Επιμένει ο Ερντογάν: Εχουμε σχέδια για να κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί

Επιμένει ο Ερντογάν: Εχουμε σχέδια για να κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί

Καθημερινά στις ομιλίες του, εδώ και μία εβδομάδα και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, επαναλαμβάνει πως θέλει να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, μετά τις εκλογές

erdogan_konstantinopolis
Ακόμα μία φορά επανέλαβε την πρόθεσή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε προεκλογική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, όπως κάνει καθημερινά από την περασμένη Κυριακή, δήλωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί: «Τώρα, μετά τις εκλογές, ελπίζουμε να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία πίσω στο τζαμί ως το όνομα του μουσείου. Έχουμε κάποια σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη», είπε ο τούρκος πρόεδρος.
erdogan_agia_sofia
Μάλιστα δεν δίστασε να συσχετίσει εκ νέου την απόφασή του αυτή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπλέγοντας πως «όσοι κάνουν σχέδια για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για τα σχέδιά τους αυτά».

Όλα αυτά, ενώ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις, καθώς μετά την UNESCO, που προειδοποίησε πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, απαιτείται η έγκριση του οργανισμού, η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) καταδικάζει επίσης τις αξιώσεις Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία έχει βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς, και η ιδιότητά της ως μουσείου πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της USCIRF Tenzin Dorjee, την Πέμπτη, με ανακοίνωσή του. «Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας επιδεινώνουν το ήδη "θόλό" τοπίο για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», καταλήγει ο Tenzin Dorjee.
Κλείσιμο
erdogan_agia_sofia2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης