Brexit: Πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι από βουλευτές των συντηρητικών

theresa_may__3_

Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία –  Πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι έχουν καταθέσει τρεις βουλευτές  - Συντηρητικοί βουλευτές συναντώνται για να καταθέσουν παρόμοιο αίτημα  - Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί, ανάμεσά τους και ο υπουργός Brexit - Καταρρέει η στερλίνα

Ραγδαίες είναι οι  εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας για το Brexit. καθώς μετά και την ομιλία της Τερέζα Μέι, βουλευτές από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματός της καταθέτουν προτάσεις μομφής, με επιστολή τους στον πρόεδρο της επιτροπής 1922 Σερ Γκράχαμ Μπράντι. 

Πρώτος κατέθεσε την επιστολή ο  συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος του Brexit  Τζέικομπ Ρις – Μογκ, επισημαίνοντας ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να κάνει πίσω, κάτι που θα λειτουργήσει προς το συμφέρον Λίγη ώρα αργότερα, ανάλογη επιστολή κατέθεσε στον Σερ Μπράντι ο Χένρι Σμιθ, ενώ ακολούθησε η Σέριλ Μάρεϊ, που ανέφερε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα σχέδια της Μέι για το Brexit. 


Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «Sky», oι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέι είχαν προγραμματίσει συνάντηση στις 1:45 μ.μ.,ώρα Βρετανίας (3:45 μ.μ. ώρα Ελλάδας) 

Τουλάχιστον 48 βουλευτές χρειάζονται να καταθέσουν πρόταση μομφής, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της Τερέζα Μέι από την πρωθυπουργία. Εφόσον οι επιστολές προς τον πρόεδρο της επιτροπής σταλούν σήμερα, τότε η διαδικασία για την πρόταση θα μπορούσε να διεξαχθεί  ακόμη και την προσεχή Τρίτη. 

Η Τερέζα Μέι αναμένται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 7 το απόγευμα, ενώ οι πληροφορίες την θέλουν να έχει ζητήσει από τον Μάικλ Γκόουβ, ευρωσκεπτικιστή, υπέρμαχο του Brexit και υπουργό Γεωργίας να αναλάβει το χαρτογυλάκιο του Ντόμινικ Ράαμπ.  


Παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί και δύο σύμβουλοι 

Η πρόταση δυσπιστίας έρχεται μετά το μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησης, με κορυφαία αυτή του υπουργού Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ. Πέραν του Ράαμπ, παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας, Εσθέρ ΜακΒέι, καθώς και οι Σουέλα Μπρέιβμαν, που επίσης έχει το χαρτοφυλάκιο του Brexit και η Σαισέλα Βάρα, υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας. Επίσης, παραιτήθηκαν οι σύμβουλοι των υπουργών Δικαιοσύνης, Ρανίλ Τζαγαγουαρντένα και Παιδείας, Αν-Μαρί Τρεβελιάν.

Πάντως, βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι ο κύκλος των υπουργών που παραιτήθηκαν δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κι άλλοι υπουργοί διαφώνησαν με το σχέδιο του Brexit και μέχρι στιγμής δεν έχουν διασαφηνίσει τις προθέσεις τους. 

may-brexit01-mesa
may-in

«Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός παρά την πρόταση μομφής»

Πάντως, εκπρόσωπος της Μέι διεμήνυσε ότι η πρωθυπουργός θα δώσει μάχη εναντίον κάθε πρότασης μομφής, καθώς σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.


Μέι: Brexit με συμφωνία, Brexit χωρίς συμφωνία είτε όχι Brexit

Παρά τις παραιτήσεις, η Τερέζα Μέι δεν έδειξε καμία διάθεση να υποχωρήσει κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής, παρουσιάζοντας στους βουλευτές τις επιλογές που υπάρχουν.

Όπως είπε ««Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση».

Η Μέι υπενθύμισε, επίσης, ότι όταν έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, δεν υπήρχε σχέδιο για το Brexit. «Ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει (το Brexit). Δεν το δέχτηκα» είπε και πρόσθεσε «ήταν μια απογοητευτική διαδικασία. Έχει αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσει δύσκολα ζητήματα...».

«Τώρα εναπόκειται στο βρετανικό λαό να κάνει αυτό που είναι προς το εθνικό συμφέρον» πρόσθεσε η Μέι.


Ράαμπ: Είναι μία «φρικτή συμφωνία»

Για «φρικτή συμφωνία» έκανε λόγο ο Ντόμινικ Ράαμπ μιλώντας στο Sky News μετά την παραίτησή του.

Ο Ράαμπ εξήγησε τη διαφωνία του με τη συμφωνία και κάλεσε την Τερέζα Μέι να αλλάξει πορεία.

«Ένιωθα ότι η προτεινόμενη συμφωνία έχει δύο μοιραία ελαττώματα. Το πρώτο είναι οι μάλλον αρπακτικοί όροι που προτείνει η ΕΕ, που θεωρώ ότι θα απειλήσουν την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε. Ο παραιτηθείς υπουργός Brexit διαφωνεί επίσης και σε όσα προβλέπονται για την αναστολή, που ενδέχεται να κλειδώσει τη χώρα μόνιμα σε ένα επιζήμιο για την οικονομία και καταστροφικό για τη δημοκρατία καθεστώς.

Πάντως, ο Ράαμπ χαρακτήρισε «ομαδική προσπάθεια» τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι δεν κατηγορεί τη Μέι.


Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Τζέικομπ Ρις- Μογκ

Ο βουλευτής των συντηρητικών και κορυφαίος υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις – Μογκ έστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής του 1922 επιστολή με την οποία καταθέτει πρόταση μομφής στο πρόσωπο της πρωθυπουργού.

Στην έξοδό του από τη Βουλή, ο Ρις-Μογκ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ωστόσο υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι «αποτυχία» και «θέτει σε κίνδυνο» το brexit. Ο συντηρητικός βουλευτής διαψεύδει ότι η κίνησή του έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες ή ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία των συντηρητικών.


Τι αναφέρει στην επιστολή του

Στην επιστολή του, ο βουλευτής επισημαίνει ότι η συμφωνία που παρουσιάστηκε στη Βουλή «απεδείχθη ότι ήταν χειρότερη απ' ότι αναμενόταν και δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις που δόθηκαν στο έθνος από την πρωθυπουργό, είτε για λογαριασμό της ίδιας είτε για λογαριασμό όλων μας στο Συντηρητικό κόμμα»,

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρις-Μογκ επισημαίνει ότι θεωρεί ότι εδώ και μερικές εβδομάδες είχε εκφράσει την ανησυχία του για το εάν η πρωθυπουργός χάνει την εμπιστοσύνη των μελών του συντηρητικού κόμματος «και θα ήταν προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας εάν αποσυρόταν. Ήθελα να αποφύγω τη δυσάρεστη φύση μιας επίσημης διαδικασίας πρότασης μομφής, με όλους τους κινδύνους που εμπεριέχει».

Δεν κάνω πραξικόπημα»

Ο βουλευτής ρωτήθηκε για το εάν η κατάθεση πρότασης μομφής είναι πραξικόπημα. «Όχι. Πραξικόπημα γίνεται όταν χρησιμοποιείς ακατάλληλες διαδικασίες», απαντά στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Ρις-Μογκ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει πίσω στις Βρυξέλλες και να ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιεί συναλλαγές με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Επίσης, επέρριψε ευθύνες προσωπικά στην πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η Βρετανία δεν ζήτησε αυτά που έπρεπε.

Θα ήταν λογικό να κάνουμε «μια γενναιόδωρη προσφορά» στην ΕΕ, που θα συμπεριλαμβάνει δικαιώματα για τους Ευρωπαίους πολίτες και επιστροφή χρημάτων για μία συμφωνία μετάβασης, ανέφερε.


Βουτιά για τη στερλίνα

Μετά τις παραιτήσεις, η στερλίνα κατέγραψε τεράστια πτώση έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών. Η πτώση έγινε πιο έντονη μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Ράαμπ, με αποτέλεσμα το βρετανικό νόμισμα να υποχωρήσει στο 1,9%, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2017, στο 1,2789 $. Το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,41%.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

Τσκ

Φαινότανε από την αρχή με την εκλογή της Μέϊ. Απο εδώ το πήγαινε απο εκεί το εφερνε και τελικά τα ξεφτιλισε το brexit. Πιό ακριβη αλλά και πιό εκλεπτυσμένη κολοτούμπα από του Τσίπρα! Για να δούμε αν οι Εγγλέζοι ειναι κι αυτοί χαύτες σαν τους Ελληνες

Νικολ

Χρειαζονται 48 επιστολες για την προταση μομφης. Ομως, μεχρι τωρα τουλαχιστον, δεν εχουν κατατεθει αρκετες.

Don korleone

Η Βρετανία μόλις έχασε τη Βόρεια Ιρλανδία και πιθανότατα έπεται και η Σκωτία. Τελικά δεν ήταν και τόσο άσχημο το brexit. Οπως δείχνουν τα πράγματα, oι Ευρωπαίοι πήραν τις βρετανικές βιομηχανίες και το Σίτυ, οι Βορειοϊρλανδοί και οι Σκωτσέζοι την ανεξαρτησία τους, και η Αγγλία πήρε το μακρύτερο. Κι εμείς οι Έλληνες γλυτώσαμε από το πιο φιλότουρκο κράτος στην ΕΕ.

ανεξάρτητος

"Ανεξαρτησία" μέσα στην ΕΕ. Ό,τι να'ναι. Οι λαοί στην Ευρώπη ξεσηκώνονται ενάντια στην ΕΕ και οι Έλληνες "ειδικοί" που τρέφονται από τα κονδύλια της κλπ. μιλούν για εθνική κυριαρχία μέσα στην ΕΕ...των πολυεθνικών και των διεθνών αρπακτικών και ειρωνεύονται τους Άγγλους που τόλμησαν το πρώτο βήμα για την κυριαρχία τους, την έξοδο από την ΕΕ... Και αυτό κρίνοντας από τον πόλεμο που γίνεται εναντίον της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίς του αγγλικού λαού, με τη μηχανευμένη πτώση της στερλίνας από τα βρετανικά funds κλπ., τους διάφορους Σόρος κλπ., το Σίτι κλπ., που είναι φουλ υπέρ της παγκοσμιοποίησης και του Bremain...

@Don korleone

Δεν θα μπορούσα να το γράψω καλύτερα! Εύγε. Ας πρόσεχαν οι Εγγλέζοι όταν άκουγαν τους απατεώνες Φάρατζ και Τζόνσον! Πού κρύφτηκαν άραγε αυτές οι νυφίτσες και δε μιλάνε?

Πόνος ατελείωτος

Πολύ θλιβερή η κατάντια της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι πολύ εξευτελιστικό να βλέπεις μια πρώην αυτοκρατορία να ταπεινώνεται με τέτοιο τρόπο. Ειδικά αν θυμηθείς τη βρετανική κατοχή της Κύπρου, σου έρχεται να ανοίξεις σαμπάνια

ανεξάρτητος

Να'ναι καλά οι Ευρω-αλήτ που εκβιάζουν, σε συνδυασμό με την προδοτική ηγεσία υπό τη Μέι, τον βρετανικό λαό και του ζητούν τα μαλλιοκέφαλα του για να βγει από την ΕΕ... Πολύ καλά κάνουν και καταθέτουν πρόταση μομφής εναντίον των ανδρείκελων της ΕΕ. Κάποιοι ξεχνούν τον ρόλο της ΕΕ στην ευρωκατοχή στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και ότι οι λαοί της Ευρώπης ξυπνούν και ζητούν την εθνική και οικονομική τους κυριαρχία, αναγκαία συνθήκη της οποίας (αλλά όχι ικανή) η έξοδος από την ΕΕ των "4 ελευθεριών" και των πολυεθνικών.

Chimirot

Η ψηλή είναι γάτα. Νόμιζε ο ξανθομάλλης λαϊκιστής ότι άλλοι θα πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις κι αυτός θα κάθεται και θα εισπράττει δυσαρέσκεια και ψήφους σαν κάτι χαϊβάνια στο Ελλάντα.Τώρα σφίγγουν τα γάλατα για όλους ακόμα και για τον Κόρμπιν.

@

Όσο και να ωρύονται οι ευρωλιγούρηδες, η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Ακόμη και ...χωρίς τη Μέι!

Λιγότερο αλκοόλ

1) ξαναδιάβασε προσεκτικά το άρθρο 2) βάλε όλες σου τις δυνάμεις να καταλάβεις τι συμβαίνει 3) (προαιρετικο) αν η ανατροφή σου το επιτρέπει ζητα συγνώμη για την μεγαλύτερη μακακια (από το "Μακάκος"...) που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sx0

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, οι τελευταίες ενημερώσεις που λαμβάνει δείχνουν ότι η έρευνα εστιάζει πλέον στο trafficking - Οι βρετανικές αρχές, μάλιστα, ερευνούν ομάδες οργανωμένου εγκλήματος - Ο οδηγός έχει συλληφθεί αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες αν έχει πει κάτι στις Αρχές

handle

Οι φουτουριστικές, αποσπώμενες χειρολαβές που η Tesla εξοπλίζει το Model S θεωρούνται υπεύθυνες για το θάνατο ενός οδηγού, ανοίγοντας τη συζήτηση για το πόσο ασφαλείς είναι τελικά αυτά τα νέου τύπου χερούλια.

basilias_2

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν η αποπομπή των έξι αξιωματούχων του παλατιού σχετίζεται με την «αποκαθήλωση» της 34χρονης βασιλικής συντρόφου, η οποία μόλις πριν δύο ημέρες κατηγορήθηκε για «απιστία απέναντι στον μονάρχη»

me43

Ο  μαιευτήρας βαρύνεται με υποψίες για αμέλεια - Το μωρό γεννήθηκε χωρίς μύτη, χωρίς μάτια και χωρίς ένα τμήμα του κρανίου του - Ο μικρός Ροντρίγκο παραμένει υπό νοσηλεία στο Σετούμπαλ, στην παιδιατρική μονάδα του νοσοκομείου όπου γεννήθηκε

1