Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία για τις επανειλημμένες συλλήψεις του Ναβάλνι

1048492826

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, πολύ χαρούμενος», αντέδρασε ο 42χρονος Ναβάλνι, ο οποίος είχε μεταβεί στο Στρασβούργο για να παρευρεθεί στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για τις επανειλημμένες συλλήψεις του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, του υπ'αριθμόν 1 αντιπολιτευόμενου στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγνωρίζοντας τον πολιτικό τους χαρακτήρα.

«Το υποκείμενο πολιτικό κίνητρο αυτών των συλλήψεων αποτελεί μια 'θεμελιώδη πτυχή' της υπόθεσης», δύο από τις συλλήψεις αυτές είχαν στόχο «στην πραγματικότητα τη φίμωση του πολιτικού πλουραλισμού», απεφάνθη το Δικαστήριο του Στρασβούργου, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το άρθρο 18 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, πολύ χαρούμενος», αντέδρασε ο 42χρονος Ναβάλνι, ο οποίος είχε μεταβεί στο Στρασβούργο για να παρευρεθεί στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Πρωτοδίκως οι δικαστές δεν είχαν αναγνωρίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των συλλήψεων αυτών.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι (...) Σήμερα κερδίσαμε όλες τις υποθέσεις και το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίσαμε ότι οι συλλήψεις αυτές αναγνωρίστηκαν ότι ήταν πολιτικά υποκινούμενες», σημείωσε επίσης σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη επίσης ότι παραβιάστηκε το άρθρο 11 της Σύμβασης (δικαίωμα στην ελευθερία του συναθροίζεσθε και του συνεταιρίζεσθαι) "καθώς οι δύο από τις συλλήψεις στερούνταν νόμιμων κινήτρων και οι άλλες πέντε δεν ήταν απαραίτητες σε μια δημοκρατική κοινωνία".
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι δικαστές «συνέστησαν επίσης (...) η κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου να εγγυάται το δικαίωμα στην ελευθερία των ειρηνικών συναθροίσεων στη Ρωσία».
Κατά συνέπεια, η Ρωσία καταδικάστηκε να καταβάλει 50.000 ευρώ για ηθική βλάβη στον Ναβάλνι, 1.025 για υλική βλάβη και 12.653 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς συνελήφθη 7 φορές από την ρωσική αστυνομία μεταξύ του 2012 και του 2014 στο περιθώριο πολιτικών συγκεντρώσεων κατά της κυβέρνησης.
Κάθε φορά οδηγείτο σε αστυνομικό τμήμα, φρουρείτο για αρκετές ώρες και του απαγγέλλονταν κατηγορίες για μια διοικητική παράβαση για "παραβίαση της καθιερωμένης διαδικασίας για την διεξαγωγή γεγονότων σε έναν δημόσιο χώρο" ή για "ανυπακοή σε νόμιμη κλήτευσή του από την αστυνομία".

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όλες οι κατηγορίες οδήγησαν σε δίκη, στο τέλος της οποίας κρίθηκε ένοχος για παράβαση. Σε πέντε περιπτώσεις καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 1.000 ως 30.000 ρούβλια (13 ως 395 ευρώ) και σε δύο περιπτώσεις σε διοικητικές κρατήσεις 7 και 15 ημερών.

Ο αντιπολιτευόμενος είχε προσφύγει μάταια κατά των συλλήψεών του στις ρωσικές δικαστικές αρχές, προτού καταθέσει πέντε προσφυγές στο Δικαστήριο του Στρασβούργου μεταξύ του 2012 και του 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ref1

Οι αντιδράσεις ακροδεξιών ομάδων σε διάφορες χώρες του πλανήτη δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία των Ηνωμένων Εθνών προς τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κανόνων

19317665

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι εάν η κουρδική πολιτοφυλακή δεν φύγει από τη βόρεια Συρία «θα τους ξεφορτωθεί» η Τουρκία – Η απειλή διατυπώθηκε παρά τη στήριξη των ΗΠΑ στην YPG

fam

Το γεγονός ότι είχε πείσει τη γυναίκα του ότι ήταν πράκτορας της CIA που αποσπάστηκε στη βρετανική MI5, αποδείχτηκε η τέλεια κάλυψη για να πηγαίνει στις άλλες οικογένειες του

2
lepen_bardella

Η αρχηγός του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν επέλεξε τον 23χρονο Ζορντάν Μπαρντελά για επικεφαλής της λίστας για τις ευρωεκλογές- Ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει ιταλικές ρίζες κι είναι φίλος του Σαλβίνι