«Πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις από τον Ιούνιο επιδιώκουν Σκόπια – ΕΕ

maceu0

Η έκθεση της Κομισιόν για την προενταξιακή πορεία των Σκοπίων θα δημοσιευτεί στα τέλη Μάιου – Στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο

Άμεσες διαδικασίες για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων φαίνεται ότι επιδιώκει τόσο η ΕΕ όσο και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Κοινός στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως ανακοίνωσαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας του 15ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ έκανε λόγο για πολυάριθμες επιτυχίες της κυβέρνησης «σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Παράλληλα, συνεχάρη τον Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του, ενώ αναφέρθηκε και στην «ηγετική ικανότητα» του πρωθυπουργού Τσίπρα. «Μας υπενθυμίσατε ότι είναι εφικτό να πετυχαίνετε ιστορικά αποτελέσματα και να παραμένετε προσηλωμένοι στη μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της χώρας», επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, δηλώντας πως η «μεταρρυθμιστική δυναμική» στα Σκόπια είναι «εντυπωσιακή».

Τα χρονοδιαγράμματα της Κομισιόν

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χάν χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ένα «άνευ προηγουμένου, αποφασιστικό βήμα εμπρός» που «επιβραβεύεται όχι μόνο από την ευρωπαϊκή αλλά και από τη διεθνή κοινότητα».

Όπως εξήγησε, η έκθεση της Κομισιόν για την προενταξιακή πορεία των Σκοπίων θα δημοσιευτεί στα τέλη Μάιου, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ή όχι των διαπραγματεύσεων. «Κοινός στόχος μας είναι να πάρουμε το πράσινο φως τον Ιούνιο», επισήμανε ο Γ. Χαν και κάλεσε την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση της βόρειας γείτονος να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο, αποδεικνύοντας τη «δημοκρατική τους ωριμότητα».

Από την πλευρά του, ο Ζάεφ ανέφερε ότι η χώρα του σημείωσε «ορατή πρόοδο» την περασμένη χρονιά, με αποτέλεσμα τη «σίγουρη» ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, προσδοκά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιπρόσθετα εξέφρασε την «ικανοποίησή» του για το γεγονός ότι η ΕΕ διατηρεί το ενδιαφέρον της για τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία, καλώντας τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες και τη σημασία της συνέχισης των εργασιών στα Σκόπια με ενταξιακή προοπτική, «αξιολογώντας σωστά» τα μέχρι τώρα βήματα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο είναι πιθανό να μπλοκάρουν κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία, την απόφαση έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι ο στόχος παραμένει το «πράσινο φως» και ότι πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει όλο το Συμβούλιο και όχι μεμονωμένες χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική

Μάγκα Κυριάκο κάτι είχες πει... Εγώ το θυμάμαι..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ipa-iran12

Επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών - «Η επιβολή άχρηστων κυρώσεων στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μοχάμεντ Τζαβέντ Ζαρίφ, συνιστούν τη μόνιμη διακοπή του δρόμου της διπλωματίας», επισημαίνει  ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν

mo09

Ψαράδες βρήκαν τμήματα του αμερικανικού drone που καταρρίφθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα- «Λόγω των θρησκευτικών απόψεών μας, δεν θα επιδιώξουμε ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών  Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ 

molynsi_malaisia

Για τρεις ημέρες θα παραμείνουν κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία στη Μαλαισία, σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρηνσης της Κουάλα Λουμπούρ, έπειτα από συμπτώματα πιθανής μόλυνσης που παρουσίασαν μαθητές