«Καράβι» που βουλιάζει η Βενεζουέλα: Ακόμη 2 εκατ. πολίτες μπορεί να την εγκαταλείψουν το 2019

«Καράβι» που βουλιάζει η Βενεζουέλα: Ακόμη 2 εκατ. πολίτες μπορεί να την εγκαταλείψουν το 2019

Αν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, το σύνολο των μεταναστών και προσφύγων από τη χώρα του Νικολάς Μαδούρο θα αγγίξει τα 5,3 εκατομμύρια

maduro
Ως και δύο εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας εκτιμάται ότι μπορεί να μετατραπούν σε μετανάστες και πρόσφυγες το 2019, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5,3 εκατομμύρια, καθώς η οικονομική και πολιτική κρίση που έχει πυροδοτήσει τις μεταναστευτικές ροές συνεχίζεται, τόνισαν τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή.

Περίπου 5.000 πολίτες της Βενεζουέλας εγκαταλείπουν τη χώρα τους καθημερινά, αριθμός που είναι μάλιστα αισθητά μειωμένος από την κορύφωση των ροών, που καταγράφηκε τον Αύγουστο (13.000), σύμφωνα με τον Εδουάρδο Στάιν, κοινό ειδικό απεσταλμένο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο Στάιν ανέφερε τον αριθμό των δύο εκατομμυρίων ως την εκτίμηση στην οποία βασίζονται οι επιχειρησιακοί σχεδιασμοί των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θα φύγουν για τις γειτονικές χώρες μέσα στους επόμενους 14 μήνες και θα χρειαστούν βοήθεια.

Κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 3,3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας ζουν πλέον στο εξωτερικό, ανάμεσά τους τουλάχιστον 2,3 εκατ. που εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2015. Στην πλειονότητά τους, έχουν πάει στην Κολομβία και στο Περού.

«Η περιοχή χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία σε ορισμένες διαστάσεις ήταν παρόμοια με έναν μεγάλο σεισμό. Βρισκόμαστε πράγματι μπροστά σε έναν ανθρωπιστικό σεισμό», είπε ο Στάιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρωθεί ποσό 738 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019 για να προσφερθεί βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας, οι οποίες διαχειρίζονται την εισροή εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων που «δεν έχουν καμιά προοπτική επιστροφής βραχυμεσοπρόθεσμα».

Κλείσιμο
Περίπου 365.000 πολίτες της Βενεζουέλας έχουν ζητήσει άσυλο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της UNHCR Φιλίπο Γκράντι.

«Οι λόγοι» που ο άνθρωποι αυτοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους είναι «η πείνα, η βία, η έλλειψη ασφάλειας (...) Στην Ύπατη Αρμοστεία πιστεύουμε πως έχουν βάσιμους λόγους να ζητούν διεθνή προστασία», ανέφερε ο Γκράντι.

Η Κολομβία έχει υποδεχθεί ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας. Άλλοι πήγαν στη Βραζιλία, στον Ισημερινό, στο Περού, στην Κόστα Ρίκα και αλλού.

Γερουσιαστές των ΗΠΑ πρότειναν την Πέμπτη να δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας στους μετανάστες από τη Βενεζουέλα.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιρρίπτει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στη χώρα κατά κύριο λόγο στην πολιτική των ΗΠΑ -- τις κυρώσεις και τον «οικονομικό πόλεμο» που λέει πως διεξάγουν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της εναντίον της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης