Βενεζουέλα: Οι λαϊκιστές της Ιταλίας μαζί με Τσίπρα μπλόκαραν την αναγνώριση του Γκουαϊδό

20624509

Η Ρώμη μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής θέσης της ΕΕ – Αμφίσημη η στάση της Ελλάδας - Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας

Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση στο ζήτημα της Βενεζουέλας δείχνει το «μπλόκο» της Ιταλίας αλλά και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας για την έκδοση κοινής δήλωσης για το ζήτημα.

Η Ιταλία μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής θέσης, στην οποία τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Όχι» της Ιταλίας στο κείμενο του προσχεδίου

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης. Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Αιτία της στάσης της είναι η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ρώμης, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», ενώ ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα. Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης».

Αμφίσημη η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης. Τον Ιανουάριο, η Αθήνα δεν είχε ένσταση στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία στον Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν έχει στηρίξει τον Γκουαϊδό.

Την ίδια ώρα, δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, που μίλησε σε δημοσιογράφους, η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ.

«Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Κατρούγκ;αλος, επιδιώκει «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

Μέχρι στιγμής 14 κράτη-μέλη έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό

Την ίδια ώρα, 14 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει ξεχωριστά ότι ο Χουάν Γκουαϊδό ασκεί χρέη προέδρου με στόχο να προκηρύξει εκλογές, έναν ρόλο που του αποδίδει το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.

Τα 14 κράτη-μέλη είναι: Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Σουηδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, το Βέλγιο, δια του υπουργού Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεντέρ, ανακοίνωσε τη στήριξή του «Χουάν Γκουαϊδό στην αποστολή του να διοργανώσει νέες ελεύθερες και διαφανείς εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ (18)

GEORGE

Για μένα η αλήθεια είναι μια .Τους Αμερικάνους ποσώς τους ενδιαφέρει ποιος κυβερνά την πολύπαθη Βενεζουέλα ή αν ο λαός της λιμοκτονεί ,τα πετρέλαια της και το κέρδος τους ενδιαφέρει , εφαρμόζοντας ή επιβάλλοντας στυγνές δικτατορίες.

μπαβο

............ρε αμερικανοδουλε συριζαιε.......βουλωμενο γραμμα διαβαζεις. Τρεξτε αμερικανοδουλοι συριζαιοι.............γιατι θα σας παρει τη μπουκια απο το στομα ο ΖΑΕΦ............και...........

Εμπρός λοιπόν ...

Ο '''Μουσολίνι '' και ο ''χαχανουλίνης'' γιατί δεν πάνε να ζήσουν για λίγο στη Βενεζουέλα σαν απλοί πολίτες , για να δουν πόσο ωραία θα περάσουν ?

ΚΡΙΤΩΝ ΚΡΙΤΩΝ

Λιμοκτονούν στη Βενεζουέλα Κρίτων, ο λαός Κριτών ο λαός σύντροφε πάνω από όλα ο λαός...

ΓΕΩΠΑΣ

ΑΙΦΝΗΣ τα παπαγαλάκια των σόρος και των ψώρος ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ... και μάλιστα ΑΙΣΧΡΗ. Η θέσεις ΤΣΙΡΙΖΑ είναι -κι εδώ- θέσεις κλόυν σε τσίρκο... με κωλοτούμπες. Η Ιταλία κράτησε ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ, ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΛΥΣΙΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΦΥΛΙΟ Η ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ (επ οφελεία των καιροφυλακτούντων κοράκων)... Η Γερμανική Ευρώπη (αυτή ντέ .. της Δημοκρατίας, των σοφών και ταυτόχρονα λανθασμένων λύσεων που εκβιαστικά επιβάλει στους άλλους με νεοναζιστικη "χάρη" ξέρει... θα επαναλάβει / επαναλαμβάνει τα της Γιουγκοσλαβίας, τα της Συρίας, τα της Λιβύης, τα του Ιράκ και Αφγανιστάν, Σομαλία, Σουδάν κλπ (να μην αναφέρω Κύπρο, Ελλάδα ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ-ΠΟΤΕ τους ομόαιμους τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ) ΟΠΟΥ ΕΠΕΝΕΒΗΣΑΝ, ΕΔΩΣΑΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΜΑΧΟΥ ΠΛΥΘΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΥΤΙΧΕΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΑΠΟ ΚΑΙΟΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ... Και τα παπαγαλάκια κρόζουν....

Οπως σωστα ειπε καποιος

Η ΕΕ ειναι ενα γεωπολιτικό νηπιαγωγείο.

Kρίτων

Ο Γκουαϊδό, μιγάς σαν τον Μαδούρο, είναι ένα πουλημένο τομάρι στο καθεστώς της JewYork. Kάτω τα χέρια από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Βενεζουέλας νεοαταξίτες. Η Ε.Ε, το μόρφωμα των Ρότσιλντ και λοιπών τραπεζιτικών δυνάμεων, να μην επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων κρατών.

Ωραία

Γι αυτό η Χρυσή Αυγή προστατεύει τον Μαδούρο στο Ευρωκοινοβούλιο και απέχει σε όλα τα ψηφίσματα εναντίον του; Ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση

Μ. Αλέξανδρος

Ναι αλλά "όλα τα κράτη αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδο" ως πρόεδρο και "αυτό το πρόβλημα υπάρχει τόσα χρόνια και πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί. Μια τέτοια αναγνώριση του Γκουαϊδο ως πρόεδρο εξάλλου θα "έχει πολύ θετικές συνέπειες για την χώρα μας". Αυτά δε λέγατε και για τη Μακεδονία? Φάτε τώρα στη μάπα τον τρόπο σκέψης σας.

e

Ευτυχώς η «κοινή λογική» και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι με το πραξικόπημα των ΗΠΑ.

Θέλουμε

Να κάνουμε και εξωτερική πολιτική. Ας βρούμε πρώτα λύση στα δικά μας εσωτερικά προβλήματα.... Αλλά μάλλον ξεχνάμε ότι για όλα υπάρχει λύση. Ακόμα και για την κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία την βρίσκει. Ελλάδα με τα μαγικά σου...

Κόχονατοι

Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί. Κι έχουν τις μπάλες να λένε όχι.

Kαρφώθηκαν

Ολοι οι Πουτινικοί της Ευρώπης.. Τελικά οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης θα αρχίσουν ποτέ να δουλεύουν σοβαρά; Toυς έχει κάνει με τα κρεμμυδάκια ο Ρώσος..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

workers

Έκθεση αναδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες της νόμιμης μετανάστευσης για ανθρώπους με μεσαία ή ελάχιστα προσόντα από χώρες όπου δεν υπάρχει πόλεμος, άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ασύλου

andy

Το ποσό αυτό χορηγείται για την κάλυψη των δημόσιων υποχρεώσεων μελών της βασιλικής οικογένειας, όπως π.χ. ταξίδια - Ο Δούκας του Γιορκ θα συνεχίσει πάντως να λαμβάνει χρήματα από τα ιδιωτικά κεφάλαια της Βασίλισσας, διευκρινίζουν βρετανικά ΜΜΕ