«Σκηνοθετημένη παράσταση» η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

«Σκηνοθετημένη παράσταση» η συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Τι λένε οι ειδικοί για την εμφάνιση των δύο ηγετών κατά τη δεύτερη συνάντησή τους, αυτή τη φορά στο Βιετνάμ

trump_kim_main
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να δείξουν ότι τα πάνε καλά, όπως αποκαλύπτουν οι πολύ καλά χορογραφημένες πρώτες στιγμές της συνάντησής τους στο Ανόι σήμερα, επισημαίνουν ειδικοί στην αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος.

Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου από την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, ο Αμερικανός πρόεδρος περπατά προς τον Κιμ, με την παλάμη του να κοιτά προς τα πάνω, προτού οι δύο ηγέτες αγκαλιαστούν και με συγχρονισμένες κινήσεις γυρίσουν για να αντικρίσουν τις κάμερες.

«Και οι δύο προσπαθούν να δείξουν ότι η σχέση τους έχει βελτιωθεί από την προηγούμενη φορά» που συναντήθηκαν, είπε ο Άλαν Πιζ, ένας Αυστραλός ειδικός στη γλώσσα του σώματος και συγγραφέας βιβλίων για το θέμα. «Η αντιγραφή των κινήσεων μεταξύ τους είναι αρκετά ισχυρή», συμπληρώνει.

Η χειραψία ισότητας των δύο ηγετών...

trump_kim1

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Πιζ, το «καθρέφτισμα» των κινήσεων συνίσταται στον τρόπο που οι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι έχουν μια καλή σχέση, αντιγράφουν ο ένας τη γλώσσα του σώματος του άλλου, ώστε να τον κάνουν να νιώσει άνετα.

Ειδικοί σημειώνουν ότι η επαφή τους σήμερα αντιπαραβάλλεται με την ιστορική πρώτη συνάντησή των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη πριν από 8 μήνες, όταν επιδίωκαν να προβάλουν μια αίσθηση ελέγχου της όλης κατάστασης, ανταλλάσσοντας «δυνατές» χειραψίες.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν μια σειρά συναντήσεων σήμερα και θα επιχειρήσουν να καταγράψουν πρόοδο στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας που σύναψαν στη Σιγκαπούρη με στόχο την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδειχνε να έχει πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σύγκριση με τις συνομιλίες της Σιγκαπούρης, την ώρα που ο Ρεπουμπλικανός υποδέχθηκε τον Κιμ με την παλάμη του προς τα πάνω, μια ένδειξη, σύμφωνα με την ειδικό στη γλώσσα του σώματος Κάρεν Λίονγκ, μιας πιο ανοικτής, συμφιλιωτικής προσέγγισης εκ μέρους του.

«Ο Τραμπ θέλει (να εγκαθιδρύσει) μια καλή σχέση. Δεν βρίσκεται εδώ για να εμφανιστεί ως ο νταής, βρίσκεται εδώ για να κερδίσει τον Κιμ» εξήγησε η Λίονγκ, διευθύντρια του Influence Solutions, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και συγγραφέας του βιβλίου "Win People Over".

«Ο Κιμ περπατούσε προς τον Τραμπ με πολύ ταχύτερο βήμα και το χέρι του προτεταμένο. Πριν, στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ ήταν πολύ πιο διστακτικός. Δίνει την αίσθηση της οικειότητας σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Η Κιμ Χιουνγκ-χι, η διευθύντρια του Korea Body Language Lab, περιέγραψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται «πως προσέχει ιδιαίτερα» τη χειραψία με τον Κιμ, σε σύγκριση με άλλους ηγέτες.

Εντούτοις, οι ειδικοί παρατήρησαν σημάδια έντασης μεταξύ των δύο ανδρών, όταν εκείνοι κάθισαν.

Για παράδειγμα, ο Άλαν Πιζ πρόσεξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που κάθισε με τον παραδοσιακό κυρίαρχο τρόπο του και με τα χέρια του να σχηματίζουν «καμπάνα», έσμιξε τα φρύδια του. Ο Κιμ είχε πάρει μια θέση που δείχνει αυτοέλεγχο.

«Οι δυο τους χαμογέλαγαν μόνο όταν το περίμεναν από εκείνους οι άλλοι» εξήγησε. «Έδιναν παράσταση» τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης