Σύνοδος Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν: Τι οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών μετά τα... χαμόγελα

Σύνοδος Τραμπ-Κιμ Γιονγκ Ουν: Τι οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών μετά τα... χαμόγελα

Άρον-άρον επιστρέφει στην Ουάσινγκτον ο Ντόναλντ Τραμπ - Αναμενόμενο το «φιάσκο» για τους πολιτικούς αναλυτές

ydftdtdw
Λίγες ώρες μετά τα χαμόγελα και τις χειραψίες, από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου ανακοινώθηκε η κατάρρευση των συνομιλιών με τον «φίλο του», Κιμ Γιονγκ Ουν.

Για την αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ευθύνεται ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, ο οποίος έθεσε επί τάπητος το θέμα της άρσης των κυρώσεων.

Ωστόσο, από χθες ήταν δυσοίωνες οι πρώτες ενδείξεις για το πώς θα εξελιχθούν οι κρίσιμες συνομιλίες στο Ανόι του Βιετνάμ. Ο Τραμπ δεν ήταν σε mood... ήταν φανερά ενοχλημένος από την κατάθεση -βόμβα του πρώην δικηγόρου του στο Κογκρέσο, Μάικλ Κοεν, ο οποίος τον αποκάλεσε, μεταξύ άλλων, ρατσιστή, απατεώνα και άπιστο.

Οι ΗΠΑ «βούιζαν» από την κατάθεση του Κοέν που αποδομούσε πλήρως τον Τραμπ την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδινε τα χέρια με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ.

Κι όταν ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί η ακύρωση του γεύματος εργασίας Τραμπ- Κιμ, υπήρξαν πολλοί αναλυτές που έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επίτευξη μιας συμφωνίας στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Αντιθέτως, λίγες ώρες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μόνος του ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε την διακοπή των συνομιλιών εξαιτίας των κυρώσεων αν και, όπως όπως τόνισε, η σχέση με του με τον Κιμ, είναι αρκετά ζεστή.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του του Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία αποχώρησε από το χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος - το ξενοδοχείο Sofitel Legend Metropole - χωρίς επίσημη δήλωση και επέστρεψε στο ξενοδοχείο Meliá όπου έχει καταλύσει ο ηγέτης της βορείου Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σκοπό να πείσει τον «φίλο του Κιμ», όπως τον είχε αποκαλέσει χθες, να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Αντιθέτως, ο Κιμ τον... ερέθισε θέτοντάς του το θέμα της άρσης των κυρώσεων σε βάρος των Πιονγιάνγκ.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν υπάρχουν σχέδια για μία τρίτη συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, γεγονός που καταδεικνύει το σημερινό αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Φταίνε οι κυρώσεις...

Από την πλευρά του, ο υπουργός των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο έσπευσε να ρίξει και αυτός το...μπαλάκι στον ηγέτη της Βορείου Κορέας επισημαίνοντας ότι, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απροετοίμαστος.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήταν «απροετοίμαστος» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.

«Δεν καταφέραμε να κάνουμε κάτι που θα είχε νόημα για τις ΗΠΑ. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο Κιμ να κάνει περισσότερα, ήταν απροετοίμαστος αλλά είμαι ακόμα αισιόδοξος», είπε προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστούν χρόνο.

Αναμενόμενη ήταν για τους πολιτικούς αναλυτές η κατάρρευση των συνομιλιών

Για τις ΗΠΑ, ο ηγέτης της βορείου Κορέας δεν είχε επεξεργαστεί τα αμερικανικά αιτήματα ενώ οι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων ήταν αναμενόμενη.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, αυτές οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του στην προεδρία για να τινάξει στον αέρα τις Συνθήκες για τα Πυρηνικά από το να τις δημιουργήσει», τόνισε ο Akira Kawasaki της Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης της Διεθνούς Επιτροπής για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων.

«Χρειαζόμαστε ένα πραγματικό σχέδιο που να έχει ρίζες στη διεθνή κοινότητα και σε συνθήκες όπως η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, στην οποία θα μπορούσαν να προσχωρήσουν οι δύο Κορέες και να ξεκινήσουν τη διαδικασία αφοπλισμού με νομιμότητα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βαν Τζάκσον, επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «Στο χείλος: Ο Τραμπ, ο Kιμ και η απειλή του πυρηνικού πολέμου», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να περιμένουν για την δεύτερη σύνοδο κορυφής μέχρι να επιτευχθεί πρόοδος σε «επίπεδο Biegun» , δηλαδή να έχει ωριμάσει το έδαφος σε ότι αφορά τις συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός μεσολαβητής στην κορεατική χερσόνησο, Steve Biegun με την βορειοκορεατική ηγεσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης