Βενεζουέλα: Ενα βήμα από τον εμφύλιο - 13 νεκροί σε βίαια επεισόδια

Βενεζουέλα: Ενα βήμα από τον εμφύλιο - 13 νεκροί σε βίαια επεισόδια

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτική επέμβαση από ΗΠΑ - Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και ο Τραμπ αμέσως τον αναγνώρισε - Ο στρατός στο πλευρό του Μαδούρο - Τι στάση κρατάει η ΕΕ

venezouela_ar
Στο χείλος του εμφυλίου βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η Βενεζουέλα καθώς ο προέδρος του κοινοβουλίου της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αποφάσισε να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Στο πλευρό του στάθηκαν από την πρώτη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επίσημη δημόσια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ.  Επίσης εκτός από τις ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» της χώρας αυτής, καθώς η δεύτερη θητεία του Μαδούρο αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να υποστηρίξει τον Γκουαϊδό, ενώ υπήρξαν και βίαια επεισόδια με την αστυνομία κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άτομα! Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, καθώς η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι «όλες οι επιλογές» είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση που ο αρχηγός του κράτους καταφύγει στη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Η στιγμή που ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος

Κλείσιμο
Venezuela's Juan Guaido declares himself president amid anti-Maduro protests

Από την πλευρά του, ο Νικολάς Μαδούρο, με μία σειρά από μηνύματα στο Twitter αρνήθηκε να παραιτηθεί και κάλεσε τον κόσμο σε «μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση», κάνοντας παράλληλα λόγο για αμερικανοκίνητη απόπειρα πραξικοπήματος. «Άνδρες και γυναίκες της πατρίδας μας, ηρεμία, συνείδηση ​​και μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να κερδίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα της Βενεζουέλας. Ας υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας, καταδικάζοντας τον φασισμό και υψώνοντας τις ιστορικές σημαίες του αγώνα του Fabricio Ojeda», έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις υπέρ του σε διάφορες περιοχές. 
 
Το Καράκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει στη διάθεσή της 72 ώρες για να διευθετήσει την αποχώρησή τους από την επικράτεια, ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Νικολάς Μαδούρο δεν έχει δικαίωμα να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις, ούτε να διώξει τους Αμερικανούς διπλωμάτες από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις απέρριψαν την απόφαση του Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο. «Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως απέφυγε να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας, αντίθετα απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές.

Πάντως στην Ισπανία τη νύχτα έγινε μεγάλη συγκέντρωση κατά του Μαδούρο. Αντίθετα, στο πλευρό του Μαδούρο δήλωσε η Τουρκία. «Αδερφέ μου Μαδούρο, κρατήσου, η Τουρκία είναι μαζί σου», είπε μάλιστα ο Ερντογάν στο τηλέφωνο στον Μαδούρο, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν, που μάλιστα πρόσθεσε και το hashtag #WeAreMADURO (είμαστε με τον Μαδούρο).
Δείτε βίντεο: Ένα βήμα από τον εμφύλιο η Βενεζουέλα: 13 νεκροί σε βίαια επεισόδια
Ένα βήμα από τον εμφύλιο η Βενεζουέλα: 13 νεκροί σε βίαια επεισόδια



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης