Ιταλία: Στο 0,2% μείωσε η κυβέρνηση την πρόβλεψή της για ανάπτυξη

Ιταλία: Στο 0,2% μείωσε η κυβέρνηση την πρόβλεψή της για ανάπτυξη

Ο συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκα και του Κινήματος 5 Αστέρων διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα τηρήσει «τους στόχους που έθεσε η Ευρωπϊκή Επιτροπή»

ΙΤΑΛΙΑ-ΕΕ
Η ιταλική κυβέρνηση μείωσε απόψε στο 0,2% του ΑΕΠ την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2019, από 1% που έκρινε ότι θα φτάσει μέχρι σήμερα.

Ο συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκα και του αντισυστημικού Κινήματο 5 Αστέρων διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα τηρήσει "τους στόχους που έθεσε η Ευρωπϊκή Επιτροπή" ενώ ταυτόχρονα δεν θα επιβάλει κανέναν νέο φόρο, ούτε θα τροποποιήσει τον προϋπολογισμό.

Όπως συμβαίνει συχνά, η ανακοίνωση της κυβέρνησης είναι λακωνική και αόριστη, ιδίως στο τι σημαίνει η τήρηση των στόχων που έθεσαν οι Βρυξέλλες. Δεν προβλέπεται να δοθεί κάποια συνέντευξη Τύπου απόψε.

Τα ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα το προσχέδιο μιας απόφασης που επρόκειτο να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτό το κείμενο η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019, αντί για 2,04% που είχε αποφασιστεί σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης. Το έλλειμμα θα μειωθεί κατόπιν στο 2,1% για το 2020 (αντί για 1,8%), στο 1,8% το 2021 (αντί για 1,5%) και θα πέσει στο 1,5% το 2022.

Η Ρώμη εκτιμά επίσης ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 0,7% το 2020 και το 2021, αντί για 1,8% και 1,5% που προέβλεπε έως τώρα.

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θα φτάσει το 132,7% του ΑΕΠ φέτος, αντί για 130,7%.

Κλείσιμο
Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν και ποια από τα στοιχεία αυτά εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο.

Για να περιοριστεί το έλλειμμα, το προσχέδιο προέβλεπε επίσης την αύξηση του ΦΠΑ το 2020 και το 2021, όμως το μέτρο αυτό εγκαταλείφθηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία και του ηγέτη των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, σύμφωνα πάντα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης