Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν υποχωρούν παρά το εξάμηνο «πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» δεν υποχωρούν παρά το εξάμηνο «πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων

«Οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα... θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα»  δηλώνουν εκπρόσωποι του κινήματος

kitr09
Δεν ικανοποιήθηκε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» από την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να «παγώσει» την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου με τους εκπροσώπους τους να διαμηνύουν ότι οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα αλλά ολόκληρη τη μπαγκέτα».

Το κίνημα δεν υποχωρεί και, λίγη ώρα πριν τις ανακοινώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού για εξάμηνο «πάγωμα» των αυξήσεων, ζητά μία «αναδιανομή» του πλούτου στη Γαλλία. Σε δηλώσεις τους στα γαλλικά ΜΜΕ, εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων υποστηρίζουν ότι δεν τους αρκεί η αναστολή στην αύξηση του φόρου των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου.

«Το μορατόριουμ στην αύξηση του φόρου των καυσίμων, η αντίδραση της κυβέρνησης στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» δεν ικανοποιεί το κίνημα το οποίο τώρα απαιτεί επανασχεδιασμό της φορολογίας και αύξηση των μισθών», όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

«Αυτό το μορατόριουμ του πρωθυπουργού δεν αρκεί», δήλωσε ο Μπενζαμίν Κοσί, εκπρόσωπος του κινήματος των "Κίτρινων Γιλέκων" στην περιοχή Haute-Garonne.

«Μετά από τρεις εβδομάδες αποκλεισμών και βίαιων διαδηλώσεων, αυτό είναι ένα πρώτο βήμα. Αποδεικνύει πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να ακούμε τους ανθρώπους. Τώρα οι Γάλλοι δεν θέλουν ψίχουλα, θέλουν ολόκληρη την μπαγκέτα»...Τα Κίτρινα Γιλέκα ζητούν αναπροσαρμογή στους μισθούς αναπηρίας και τις συντάξεις», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Κριστόφ Σαλενσόν, εκπρόσωπος του κινήματος κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε πιο ισχυρές κινήσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Κλείσιμο
«Υπάρχει μια σημαντική δυσπιστία της πολιτικής εξουσίας», εξηγεί και προσθέτει:

«Το μορατόριουμ αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά είναι ένα μυρμήγκι σε σχέση με όλα τα αιτήματα που έχουν πλέον τεθεί», δήλωσε η Λετίσια Ντεβάλ.

«Η απαίτηση για την αύξηση των καυσίμων ήταν ένα από τα πρώτα μας αιτήματα τον Οκτώβριο», υποστηρίζει. «Αλλά από τότε, τα αιτήματά μας είναι πλέον ευρύτερα», προσθέτει.

Φιλίπ: Κανένας φόρος δεν αξίζει την απειλή ενότητας του Έθνους

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε το μεσημέρι ότι για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, δεν θα ισχύσουν οι προγραμματισμένες αυξήσεις στα καύσιμα.

«Θα ήμασταν τυφλοί ή κουφοί για να μην δούμε ή να μην ακούσουμε την οργή των Γάλλων» είπε ο Φιλίπ.

«Κανένας φόρος δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε την ενότητα του Έθνους» πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο Φίλιπ αναφέρθηκε και στα επεισόδια των προηγούμενων ημερών τονίζοντας ότι «όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν αλλά και όλοι οι Γάλλοι έχουν δικαίωμα στην ασφάλεια. Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη βια».

Έστειλε, δε, μήνυμα στους ταραξίες ότι «όσοι πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια αναζητούνται και θα τιμωρηθούν».

«Τώρα είναι η ώρα του διαλόγου. Έχω την πεποίθηση ότι αν οι Γάλλοι βρεθούν γύρω από ένα τραπέζι θα βρούμε λύσεις, αυτό προτείνω να κάνουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης