Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του κέρδισε τις εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν

kurdistan

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) εξασφάλισε 686.070 ψήφους, ή 45 έδρες, ενώ ο μεγάλος ιστορικός αντίπαλός του, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), εξασφάλισε 21 έδρες έχοντας λάβει 319.912 ψήφους

Το κόμμα του πρώην Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, αρχιτέκτονα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στο Ιρακινό Κουρδιστάν, εξασφαλίζοντας 45 από τις 111 έδρες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της αυτόνομης επαρχίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) εξασφάλισε 686.070 ψήφους, ή 45 έδρες, ενώ ο μεγάλος ιστορικός αντίπαλός του, η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK), εξασφάλισε 21 έδρες έχοντας λάβει 319.912 ψήφους, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου.

Οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί της κουρδικής πολιτικής επιδόθηκαν πρόσφατα σε μια μάχη χωρίς προηγούμενο στη Βαγδάτη για το αξίωμα του προέδρου του Ιράκ, το οποίο είναι κυρίως τιμητικό. Τελικά ο Μπαρχάμ Σάλεχ, ο υποψήφιος του UPK, κέρδισε τον θώκο, διατηρώντας το στάτους κβο το οποίο εδώ και δεκαετίες επιφυλάσσει το αξίωμα αυτό για το κόμμα του, ενώ το PDK αναλαμβάνει την προεδρία του Κουρδιστάν.

Το κόμμα Goran («Αλλαγή» στα κουρδικά), μέχρι πρότινος μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης στα δύο ιστορικά κόμματα της αυτόνομης επαρχίας, έχασε τις μισές έδρες του εκλέγοντας αυτή τη φορά μόνο 12 βουλευτές. Το κόμμα «Νέα Γενιά», μετά την εξασφάλιση τεσσάρων εδρών στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, εξασφάλισε οκτώ έδρες συγκεντρώνοντας 127.115 ψήφους.

Έντεκα έδρες κατέλαβαν οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες των τριών επαρχιών του Κουρδιστάν, που έχει αυτονομία από το 1991 - πέντε οι Τουρκμένοι, πέντε οι χριστιανοί και μία οι Αρμένιοι.Θεωρητικά, το PDK μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο χωρίς να χρειάζεται να συνεργαστεί με κανέναν από τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά μόνο με τους βουλευτές των μειονοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Goran και ισλαμικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι απορρίπτουν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετείχε μόνο το 57% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αμφισβητούνται ωστόσο από ορισμένους.

Προσφυγές μπορούν να κατατεθούν στα δικαστήρια της αυτόνομης περιοχής, διευκρίνισε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Χαντερίν Μοχάμεντ Σάλεχ, στη συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Η τοπική κυβέρνηση θα σχηματιστεί στη συνέχεια από τον μεγαλύτερο συνασπισμό στο κουρδικό κοινοβούλιο, ενώ ο θώκος του προέδρου του Κουρδιστάν παραμένει κενός μετά την αποχώρηση, στα τέλη του 2017, του Μασούντ Μπαρζανί.

Η θέση παραμένει παγωμένη έως τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος και την επικύρωσή του από το κοινοβούλιο, διαδικασίες για τις οποίες δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Για την ώρα τις εξουσίες του προέδρου μοιράζονται ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

malt

Πρόκειται για μία ομάδα από περισσότερους των δύο Μαλτέζων  - Έχουν ήδη συλληφθεί τρία άτομα για τη δολοφονία - Η Ντάφνι Γκαρουάνα Γκαλιζία δολοφονήθηκε το 2017 από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της - Ερευνούσε τα Panama Papers

flights

Οι ελεγκτές επανασχεδιάζουν τον εναέριο χώρο προσφέροντας στα επιβατικά αεροσκάφη τμήμα του, το οποίο προορίζεται για τα στρατιωτικά - 54,3 εκατ. επιβάτες αναμένεται να ταξιδέψουν αεροπορικώς

10
kasog09

Η γυναίκα δήλωσε πως παντρεύτηκε τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο τον Ιούνιο στις ΗΠΑ σε μυστική ισλαμική τελετή - Η Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, Χατιτζέ Τσενγκίζ, ανέφερε πως δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της γυναίκας και αναρωτήθηκε για τα κίνητρά της