Ο Ισημερινός αρνείται ότι οι συνθήκες διαβίωσης του Ασάνζ επιδεινώνονται

assange_ecuador

Ο Ισημερινός αρνείται ότι οι συνθήκες του Τζούλιαν Ασάνζ επιδεινώνονται στην πρεσβεία στο Λονδίνο – Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο ιδρυτής του Wikileaks στερείται θέρμανσης και κοιμάται στο πάτωμα 

«Εντελώς λανθασμένες» χαρακτήρισε ο Ισημερινός τις πληροφορίες ότι ο Τζουλιάν Ασάνζ στερείται θέρμανσης και κοιμάται στο πάτωμα της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο, όπου έχει βρει καταφύγιο και του χορηγήθηκε άσυλο.

Μάλιστα, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας, τέτοιες πληροφορίες «επιδιώκουν να επηρεάσουν τη διαχείριση της υπόθεσης αυτής».

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε θέσει κανόνες για τις επισκέψεις, τις επικοινωνίες και την υγιεινή του Ασάνζ στο εσωτερικό της πρεσβείας. Τον Δεκέμβριο, το απέρριψε την έφεση του Ασάνζ κατά των κανόνων.

Σύμφωνα με τον Ισημερινό, «το σύστημα θέρμανσης στην έδρα της διπλωματικής αποστολής λειτουργεί κανονικά χωρίς να επηρεάζει τους υπαλλήλους, τους χρήστες, ούτε τον Ασάνζ».«Επιπλέον, κανένα έπιπλο δεν έχει αποσυρθεί από το δωμάτιό του στο οποίο η πρόσβαση γίνεται μέσω ηλεκτρονικού κωδικού που βρίσκεται στην αποκλειστική χρήση του», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μένει στην πρεσβεία από το 2012

Ο 47χρονος Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία της λατινοαμερικάνικης χώρας στο Λονδίνο το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψής του έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις.

Η υπόθεση αυτή στο μεταξύ μπήκε στο αρχείο, αλλά ο Ασάνζ παραμένει στη διπλωματική αποστολή διότι φοβάται πως οι βρετανικές αρχές θα τον συλλάβουν για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του με απώτερο σκοπό να τον παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010.

Την Παρασκευή, το Κίτο «απέσυρε τη δέσμευσή του να φροντίζει και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Ασάνζ».

Έκκληση αμερικανικού ιδρύματος να διασφαλιστεί η υπεράσπιση του Ασάνζ

Το αμερικανικό ίδρυμα Courage, που προασπίζει τα δικαιώματα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απηύθυνε την Πέμπτη έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η υπεράσπιση του Τζούλιαν Ασάνζ, λέγοντας πως η κατάστασή του στην πρεσβεία του Ισημερινού «είναι όλο και πιο επισφαλής, σε σημείο ώστε η απέλαση και η σύλληψή του να είναι ενδεχομένως άμεσες».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

thereza

Αυτό αποκαλύπτει ο βρετανικός κυριακάτικος τύπος. Εκπρόσωπος της Downing Street έσπευσε να προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι κινδυνεύει να ακυρωθεί το δημοψήφισμα του 2016. Αύριο το σχέδιο Β της Μέι στο κοινοβούλιο

colom

Η κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην οργάνωση ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Ντούκε να ζητήσει από την Αβάνα τη σύλληψη και έκδοση 10 διοικητών του ELN από την Κούβα, όπου είχαν μεταβεί για ειρηνευτικές συνομιλίες

tixhografies

Από το 2014 οι τοιχογραφίες είχαν περιέλθει στην κ. Τασούλα Χατζητοφή από την Αμμόχωστο, η οποία ζει στην Χάγη και επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ είχε συμβάλει στον επαναπατρισμό εκκλησιαστικών κειμηλίων