Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Τουρκία: Παραμένει στη φυλακή ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την ταχεία απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος (HDP)

19663773
Στη φυλακή θα παραμείνει ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς όπως αποφάσισε τουρκικό δικαστήριο.

Την δικαστική απόφαση γνωστοποίησε ο δικηγόρος του Ντεμιρτάς μέσω του Twitter, αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα την ταχεία απελευθέρωση του πολιτικού.

Πριν από δέκα ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε καλέσει την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε επίσης την απελευθέρωσή του στη διάρκεια επίσκεψής της στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η φυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς έχει ως στόχο να «πνίξει τον πολιτικό πλουραλισμό» στην Τουρκία, είχε επισημάνει πριν από μερικές ημέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε μία καταδικαστική απόφαση για την Αγκυρα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητεί από την Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν τον φιλοκούρδο ηγέτη, εκ των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από τον Νοέμβριο 2016.

Κλείσιμο
Το Δικαστήριο του Στρασβούργου παραδέχεται ότι εάν ο Ντεμιρτάς, 45 ετών, συνελήφθη για «θεμιτούς λόγους», διότι οι τουρκικές αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για ποινικό αδίκημα, Ομως, οι λόγοι που οι τουρκικές αρχές επικαλούνται για να δικαιολογήσουν την διάρκεια της κράτησής του δεν είναι «επαρκείς».

«Η προσωρινή κράτησή του συνιστά αθέμιτη παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης του λαού και του δικαιώματος του προσφεύγοντος να εκλεγεί και να ασκήσει την κοινοβουλευτική του θητεία», έκριναν οι δικαστές του Δικαστηρίου του Στρασβούργου στο οποίο προσέφυγε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης