Le Monde: «Πολλές από τις αποφάσεις Τσίπρα έχουν σοκάρει ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους»

Le Monde: «Πολλές από τις αποφάσεις Τσίπρα έχουν σοκάρει ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους»

«Σε μία τόσο θρησκευόμενη χώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του», λέει η γαλλική εφημερίδα - «Lexpress»: «O Τσίπρας προσπαθεί να μαλακώσει τη σχέση Εκκλησίας -Κράτους»

tsipras-iero-1
«Για τον Τσίπρα, η συμφωνία είναι ένα πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, μία από τους προεκλογικές του υποσχέσεις», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και προσθέτει:

«Έπειτα από μία πολύωρη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικεφαλής της Εκκλησίας, κατέληξαν σε συμφωνία που είναι ''επωφελής για τις δύο πλευρές''».

«Αφότου ανήλθε στην εξουσία, πολλές αποφάσεις του Τσίπρα - ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει βαφτίσει τα παιδιά του σε αυτή τη βαθιά θρησκευόμενη χώρα όπου το 97% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι - έχουν σοκάρει ορισμένους εκκλησιαστικούς κύκλους: η κατάργηση της υποχρέωσης του θρησκευτικού όρκου των υπουργών, η νομιμοποίηση της πολιτικής ένωσης για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, η έγκριση υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές θέσεις του κλήρου. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρούσε ανέκαθεν καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που θεωρείται πιο προοδευτικός από τον προκάτοχό του και από μερικούς μητροπολίτες.

Ανησυχίες ιερέων

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, «η συμφωνία των 15 παραγράφων τείνει να δώσει "περισσότερη αυτονομία στην εκκλησία", σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού. Ένα από τα ουσιώδη σημεία αφορά το καθεστώς του κλήρου, ο οποίος δεν θα θεωρείται πλέον ως αμειβόμενος δημόσιος υπάλληλος, αλλά αμείβεται από ένα ταμείο που διαχειρίζεται ανεξάρτητα από την Εκκλησία».

«Το μέτρο αυτό προκάλεσε την οργή των ιερέων οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτές.Χθες, το συνδικάτο των Ιερέων ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας: «Όσοι δεν μας θέλησαν ως συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις θα μας βρουν στο δρόμο τους». 

«Lexpress»:«O Τσίπρας προσπαθεί να μαλακώσει τη σχέση Εκκλησίας -Κράτους»

«O Τσίπρας προσπαθεί να μαλακώσει τη σχέση Εκκλησίας -Κράτους», γράφει η γαλλική εφημερίδα «L' express» και προσθέτει:
«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έκανε το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ένας «διακριτός» ρόλος του κράτος και της παντοδύναμης Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ανακοίνωση μέτρων που εγγυώνται την οικονομική ανεξαρτησία της τελευταίας, ένα χρόνιο πρόβλημα στη χώρα», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν στην ίδρυση ενός από κοινού διαχειριζόμενου ''Ταμείου Εκκλησιαστικής Ιδιοκτησίας'', το οποίο θα μεταβιβάσει ακίνητα των οποίων η περιουσία αμφισβητείται από τα δύο μέρη, καθώς και οποιαδήποτε άλλη περιουσία.Αυτός είναι ένας "συμβιβασμός που στοχεύει στον εξορθολογισμό των σχέσεών μας"», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ζήτημα της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και τα φορολογικά οφέλη που απορρέουν από το καθεστώς και τους δεσμούς της με την κοινωνία και την πολιτική τάξη προκάλεσαν πολλές επικρίσεις την τελευταία δεκαετία της κρίσης, καθώς η χώρα αγωνίστηκε με πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της και οι Έλληνες ήταν συνεχώς φτωχότεροι».

Κλείσιμο
«Η ανακοίνωση έρχεται τρεισήμισι μήνες μετά την έξοδο της χώρας από την αυστηρή κηδεμονία των πιστωτών της και περίπου ένα χρόνο από τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η διάκριση των ρόλων της Εκκλησίας και του Κράτους ήταν μία από τις εκλογικές υποσχέσεις του αριστερού κόμματος του Αλέξη Τσίπρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης