Τουρκία: Δήμαρχοι που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό HDP δεν θα αναλάβουν καθήκοντα

Τουρκία: Δήμαρχοι που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό HDP δεν θα αναλάβουν καθήκοντα

Η ανώτατη εκλογική αρχή της Τουρκίας έκρινε ότι πολλοί δήμαρχοι δεν μπορούν να αναλάβουν το αξίωμά τους επειδή είχαν καθαιρεθεί το 2016 – Τη θέση τους θα καταλάβουν οι υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν 

20662227
«Οργανωμένη πολιτική πλεκτάνη» καταγγέλλει το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία, μετά την απόφαση της ανώτατης εκλογικής αρχής που έκρινε ότι πολλοί απ' όσους εξελέγησαν από το κόμμα στις δημοτικές εκλογές δεν επιτρέπεται να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, λόγω καθαίρεσής τους το 2016. 

Πάνω από τους μισούς δημάρχους μάλιστα του φιλοκουρδικού κόμματος αναμένουν να τους δοθεί εντολή να αναλάβουν το αξίωμά του.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) απέρριψε πολλές ενστάσεις που είχαν καταθέσει το HDP και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Επίσης, απορρίφθηκαν ενστάσεις και του ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε χθες την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενος τις παρατυπίες που, σύμφωνα με το κόμμα του, επηρέασαν το αποτέλεσμα.

Η YSK έκρινε ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι σε τέσσερις περιφέρειες και μια υποπεριφέρεια της νοτιοανατολικής Τουρκίας δεν μπορούν να λάβουν την εντολή επειδή είχαν καθαιρεθεί στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί στους υποψηφίους που εξελέγησαν με το HDP να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Δήμαρχοι θα ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι που ήρθαν στη δεύτερη θέση, οι οποίοι είναι μέλη του AKP.

Κλείσιμο
«Το μέτρο που έλαβε η YSK δεν είναι παρά μέρος μιας οργανωμένης πολιτικής πλεκτάνης» από το AKP και τους πολιτικούς συμμάχους του, είπε ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικό κόμματος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο χάος την Τουρκία.

Η YSK απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Εκπρόσωποι του AKP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να κάνουν κάποια δήλωση.

Το φιλοκουρδικό κόμμα θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών στις πέντε περιφέρειες

Ο βουλευτής του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ είπε ότι το κόμμα θα ζητήσει την ακύρωση των εκλογών στις πέντε αυτές περιοχές, τονίζοντας ότι η καθαίρεση με διάταγμα δεν απαγορεύει σε κάποιον να θέσει υποψηφιότητα και να εκλεγεί. «Η απόφαση αυτή είναι παντελώς λανθασμένη και αντιτίθεται στον νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Θα ήταν καλύτερο να μην είχε ληφθεί αυτή η απόφαση, όμως υπάρχει μια πιθανότητα να περιορίσουμε τη ζημιά», πρόσθεσε.

Οι λίστες των υποψηφίων υποβάλλονται προς έγκριση στην YSK πριν από τις εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης