Τουρκία: Η κάλπη έβγαλε... ψήφο διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική Ερντογάν

Τουρκία: Η κάλπη έβγαλε... ψήφο διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική Ερντογάν

«Μήνυμα» για τον Τούρκο πρόεδρο η ήττα των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη - Τώρα υπόσχεται «στιβαρό» οικονομικό πρόγραμμα - Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρίσει διάδοχο πριν την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας

erdgan_main2
«Μήνυμα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο «έδειξαν», μέσω της κάλπης, ως υπεύθυνο για την επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, έστειλαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι μέσω των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Με τον Τούρκο πρόεδρο να προσδίδει, προεκλογικά, χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις δημοτικές κάλπες, και να κάνει λόγο για τεστ πολιτικής επιβίωσης, φαίνεται ότι η... βαθμολογία του κυβερνώντος κόμματος ήταν... κάτω από τη βάση.

Πιο αναλυτικά, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με 48,79% έναντι 48,51%. Στην τουρκική επικράτεια, πρώτο κόμμα ψηφίστηκε το AKP του Τούρκου προέδρου με 44.31% και μαζί με το εθνικιστικό MHP (7.31%) διατηρούν την κυριαρχία σε αρκετές μητροπόλεις και δήμους.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άνδρο του κουρδικού κόμματος.

Ωστόσο αν και προηγείται στο σύνολο της χώρας, το κόμμα του Ερντογάν έχασε σημαντικές πόλεις στις δημοτικές εκλογές, με αναλυτές να ερμηνεύουν τη μείωση των ποσοστών του ως τίμημα για την επιδείνωση της οικονομίας της χώρας. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατέλαβε 30,11% στο σύνολο της χώρας, ωστόσο θεωρείται νίκη η επικράτηση στην Άγκυρα, στη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρεδεστό, τα Δαρδανέλια, τη Γιάλοβα, το Αϊδίνιο, τη Μούγλα, την Αττάλεια, το Χάταϊ, τη Σινόπη, τα Άδανα και τη Μερσίνα.

Το «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ, με 7,45%, εδραιώνεται στην πολιτική σκηνή, ενώ το φιλοκουρδικό HDP, παρά την πολεμική, διατήρησε κάποιους δήμους και περιφέρειες και κατέλαβε 4.24% στην τουρκική επικράτεια.

Ο Ερντογάν πληρώνει την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πάντως να πληρώνει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην χώρα, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι' αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων φρόντισε να τονίσει ότι έχει μπροστά του άλλα 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές, για να υλοποιήσει ένα στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα. Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αγορά ή όχι των S-400 και μια πιθανή επιχείρηση στη Συρία θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική αμέσως μετά τις εκλογές, με τον αντίστοιχο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Κλείσιμο
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος της Τουρκίας μετά την υπαγωγή της γείτονος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είχε θέσει ως βασική του προτεραιότητα την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και την παράλληλη στοχοποίηση των αντιπάλων του, κατηγορώντας τους για τη διεθνή οικονομική στήριξη που ζήτησε η χώρα. Ωστόσο, μια σειρά εσφαλμένων κινήσεων του Τούρκου προέδρου -νεποτισμός, κεντρικός έλεγχος της οικονομίας και «φούσκα» ιδιωτικού δανεισμού- εκτόξευσαν τον πληθωρισμό, ενώ η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο και το ευρώ κατέγραφε ιστορικά χαμηλά.

Το εάν ο Ερντογάν θα παραμείνει στο προεδρικό μέγαρο μέχρι το τέλος της θητείας του είναι μία από τις βασικές ερωτήσεις μετά τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, είναι πιθανό να χρίσει διάδοχο πριν το τέλος της θητείας του. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι η φήμη του «παντοδύναμου» Ερντογάν υπέστη σοβαρό πλήγμα στην Τουρκία και περισσότερο στο δικό του εκλογικό σώμα.

Στάση αναμονής από την ΕΕ

Αναφορές για τα αποτελέσματα στην Τουρκία υπήρξαν και στη Γερμανία, με το κυβερνών κόμμα CDU, μέσω εκπροσώπου του, να δηλώνει ότι υπήρξε μια ευκαιρία για τους Τούρκους πολίτες να δείξουν ότι υφίσταται ένα είδους δημοκρατίας στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις από τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, η ήττα του Ερντογάν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου συγκεντρώνεται ο μεγάλος πλούτος της χώρας, δείχνει ότι αρκετοί πολίτες αρχίζουν να αμφιβάλουν για την ικανότητα του ΑΚP να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία και αναμένει την τελική αξιολόγηση των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας ταυτόχρονα για την απρόσκοπτη ανάληψη καθηκόντων των νέων αιρετών, σύμφωνα με την Μάγια Κοτσίγιανιτς, η οποία απάντησε σήμερα σε σχετική ερώτηση κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, η Μ. Κοτσίγιανιτς δήλωσε: «Φυσικά, παρακολουθούμε τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, κάτι που καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών στην τοπική δημοκρατία και οι ψηφοφόροι μπορούσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων και κομμάτων. Λαμβάνουμε υπ' όψιν την προκαταρκτική αξιολόγηση του Συνδέσμου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί και αναμένουμε την πλήρη τους αποτίμηση, περιλαμβανομένων των όποιων παρατυπιών. Επιπλέον αναμένουμε οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι, οι οποίοι ψηφίστηκαν χθες, θα μπορέσουν να ασκήσουν την εντολή τους ελεύθερα και σε ευθυγράμμιση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι φυσικά μέλος».

Τέλος, η Μάγια Κοτσίγιανιτς απηύθυνε τα συλλυπητήρια της ΕΕ προς τους συγγενείς των θυμάτων που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα βίας που σχετίζεται με τις εκλογές.

Μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, στις οποίες το κόμμα του προέδρου Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της πρωτεύουσας Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2018. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,65%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης