Brexit: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά το μεγάλο παζάρι των ηγετών της ΕΕ με τη Μέι

Brexit: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινά το μεγάλο παζάρι των ηγετών της ΕΕ με τη Μέι

Κανείς στην ΕΕ δεν μοιάζει διατεθειμένος όχι απλώς να δώσει κάτι περισσότερο στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά ούτε καν να διαπραγματευτούν μαζί της, υπογραμμίζοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit είναι η μοναδική που μπορεί να υπάρξεi

euco
Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στο Στρασβούργο ξεκίνησε η πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Το νέο επεισόδιο στο δράμα του Brexit που ακολούθησε την αναβολή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία αποχώρησης και της Διακήρυξης των μελλοντικών σχέσεων με την ΕΕ από τη Βουλή των Κοινοτήτων και την απορριφθείσα πρόταση μομφής εναντίων της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου διαδραματίζεται πλέον στις Βρυξέλλες.

Η «μίνι» ευρωπαϊκή περιοδεία της Τερέζα Μέι σε Χάγη, Βερολίνο και Βρυξέλλες που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής δεν έφερε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος όχι απλώς να δώσει κάτι περισσότερο στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά ούτε καν να διαπραγματευτούν μαζί της, υπογραμμίζοντας ότι η προτεινόμενη συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας είναι η μοναδική που μπορεί να υπάρξει.


Προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής σχεδόν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 αρκέστηκαν σε ευχές για μια ταχεία υπερψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο αποκλείοντας κάποια αλλαγή στο δεσμευτικό νομικά κείμενο που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά ότι ήταν να αποφασιστεί έχει ήδη αποφασιστεί σε επίπεδο ΕΕ”.

Από την πλευρά της η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδο της από την Ένωση, ενώ ο Λίο Βαράντκαρ πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σχολίασε ότι «όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στη Βρετανία πηγάζουν από την απόφασή αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κλείσιμο
Αναμφισβήτητα η δήλωση της ημέρας προήλθε από την Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε -πρόεδρο της Λιθουανίας η οποία μέσω Twiiter δήλωσε ότι η χριστουγεννιάτικη ευχή για το Brexit είναι να αποφασίσεις τι ακριβώς επιθυμείς και ο Άγιος Βασίλης θα το φέρει.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το άρθρο 50 (την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ) δεν πρόκειται να απασχολήσει αποκλειστικά τους «27». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου έχει στην ατζέντα μια σειρά πολύ πιο σημαντικών θεμάτων όπως το μεταναστευτικό, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-27, την εσωτερική αγορά και τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης