Τραγωδία της Ethiopian: Το σύστημα της Boeing που συνέβαλε στην πτώση ενεργοποιήθηκε μόνο του;

Τραγωδία της Ethiopian: Το σύστημα της Boeing που συνέβαλε στην πτώση ενεργοποιήθηκε μόνο του;

Μέσα στα 6 λεπτά της μοιραίας πτήσης -από την απογείωση μέχρι την συντριβή- οι πιλότοι απενεργοποίησαν τέσσερις φορές το λογισμικό «anti-stall» του μοιραίου Boeing 737 MAX 8, όμως το σύστημα ενεργοποιήθηκε εκ νέου τέσσερις φορές...

boeing_ar
Ένα σενάριο που παραπέμπει σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας εξετάζουν οι ερευνητές της τραγωδίας με τους 157 νεκρούς επιβαίνοντες σε πτήση της Ethiopian Airlines καθώς προσπαθούν να διακριβώσουν αν το σύστημα που συνέβαλε στην πτώση του Boeing 737 MAX 8 ενεργοποιήθηκε μόνο του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μετά την απενεργοποίησή του από τους πιλότους της μοιραίας πτήσης.

Δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters υποστήριξαν ότι το αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας στήριξης ενεργοποιήθηκε τέσσερις φορές αφού το πλήρωμα αρχικά το έκλεισε λόγω των προβληματικών δεδομένων που ελάμβανε από έναν αισθητήρα.

Σύμφωνα με μια από τις πηγές, αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν το πλήρωμα της Ethiopian Airlines επέλεξε να ενεργοποιήσει εκ νέου το επίμαχο σύστημα που «έσπρωχνε» προς τα κάτω τη «μύτη» του Boeing, εντούτοις μια από τις πιθανότητες που εξετάζουν είναι το λογισμικό να ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Νωρίτερα η Wall Street Journal σε δικό της ρεπορτάζ για τη μοιραία πτήση ανέφερε ότι οι πιλότοι του Boeing 737 MAX ακολούθησαν αρχικά τις οδηγίες που περιέχονταν σε εγχειρίδιο για να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους όταν ενεργοποιείται το επίμαχο σύστημα προχωρώντας στην απενεργοποίησή του, αλλά αυτό δεν είχε πρακτικό αποτέλεσμα,

Οι οδηγίες είχαν εκδοθεί μετά την πτώση του αντίστοιχου τύπου αεροπλάνου στην Ινδονησία, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 189 άνθρωποι, και μετά από αντίστοιχες οδηγίες της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Στο δημοσίευμα της WSJ υποστηρίζεται ότι οι πιλότοι προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν χειροκίνητα το Boeing αλλά όταν δεν το κατάφεραν αποφάσισαν να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση στα χειριστήριά τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης