Κρίση διαρκείας στη Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» γυρνούν την πλάτη στον Μακρόν και «σηκώνουν μανίκια»

Κρίση διαρκείας στη Γαλλία: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» γυρνούν την πλάτη στον Μακρόν και «σηκώνουν μανίκια»

Μαζί με τους Οικολόγους κατεβαίνουν σε νέες πορείες το Σάββατο  -  Η πλειοψηφία των Γάλλων θεωρεί ικανοποιητικά τα κυβερνητικά μέτρα   - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί η γαλλική Δεξιά

vests
Για κρίση διαρκείας στη Γαλλία κάνουν λόγο πολιτικές αναλυτές καθώς η οργή των «Κίτρινων Γιλέκων» φουντώνει μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μακρόν για αναστολή έξι μηνών στους φόρους των καυσίμων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δεν ικανοποίησε τους εκπροσώπους του κινήματος, οι οποίοι απτόητοι προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» σηκώνουν τα μανίκια για να διαδηλώσουν το Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, στους δρόμους των Παρισίων και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Αυτή τη φορά όμως αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Οικολόγους, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Το κίνημα των Οικολόγων έχει προγραμματίσει το Σάββατο μεγάλες κινητοποιήσεις στην «πόλη του φωτός».

Διαμηνύοντας ότι δεν θέλουν ψίχουλα αλλά ολόκληρη τη μπαγκέτα, τα «Κίτρινα Γιλέκα » δεν υποχωρούν και ζητούν ,μεταξύ άλλων, αναδιανομή του πλούτου.

Για το κίνημα,δεν αρκεί το μορατόριουμ στους φόρους των καυσίμων.Γι΄αυτό και ζητά από την κυβέρνηση Μακρόν επανασχεδιασμό της φορολογίας,αύξηση του κατώτατου μισθών,των συντάξεων κ.α.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί η Δεξιά

Ενώ τα «Κίτρινα Γιλέκα» προετοιμάζονται για την «Τέταρτη Πράξη»- την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος -ο Λορέν Βοκιέζ, επικεφαλής του γαλλικού δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών προειδοποιεί ότι η χώρα θα πρέπει να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό το φόβο νέων σοβαρών επεισοδίων.

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι στην τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση του κινήματος, μπορεί να επαναληφθούν οι ταραχές του προηγούμενου Σαββάτου.

Η πλειοψηφία των Γάλλων ζητά τον τερματισμό των κινητοποιήσεων

Ένα 24ωρο μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Γαλλίας για αναστολή έξι μηνών στο φόρο των καυσίμων και στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, η πλειοψηφία των Γάλλων τα θεωρεί επαρκή.

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για λογαριασμό της εφημερίδας «La Tribune», το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το μορατόριουμ στο φόρο των καυσίμων δικαιολογεί τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των «Κίτρινων Γιλέκων»..

Κλείσιμο
Οι συνταξιούχοι, η ανώτερη και ανώτατη κοινωνική τάξη,οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα του Μακρόν και οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται αρκετά ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης. Αντιθέτως, οι λιγότερο ικανοποιημένοι είναι το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν και το αριστερό κόμμα «Ανυπότακτοι Γάλλοι» του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης