Έρευνα στη Βουλγαρία για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας - Δύο ταξίδια στα Βαλκάνια πριν την επίθεση

Έρευνα στη Βουλγαρία για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας - Δύο ταξίδια στα Βαλκάνια πριν την επίθεση

Ο Αυστραλός «Μπρέιβικ» βρέθηκε τον Νοέμβριο του 2018 στη γειτονική χώρα - Το 2016 είχε ταξιδέψει και πάλι στα Βαλκάνια - Επισκεπτόταν μνημεία από τις μάχες των Οθωμανών με τους χριστιανούς

tarant
Μεγάλη έρευνα για διασυνδέσεις με ακροδεξιά στοιχεία και οργανώσεις τις οποίες ενδεχομένως να επισκέφθηκε ο ακροδεξιός μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας ξεκινούν οι αρχές της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα ο γενικός εισαγγελέας της γειτονικής χώρας.

Ο Αυστραλός «Μπρέιβικ», ή κατά κόσμον Μπρέντον Τάραντ, φέρεται να επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό τη Βουλγαρία, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του και από εκεί μεταβεί στη Νέα Ζηλανδία, υλοποιώντας το αρρωστημένο σχέδιό του και την επίθεση στο μουσουλμανικό τέμενος. Ο Αυστραλός μακελάρης προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 48 ατόμων, ενώ άλλα 20 τραυματίστηκαν σοβαρά, τη στιγμή που ο δράστης τραβούσε βίντεο και το μετέδιδε στα social media.

Ακολουθεί βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του μακελάρη από Νεοζηλανδούς αστυνομικούς: 

Detik-detik penangkapan teroris Selandia Baru Brendon tarant

Δύο ταξίδια στα Βαλκάνια και επισκέψεις σε μνημεία από τις μάχες των Οθωμανών με τους χριστιανούς

Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε σημαντικές λεπτομέρειες από το ταξίδι του Μπρέντον Τάραντ. Όπως τόνισε ο Sotir Tsatsarov, ο Αυστραλός «Μπρέιβικ» ταξίδεψε στη γειτονική χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2018 και παρέμεινε έως τις 15 του ίδιου μήνα, χρησιμοποιώντας τουριστική βίζα.

Κλείσιμο
Ο Αυστραλός μακελάρης έφτασε στο αεροδρόμιο της Σόφιας στις 9 Νοεμβρίου, με πτήση από το Ντουμπάι. Την επόμενη μέρα, στις 10 Νοεμβρίου, νοίκιασε αυτοκίνητο, προκειμένου να ταξιδέψει σε ιστορικές τοποθεσίες της Βουλγαρίας. Ο Τάραντ φέρεται να σταμάτησε στις πόλεις Ντριάνοβο, Πλέβεν, Βελίκο Τάρνοβο, Μπλαγκόεβγκραντ, Πλόβντιβ, Ασένοβγκαρντ, Μπάσκοβο, Κάζανλακ και Μπάνσκο.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο εισαγγελέα, ο Αυστραλός προτιμούσε να διαμένει σε ξενώνες και μικρά καταλύματα και όχι σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. «Δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν μόνος. Η έρευνα σε αυτό το σημείο συνεχίζεται», δήλωσε ο Sotir Tsatsarov.

Στις 15 Νοεμβρίου, ο Αυστραλός -μετέπειτα- μακελάρης, αναχώρησε με πτήση των ρουμανικών γραμμών για το Βουκουρέστι, όπου επίσης νοίκιασε αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς την Ουγγαρία. «Συλλέγουμε στοιχεία από πιστωτικές κάρτες και μαρτυρίες, ώστε να αποσαφηνιστεί η ακριβής διαδρομή του», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι ελέγχονται όλες οι πιθανές επαφές που μπορεί να είχε.

Ο Μπρέντον Τάραντ είχε επισκεφθεί τα Βαλκάνια και το 2016 και συγκεκριμένα την περίοδο 28 με 30 Δεκεμβρίου της χρονιάς εκείνης, πραγματοποιώντας ταξίδι στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Το 2016, ταξίδευε κυρίως με λεωφορείο.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα ή δεσμούς στην επικράτειά μας. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τόσο το 2016 όσο και το 2018, επισκέφθηκε κατά κύριο λόγο μνημεία που σχετίζονται με την ιστορία των μαχών μεταξύ του οθωμανικού στρατού και των χριστιανών», τόνισε ο Τσατσαρόφ.


«Ένα από τα καθήκοντα του εισαγγελέα είναι να διαπιστώσει εάν έχει - ο Τάραντ- επαφές με Βούλγαρους πολίτες και αν υπάρχουν άτομα που τον συνόδευσαν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μλάντεν Μαρίνοφ.

Στην έρευνα των βουλγαρικών αρχών συνδράμουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης