Το τέλος του superjumbo: H Airbus σταματάει την παραγωγή των A380 το 2021

Το τέλος του superjumbo: H Airbus σταματάει την παραγωγή των A380 το 2021

Η απόφαση «βόμβα» ελήφθη μετά τη μείωση της ζήτησης από χώρες του Κόλπου - Κινδυνεύουν 3.500 θέσεις εργασίας 

airbus-A380
Σαν βόμβα έσκασε η είδηση ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων Airbus διακόπτει την παραγωγή των μεγαλύτερων επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο, A380, το 2021.

Αν και η εταιρεία διατυμπάνιζε ότι το superjumbo θα φέρει την επανάσταση στις εμπορικές πτήσεις, οι εξελίξεις δείχνουν ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των κατασκευαστών.

Η απόφαση της Airbus ότι σταματάει την παραγωγή των μεγαλύτερων εμπορικών αεροσκαφών σε όλο τον κόσμο το 2012, έρχεται μετά την ανακοίνωση του βασικού της πελάτη, της αεροπορικής εταιρείας «Emirates» με έδρα το Ντουμπάι, ότι μειώνει τις παραγγελίες της.

«Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τα Α380 παρά τις προσπάθειες πώλησής τους σε άλλες αεροπορικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Τομ Έντερς, σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει μέχρι και 3.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια.

Στις αρχές του 2018, όπως αναφέρει το CNN, οι αεροπορικές γραμμές «Emirates» είχαν δώσει το φιλί της ζωής στην Airbus κάνοντας μία μεγάλη παραγγελία των A380. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η Emirates ακολούθησε την τακτική άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως της «Qantas» (QABSY) της Αυστραλίας, ακυρώνοντας ένα μεγάλο τμήμα της παραγγελίας της.

Κλείσιμο
grafima


«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να διατηρηθεί, δεχόμαστε ότι αυτή είναι η πραγματικότητα της κατάστασης», έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος της «Emirates», Σεΐχ Αχμέτ Μπιν Σάιντ Αλ Μακτούμ.

Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους τους, η Airbus ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων τις επόμενες εβδομάδες για τις 3.500 θέσεις εργασίας που ενδέχεται να επηρεαστούν από τον τερματισμό της παραγωγής των A380. Ωστόσο, η εταιρεία δεν διευκρίνισε ποιες θέσεις εργασίας ή ποια τμήματα θα επηρεαστούν. Ανέφερε πάντως ότι, η αυξημένη παραγωγή των A320 και της νέα ευρεία ατζέντα της «Emirates Airline» θα προσφέρει «σημαντικό αριθμό ευκαιριών εσωτερικής κινητικότητας».

super-2


Γιατί απέτυχε το Airbus A380;

Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής υποστήριξε ότι ο αντίκτυπος της απόφασης ήταν "εν πολλοίς ενσωματωμένος" στα αποτελέσματα της εταιρείας το 2018, τα οποία παρουσίασαν καθαρό κέρδος, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Κάθε χρόνo οι απώλειες της εταιρείες από το Α380 άγγιζαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Το ευρύχωρο αεροσκάφος ήταν δημοφιλές στους επιβάτες, αλλά ήταν περίπλοκο και ακριβό στην κατασκευή του, όπως γράφει το BBC.

"Η ξεκάθαρη τάση στην αγορά είναι η λειτουργία αεροσκαφών μακρινών αποστάσεων με δύο κινητήρες όπως τα 787 και 777 της Boeing και το A330 και το A350 της Airbus", δήλωσε ο Γκρεγκ Γουόλντρον, αναπληρωτής διευθυντής στην Ασία της εταιρείας «Flight Global».

super-1


Το A380 της Airbus έκανε το ντεμπούτο το 2007 ως ένα τεχνολογικό θαύμα που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών για ένα μεγάλο αεροσκάφος που θα συνέδεε πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου - Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ντουμπάι και Τόκιο. H εταιρεία Airbus είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι θα έβγαζε στην παραγωγή τουλάχιστον 1.500 από τα σούπερ τζάμπο. Όμως, μετά τη σημερινή απόφαση να τερματίσει την παραγωγή, ο αριθμός των A380 θα ξεπεράσει μόλις τα 250.

Με την πρόοδο στην τεχνολογία των κινητήρων, τα αεροπλάνα δεν χρειάζονταν πλέον τέσσερις κινητήρες για να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις - και οι αερομεταφορείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μια νέα γενιά ελαφρών, αποδοτικών ως προς το καύσιμο, με διπλό κινητήρα αεροσκαφών για να κάνουν τις συνδέσεις με πόλεις.Παρά το γεγονός ότι η Airbus γνώριζε την απειλή, δεν έκανε πίσω.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης