Πούτιν: Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την Ιαπωνία

Πούτιν: Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την σύναψη συμφωνίας ειρήνης με την Ιαπωνία

Η επίτευξη μιας συμφωνίας θα συμβάλει στο να επιλυθεί μια εδαφική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για τις νήσους Κουρίλλες

DxhszJ-X0AAXtEy
Η Ρωσία επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να υπογράψει με την Ιαπωνία μια συμφωνία ειρήνης που θα βασίζεται στη διακήρυξη, που είχαν υπογράψει η ΕΣΣΔ με την Ιαπωνία το 1956 η οποία προβλέπει και τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε στην Μόσχα με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

Η επίτευξη μιας συμφωνίας θα συμβάλει στο να επιλυθεί μια εδαφική διένεξη μεταξύ των δύο χωρών για τις νήσους Κουρίλλες, η οποία ανέκυψε μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της συμφωνίας ειρήνης κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης «διέθεσαν αρκετό χρόνο», όπως και ότι «οι συνομιλίες είχαν ουσιαστικό εποικοδομητικό χαρακτήρα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, επεσήμανε ότι με τον Άμπε έχει «συχνές επαφές εργασίας» και συναντάται μαζί του για τέταρτη φορά μέσα σε έξι μήνες. «Μάλιστα ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο ενισχύεται με τη ενεργό συνεργασία στο πλαίσιο της ρωσο-ιαπωνικής διυπουργικής επιτροπής, των συμβουλίων ασφαλείας των δύο χωρών, των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, του σχήματος «δύο συν δύο», των εθνικών κοινοβουλίων».

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η Ιαπωνία και η Ρωσία συμφώνησαν στην διοργάνωση μιας τέταρτης πτήσης με την οποία κάτοικοι του νότιου τμήματος των Κουρίλων νήσων, θα μπορούν να επισκέπτονται τους τάφους τω προγόνων τους.

«Τα ανθρωπιστικά μέτρα για τους πρώην κατοίκους των Κουρίλλων νήσων διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών στον δρόμο για την επίτευξη της ειρηνευτικής συμφωνίας. Στη συνάντηση μας συμφωνήσαμε ότι η επίσκεψη των τάφων των προγόνων τους από τους πρώην κατοίκους του με ναυλωμένη πτήση, μπορεί να διοργανωθεί το καλοκαίρι» δήλωσε ο Άμπε.

Κλείσιμο
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προσέθεσε ότι η Μόσχα και το Τόκιο θα επιδιώξουν να διπλασιάσουν τις τουριστικές ροές και προς τις δύο κατευθύνσεις ώστε να συμμετάσχουν στις αμοιβαίες επισκέψεις έως το 2023, 400 χιλιάδες άνθρωποι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης