Brexit: Πέντε υπουργοί πιέζουν τη Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Brexit: Πέντε υπουργοί πιέζουν τη Μέι να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Ομάδα ευρωσκεπτικιστών υπουργών -ανάμεσά τους και κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών- ασκούν πιέσεις στην πρωθυπουργό για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ – Συνεχίζεται η συλλογή επιστολών για την πρόταση μομφής κατά της Μέι

20325881
Σκληρό «πρέσινγκ» στην Τερέζα Μέι να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να επαναδιαπραγματευτεί σημεία της συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ασκούν παρασκηνιακά πέντε υπουργοί, με επικεφαλής της πρωτοβουλίας την ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ.

Οι πέντε υπουργοί – ανάμεσά τους ο Μάικλ Γκόουβ, ο Λάιαμ Φοξ ο Κρις Γκρέιλινγκ και η Πένι Μορντόντ- ανήκουν στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών και θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγές στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει η Telegraph.

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες για το Brexit έχει προκαλέσει πρωτοφανή πολιτική κρίση στη βρετανική πολιτική σκηνή και κυρίως στο συντηρητικό κόμμα, με τις εξελίξεις να γίνονται ραγδαίες μετά και την παραίτηση του υπουργού Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ.

Με βάση τα βρετανικά ΜΜΕ, οι πέντε υπουργοί ελπίζουν ότι εάν η Τερέζα Μέι καταφέρει να αλλάξει τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας αποχώρησης, θα καταφέρει να αποφύγει τη διαδικασία ψήφισης πρότασης μομφής και μια ήττα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το BBC, η Λίτσομ δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους τέσσερις υπουργούς, ούτως ώστε να επέλθουν αλλαγές στη συμφωνία με τρόπο που να μπορούν να τη στηρίξουν και να κερδίσουν.

Από την πλευρά της, η Μέι έχει προειδοποιήσει τους εσωκομματικούς της αντιπάλους ότι τα εναλλακτικά τους σχέδια για το Brexit δεν θα εξαφανίσει τα προβλήματά τους.

Η ΕΕ διαμηνύει ότι δεν θα μπει σε παζάρια

Κλείσιμο
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι αποκλείουν κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ είπε στους πρεσβευτές της ΕΕ ότι δεν θα μπουν σε διαδικασία παζαριών, παρά τη βαθύτατη πολιτική κρίση στην οποία έχει εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκαθήλωσης της Μέι

Την ίδια ώρα, οι εσωκομματικοί πολέμιοι της Τερέζα Μέι συνεχίζουν να συγκεντρώνουν επιστολές για να προκαλέσουν τη διαδικασία πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού και την αποχώρησή της από την Ντάουνινγκ Στριτ. Με βάση τις πληροφορίες, λείπουν 11 από τις 48 επιστολές που χρειάζονται για να προκαλέσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τη Sun.

Μέχρι στιγμής, 23 βουλευτές έχουν δημόσια επιβεβαιώσει ότι έχουν αποστείλει επιστολή στην αρμόδια επιτροπή. Παράλληλα, οι επικεφαλής του κόμματος στη βουλή έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στο Γουεστμίνστερ το Σαββατοκύριακο και να προσπαθήσουν να σταματήσουν το κύμα των επιστολών πρότασης μομφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης