Δύση προς Σαουδάραβες στο Νταβός: Ποιος Κασόγκι; Ας μιλήσουμε για μπίζνες!

Δύση προς Σαουδάραβες στο Νταβός: Ποιος Κασόγκι; Ας μιλήσουμε για μπίζνες!

«Περσινά ξινά σταφύλια», τουλάχιστον για τους μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως είναι πλέον η κτηνώδης δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου τον περασμένο Οκτώβριο από το καθεστώς του Ριάντ

salman-monos
«Περσινά ξινά σταφύλια», τουλάχιστον για τους μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας οικονομίας, φαίνεται πως είναι πλέον η κτηνώδης δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, που συντάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη το 2018.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η Σαουδική Αραβία έχει ανακτήσει το status της ως «αγαπημένο παιδί» των διεθνών επενδυτών, συμμετέχοντας με την μεγαλύτερη αντιπροσωπεία που έχει στείλει ποτέ στο ελβετικό αλπικό θέρετρο.

Τα μέλη αυτής της αντιπροσωπείας έχουν γεμίσει την ατζέντα τους με δεκάδες συναντήσεις και έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή κορυφαίων επιχειρηματιών της Δύσης σε ένα panel debate με τίτλο «Τα επόμενα βήματα για τη Σαουδική Αραβία».

Σε αυτή την πολυδιαφημισμένη συζήτηση, ο Patrick Pouyanne της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου Total και ο James Gorman της Morgan Stanley θα καθίσουν πλάι πλάι με τους Σαουδάραβες υπουργούς οικονομίας για να συζητήσουν τα μεγαλόπνοα σχέδια του Κατάρ και του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για το μέλλον.

Οι Σαουδάραβες αντιμετώπισαν εξαρχής το φόρουμ στις ελβετικές Άλπεις ως μια «χρυσή ευκαιρία» για να αφήσουν πίσω τους την κατακραυγή των τελευταίων μηνών για τη δολοφονία του Κασόγκι το 2018 και τα επίμονα αιτήματα να τιμωρηθούν επιτέλους οι ηθικοί αυτουργοί, που δεν είναι άλλοι από τον πρίγκιπα Σαλμάν και τους ανώτατους αξιωματούχους του.

Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής στο Νταβός, το damage control που σχεδίασε με τόση φροντίδα το Ριάντ έχει πιάσει τόπο, εκμεταλλευόμενο την εξαιρετικά «ασθενή μνήμη» που έχουν οι επενδυτές όταν μυρίζονται ευκαιρίες για κέρδη.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Ουέλι Μάουρερ δήλωσε την Τετάρτη ότι η δική του χώρα «έχει προχωρήσει» και θέλει να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με το Ριάντ, το πλούσιο αραβικό βασίλειο με τα πετρέλαια που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η υπόθεση Κασόγκι έχει αντιμετωπιστεί εδώ και καιρό. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον οικονομικό διάλογο μεταξύ των χωρών μας και να κανονικοποιήσουμε τις σχέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας στο Νταβός απέχει πολύ από την ψυχρότητα που έδειξαν οι παγκόσμιοι ηγέτες στην τελευταία σύνοδο των G20 στον πρίγκιπα Σαλμάν, «σνομπάροντας» τον γαλαζοαίματο στην οικογενειακή φωτογραφίων.

Βέβαια ακόμη και τότε, που δεν είχε καν προλάβει να «στεγνώσει» το αίμα του Κασόγκι, πολλοί από αυτούς είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, προκειμένου να μιλήσουν για μπίζνες.

Στο Νταβός όμως, δεν τηρούνται πια ούτε καν τα προσχήματα. Κανείς δυτικός επενδυτής δεν ακύρωσε την συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του Ριάντ και τα μέλη της δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν από τις συναντήσεις, όπως δήλωσε εχθές ο Σαουδάραβας υπουργός Οικονομίας στο Reuters.

«Σε καθημερινή βάση στην Σαουδική Αραβία, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η δουλειά μας ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίζουμε ότι οι υποδομές, ιδίως σε νομικό επίπεδο, εξελίσσονται σταθερά. Αυτό το ταξίδι της μεταμόρφωσης θα προσελκύσει επενδυτές», εξήγησε ο υπουργός. Μιλώντας για την έρευνα της υπόθεσης Κασόγκι, είπε ότι θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος. «Το μήνυμα που θα μεταφέρω στον πρίγκιπα είναι να ακούσει το feedback των επενδυτών», συμπλήρωσε ο Σαουδάραβας πολιτικός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης