έδωσε ο Σόρος θα πω ύστερα ότι ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ και αποφάσεις η Γαλλική Αστυνομία!___________Εγώ, σαν καλός Νεοναζί-ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΑΡΟΣ που είμαι, ΜΗΝ σας νοιάζει! Όλα τα ..."τακτοποιώ"!.._______Όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω!.. ΑΡΚΕΙ να ΜΗΝ μου το χαλάτε και επιμένετε ότι το βραχυκύκλωμα των ανελκυστήρων ήταν η αποκλειστική αιτία προκλήσεως της πυρκαϊάς!..__________Μα είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; "Αποκλείεται" σας λέω!..

Θεριστής

50.000.000 μουσουλμάνοι που ζουν ειρηνικά στην Ευρώπη, και εκ των οποίων μέρος θα βοηθήσει στην ανέγερση του χριστιανικού ναού (επειδή δεν έχουν όλοι κόπρανα μίσους στο κεφάλι) είναι η απόλυτη και πλέον αποστομωτική απάντηση στους φασιστομπούληδες που γράφουν εδώ μέσα.

Κυνικός

Κάθε καλός αριστερούλης, σαν τον Θεριστή, θα γίνει ένας "καλός" μουσουλμάνος...Η Αριστερά είναι ο προπομπός και η θεραπαινίδα του Ισλάμ...

αχαχαχααχ

όταν καταλάβεις ότι το πρόβλημα δεν ειναι οι 50.000.000 αλλα οι φανατικοι τα ξαναλέμε

Τρομοκρατική οργάνωση για τα δικαιώματα των ασανσερ

Εμείς τα ταλαιπωρημένα και καταπιεσμένα ασανσέρ αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τον εμπρήσμο της Νοτρ Νταμ. Καλούμε κι άλλα ασανσέρ να συνεισφέρουν στον αγώνα μας. Ασανσέρ ου αχμπαρ.

Αγύριγο κεφάλι

Ως άνω: ______ "Bραχυκύκλωμα σε ανελκιστήρες προκάλεσε την πυρκαϊά;"_______ΟΧΙ!__________Εγώ, σαν "Νεοναζί-ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΣ-ΦΑΣΙΣΤΑΣ" ΔΕΝ το δέχομαι αυτό!__________Εγώ "ΘΕΛΩ" να είναι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ μετανάστες αυτοί που "προκάλεσαν" την πυρκαϊά!__________Γιά νάχω να λέω σαν "ΦΑΣΙΣΤΑΣ-Νεοναζί" που είμαι!.._________Μην μου το κάνετε αυτό και το ρίχνετε τώρα στο ...βραχυκύκλωμα!.._________Δεν με νοιάζει εάν εκάηκε ο Ιερός Ναός.____Άλλωστε "επιχαίρω" γιά αυτό. Σκασίλα μου και εάν εκάηκε.___Άλλωστε από έναν ΦΑΣΙΣΤΑ μην περιμένετε ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ προς την Γαλλία και σε ΚΑΝΕΝΑΝ και γιά ΤΙΠΟΤΑ!________ΓΑΊΔΟΥΡΙ, ήμουνα και ΘΑ είμαι!..________Θα έδειχνα (δήθεν) μεγάλη "στενοχώρια" γιά τον Ναό, εάν ελέγατε ότι ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ήσαν αυτοί που έβαλαν την φωτιά!________Τώρα, ΟΛΑ μου τα ...χαλάτε!..

Debaser

Καλα ναι μα ποσα δικια εχεις, μονο αυτη ειναι γιατι εν τελει, επιστημονικα δηλαδη, μονο εκει πηγαινε για διακοπες. Οποτε αν το δουμε σωστα, αυτη ηταν η αγαπημενη του εκκλησια οποτε μια ειναι = αυτη τη μονη μια = ειναι αυτη που ηθελε αρα επομενως Α+Β μας κανουν την Αγια Σοφια τη μια μονη μοναδικη μοναχη εκκλησια του ενος μονο μοναδικου και κανενος αλλου στον κοσμο ΟΟΟΟΟΛΟ Θεου (μας) = [οχι των αλλων δλδ, μονο του δικου ΜΑΣ Θεου]. Αυτα!

Αχμεντ

ΚΑΝΕ ΤΟ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΣΑΝ ΑΤΥΧΗΜΑ

Αντε και εις ανωτερα

Και εκει που αρπαξαν φωτια τα μαλλια του γαϊτανου,μια σπιθα τιναχτηκε και με αστραπιαια ταχυτητα εφτασε στη στεγη της νοτρ νταμ.τα υπολοιπα τα ξερετε.αυτη ηταν η αιτια.μη ψαχνετε τιποτε αλλο.ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου.ακου απο βραχυκυκλωμα! Ειναι χυδαιο ακομα κ να το σκεπτεσθε.να δικασουν τη γρια που εκαψε τα μακρυα χρυσα σγουρα μαλλια του γαϊτανου

μακιςςς

Το πρόβλημα δεν είναι το ασανσέρ ούτε οι τζιχαντιστές. Το πρόβλημα είναι η πυρασφάλεια του μνημείου που ήταν προφανώς για τα μπάζα. Έχεις ένα τεράστιο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το μνημείο αυτό προφανώς ήταν γεμάτο ξύλο και πολύ εύφλεκτο. Κανονικά εδώ και 60 χρόνια μερα με τη μέρα έπρεπε να το έχουν κάνει αφλεκτο. Υπάρχουν υλικά και μέθοδοι να επεξεργαστείς το ξύλο, να βάλεις μεταλλικές ενισχύσεις όπου χρειαζεται, σπρινκλερ, περιπολίες πολλές φορές την ημέρα κλπ. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ. Οποιος/ οποίοι είναι υπεύθυνοι οι για την πυρασφάλεια πρέπει να λογοδοτήσουν.

e

Πάντα υπάρχουν άσχετοι να γράψουν το μακρύ τους και το κοντό τους. Λίγα πράγματα για την πυρασφάλεια: Ότι μεταλλικά στοιχεία μπορεί να συνδεθούν με το ξύλο, είναι άσχετα με την πυρασφάλεια (μόνο για λόγους στατικής επάρκειας μπορεί να τοποθετήσεις μεταλλικά στοιχεία σε ξύλο. Άλλος λόγος δεν υπάρχει). Πολύ περισσότερο τα μεταλλικά στοιχεία λιώνουν και δεν είναι κατάλληλα για πυρασφάλεια. Το μοναδικό μέσο είναι βερνίκια πυρασφάλειας που πάλι έχουν μια ορισμένη αντοχή. ΑΠό ένα σημείο και μετά καίγονται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trump_erdogan_main

Κατά 50% θα αυξηθούν οι δασμοί στον χάλυβα, ενώ οι ΗΠΑ θα σταματήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται από το υπουργείο Εμπορίου, παγώνοντας την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. δολαρίων με την Τουρκία

32