Ελβετία: Το «Aquarius» δεν θα πλέει υπό ελβετική σημαία

2407988

Μετά την απόφαση των αρχών του Παναμά να διαγράψουν το Ακουάριους από το παναμαϊκό νηολόγιο, τέσσερις ελβετοί κοινοβουλευτικοί ζήτησαν, η χώρα τους να εκχωρήσει κατ' εξαίρεση του νόμου στο πλοίο το δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως το προβλέπει η ελβετική νομοθεσία για τη ναυτολογία, επικαλούμενοι την ανθρωπιστική παράδοση της χώρας τους

Η ελβετική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει το πλοίο Aquarius, το οποίο μισθώνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Μεσόγειος SOS και διεξήγαγε τα τελευταία χρόνια αναρίθμητες επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη θάλασσα, να πλεύσει υπό ελβετική σημαία, όπως ζήτησαν μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.

Μετά την απόφαση των αρχών του Παναμά να διαγράψουν το Ακουάριους από το παναμαϊκό νηολόγιο, τέσσερις ελβετοί κοινοβουλευτικοί (ένας σοσιαλιστής, ένας φιλελεύθερος, ένας πράσινος κι ένας κεντρώος) ζήτησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου η χώρα τους να εκχωρήσει κατ' εξαίρεση του νόμου στο πλοίο το δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία, για ανθρωπιστικούς σκοπούς, όπως το προβλέπει η ελβετική νομοθεσία για τη ναυτολογία, επικαλούμενοι την ανθρωπιστική παράδοση της χώρας τους.

Εξήγησαν ότι το πλοίο έχει σώσει τουλάχιστον 29.000 ζωές στη θάλασσα και ότι ήταν το τελευταίο πλοίο των ΜΚΟ που συνέχιζε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Μια αίτηση που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για τον ίδιο σκοπό υπεγράφη από σχεδόν 35.800 ανθρώπους (1).

Το Ακουάριους παραμένει καθηλωμένο στο λιμάνι της Μασσαλίας από τις αρχές Οκτωβρίου. Μετά την διαγραφή της καταχώρισής του στο παναμαϊκό νηολόγιο, δεν μπορεί να βγει στη θάλασσα, αφού δεν έχει σημαία.

Σε γνωμοδότησή της που συντάχθηκε την 30ή Νοεμβρίου και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ελβετικού κοινοβουλίου χθες Δευτέρα, η ελβετική κυβέρνηση εξήγησε ότι η θέση της είναι πως για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, είναι απαραίτητη μια «μακροπρόθεσμη, συντονισμένη» προσέγγιση, που είναι αναγκαίο να δίνει επίσης μια απάντηση στο ζήτημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων, «βασισμένη σε μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών».

«Μια τέτοια λύση δεν είναι ακόμη πραγματικότητα», κρίνει στο κείμενο αυτό η Βέρνη, τονίζοντας πως «δεν αρκεί να διεξάγονται ad hoc διαπραγματεύσεις για κάθε πλοίο» που διασώζει ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση», καθώς και ότι «οι μεμονωμένες ενέργειες εγείρουν τον κίνδυνο να υπονομευθεί αντί να ενθαρρυνθεί η αναγκαία συνεργασία μεταξύ των Κρατών».

«Κατά συνέπεια, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο» -- η ελβετική κυβέρνηση -- «θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση» να δώσει στο Ακουάριους δικαίωμα να πλέει υπό ελβετική σημαία εφαρμόζοντας την «εξαίρεση του νόμου» για αυτό, προστίθεται (2).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Μεσόγειος SOS κατηγορούν την Ιταλία ότι ασκεί πίεση σε άλλες χώρες να αρνηθούν την καταχώριση του Ακουάριους στα νηολόγιά τους, κάτι που ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος της Λέγκας (άκρα δεξιά) Ματέο Σαλβίνι έχει διαψεύσει.

Ο Σαλβίνι ανήγγειλε νωρίτερα φέτος ότι με απόφασή του κλείνουν τα ιταλικά λιμάνια για τα πλοία των ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Οι ιταλικές αρχές αποπειράθηκαν εξάλλου να κατασχέσουν το Ακουάριους.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekloges-ekso

Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η σημερινή εκλογική διαδικασία - Στις 20.00 κλείνουν οι κάλπες - Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα το βράδυ

sri_main01

Δύο ακόμη επιθέσεις, η 7η και η 8η κατά σειρά, σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες σε προάστια του Κολόμπο - Φόβοι για δεκάδες ακόμη νεκρούς - Απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλε το υπουργείο Άμυνας της χώρας - Σοκ στη διεθνή κοινότητα

srilanka-explosion_main01

Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για  160 επιβεβαιωμένους θανάτους και 400 τραυματίες από τις φονικές εκρήξεις σε τρεις εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία - Μεταξύ των θυμάτων και 35 ξένοι πολίτες - Εικόνες φρίκης από το εσωτερικό των ναών

92