Σάρα Σάντερς προς Δημοκρατικούς: Δεν είστε αρκετά έξυπνοι για να δείτε τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ

sara-sanders

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δεν εμπιστεύεται τα μέλη του Κογκρέσου «για να εξετάσουν τις δεκαετίες των επιτυχιών του προέδρου και να αποφασίσουν οτιδήποτε»

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου δεν είναι «αρκετά έξυπνα» για να έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταδίδει το ABC News.

Η Σάρα Σάντερς δήλωσε στην εκπομπή “Fox News Sunday” ότι, κατά την άποψή της, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχουν δικαιοδοσία στην εξέταση των εγγράφων, τα οποία ζητάει μία Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, επί τη βάσει εφαρμογής ενός νόμου της δεκαετίας του 1920.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε νέα προθεσμία μέχρι την 23η Απριλίου στην Υπηρεσία Ελέγχου Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) προκειμένου να παραδώσει τα φορολογικά στοιχεία του προέδρου Τραμπ, αλλά και επιχειρήσεών του κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι τα φορολογικά έγγραφα που έχουν ζητηθεί είναι ουσιαστικά πολύπλοκα για τους ανθρώπους για να τα κατανοήσουν. Σύμφωνα με την Σάντερς, ο ισχυρισμός αυτός του Ντόναλντ Τραμπ συμπεριλαμβάνει και τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία η ίδια δεν εμπιστεύεται “για να εξετάσουν τις δεκαετίες των επιτυχιών του προέδρου και να αποφασίσουν οτιδήποτε.”

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πληροφόρησε το Κογκρέσο νωρίς το απόγευμα της 10ης Απριλίου ότι το υπουργείο του δεν στάθηκε δυνατόν να συμμορφωθεί με την αρχική προθεσμία που του είχαν θέσει οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την παράδοση στοιχείων για τις φορολογικές επιστροφές του Τραμπ.

Προχωρώντας στην δημοσιοποίηση της επιστολής, ο Μνούτσιν απέκτησε κεντρικό ρόλο σε μια διαμάχη πολιτικών και δικαστικών προεκτάσεων για την παράδοση των φορολογικών εγγράφων που αναφέρονται στον πρόεδρο Τραμπ, μετέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το CNN.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Νιλ, ο Μνούτσιν δήλωσε πως: “το υπουργείο Οικονομικών δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την εξέταση των εγγράφων,” μέσα στο (αρχικά) προκαθορισμένο χρονικό περιθώριο (10 Απριλίου) που είχε δοθεί από τους Δημοκρατικούς στον Επίτροπο Φορολογίας Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) Τσαρλς Ρέτιγκ.

Στο αίτημα αυτό είχε ζητηθεί η παράδοση στοιχείων για τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ και των επιχειρήσεών του κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ έδωσε έμφαση “στην ιδιαίτερη φύση του αιτήματος” δηλώνοντας ότι θα επιβλέψει τον χειρισμό του από το υπουργείο των Οικονομικών, ενώ έχουν ζητηθεί συμβουλές από το υπουργείο Δικαιοσύνης “προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αντίδρασή μας είναι πλήρως εναρμονισμένη με το νόμο, αλλά και το Σύνταγμα των ΗΠΑ.”

Η απόφαση του ίδιου να συμπεριλάβει τον εαυτό του, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης στην διαδικασία επεξεργασίας του αιτήματος των Δημοκρατικών αφήνει να εννοηθεί ότι ο Μνούτσιν δεν θεωρεί υποχρεωτική την συμμόρφωσή του με κάποιο χρονικό περιθώριο, καλλιεργώντας τις συνθήκες για μία παρατεταμένη διαδικασία με χαρακτηριστικά πολιτικής κι όχι μόνο αντιπαράθεσης.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων πιστεύουν ότι ο νόμος τους επιτρέπει ξεκάθαρα να ζητήσουν πληροφορίες στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Ο Ρέτιγκ από την πλευρά του δήλωσε σε μία ακρόαση που έγινε στις 10 Απριλίου, ότι παρόμοια αιτήματα τα διαχειρίζεται ο ίδιος ως επίτροπος του IRS.

Ο Μνούτσιν από την πλευρά του τόνισε σε μία επιστολή ότι η δική του εμπλοκή, αλλά και η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης, έχει ως στόχο την προστασία όλων των Αμερικανών φορολογουμένων, από πιθανές επιπλοκές που είναι δυνατό να προκληθούν από το αίτημα των Δημοκρατικών.

“Το αίτημα της επιτροπής θέτει σοβαρά ζητήματα αναφορικά με το συνταγματικό πλαίσιο της διερευνητικής εξουσίας που έχει το Κογκρέσο, τη νομιμότητα της επικαλούμενης νομοθετικής σκοπιμότητας, αλλά και τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών,” έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

“Οι νομικές επιπτώσεις του αιτήματος αυτού μπορούν να επηρεάσουν την προστασία όλων των Αμερικανών πολιτών κατά αποκαλύψεων που υποκινούνται πολιτικά για πληροφορίες σχετικά με την προσωπική τους φορολογία, ανεξάρτητα από το πιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία,” σημείωσε ο Μνούτσιν.

Ο Νιλ είχε δηλώσει ότι θα συζητούσε με δικηγόρο την κατάλληλη αντίδραση που θα δρομολογούσε, καθώς το υπουργείο των Οικονομικών “αποφάσισε να μην επιτρέψει στο IRS να συμμορφωθεί με το αίτημα μου εντός της προθεσμίας μέχρι την 10η Απριλίου.”

Ο υψηλόβαθμος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν είχε χαρακτηρίσει την εμπλοκή του Μνούτσιν ως “ένα σημάδι πολιτικής παρέμβασης” προσθέτοντας ότι “στην περίπτωση που ο υπουργός Μνούτσιν δεν παραδώσει τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου, “θα παραβεί το νόμο.”

Η επιστολή αυτή του Μνούτσιν ήταν στο πλαίσιο των οδηγιών μιας επιστολής από τον δικηγόρο του προέδρου Τραμπ Ουίλιαμ Κονσοβόι, με την οποία ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών “να απέχει από την διάθεση των πληροφοριών που έχουν ζητηθεί, μέχρι να λάβει μία επίσημη νομική γνωμοδότηση” από το νομικό γραφείο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Καθώς περνούν οι ημέρες από την διατύπωση των αιτημάτων τους, οι Δημοκρατικοί αναμένουν μία πλήρη πολιτική και νομική σύγκρουση, καθώς ο Λευκός Οίκος διερευνά τα περιθώρια αντίδρασης που έχει, ενώ οι ίδιοι προετοιμάζονται για δικαστικές εξελίξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

r

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

brexit-12

Η εβδομάδα που θα κρίνει την τύχη του Brexit - Ανοίγει εκ νέου η Βουλή των Κοινοτήτων με την Ομιλία της Βασίλισσας - Οι «αντάρτες» των Τόρις και το βορειοιρλανδικό κόμμα θα σαμποτάρουν το σχέδιο του Brexit - Ο Μπόρις Τζόνσον πάει την Πέμπτη Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την νέα του πρόταση

mogherini

Τις περαιτέρω ενέργειες της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στη βόρεια Συρία συζητεί σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αποφάσεις

war_ar

Στρατεύματα της Δαμασκού εισήλθαν σε πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας – Στους 550 οι νεκροί «τρομοκράτες» σύμφωνα με την Τουρκία - Λήψη μέτρων σε βάρος της Άγκυρας εξετάζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ

1