Νέο πλήγμα για τον Τραμπ: Παραιτήθηκε αιφνιδίως η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ

Νέο πλήγμα για τον Τραμπ: Παραιτήθηκε αιφνιδίως η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ υπέβαλε την παραίτησή της - Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε δεκτή την παραίτησή της και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση της στα τέλη της χρονιάς

halley01-mesa
Την παραίτησή της υπέβαλε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκη Χάλεϊ, με τον πρόεδρο Τραμπ να την κάνει αποδεκτή. Η αποχώρησή της από τα καθήκοντά της θα γίνει στο τέλος του χρόνου. 



Λίγο αφότου ανακοινώθηκε η είδηση της παραίτησης της Χάλεϊ, που θεωρούνταν ένα από τα πλέον μετριοπαθή στελέχη της παρούσας διακυβέρνησης, κι ενώ ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια, ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω λογαριασμού του στο twitter ανέφερε ότι θα  κάνει ανακοίνωση με τη «φίλη του Νίκι Χάλεϊ» στο οβάλ γραφείο. 

Χαρούμενη η Χάλεϊ, αμήχανος ο Τραμπ

Πάντως, οι πρώτες φωτογραφίες από τη συνάντηση της Νίκι Χάλεϊ με τον Τραμπ δείχνουν μάλλον χαρούμενη την παραιτηθείσα πρέσβη και αμήχανο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η αποχώρησή της από το αξίωμά της θα γίνει στο τέλος του χρόνου, ενώ την αποκάλεσε «πολύ ιδιαίτερη» γι' αυτόν. 


Ενώπιον των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι η Χάλεϊ μπορεί να επιστρέψει στη διακυβέρνησή του κάποια στιγμή στο μέλλον, και μάλιστα της είπε ότι «μπορεί να διαλέξει» ποιο πόστο επιθυμεί.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Χάλεϊ τον είχε ενημερώσει για την απόφασή της εδώ και έξι μήνες περίπου ότι ήθελε να κάνει ένα διάλειμμα, ενώ εξήρε τη δουλειά της στα Ηνωμένα Έθνη.  

«Έχουμε αρκετούς ανθρώπους που θα ήθελαν να αναλάβουν τη δουλειά στον ΟΗΕ» είπε ο Τραμπ, που διευκρίνισε ότι ο διάδοχος της Χάλεϊ θα ανακοινωθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. 


«Δεν ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω την προεδρία το 2020»

Κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο, η Χάλεϊ έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε φημολογία περί διεκδίκησης της αμερικανικής προεδρίας το 2020. «Δεν ενδιαφέρομαι να γίνω πρόεδρος των ΗΠΑ το 2020», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ενώ κατά την αποχώρησή της υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ είναι ισχυρές ξανά».

Εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές της Νίκι Χάλεϊ στην κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα και τον γαμπρό του, που ήταν παρόντες στο οβάλ γραφείο. «Κάνουν πολλά πράγματα στο παρασκήνιο που θα ευχόμουν να το γνώριζαν πολλοί αυτό, καθώς είμαστε καλύτερη χώρα επειδή είναι στη διακυβέρνηση», ανέφερε. 







Ωστόσο, η παραίτηση της Χάλεϊ, πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνα, προκάλεσε έκπληξη στη διακυβέρνηση Τραμπ. Η Χάλεϊ είχε αναλάβει το αξίωμα τον Ιανουάριο του 2017, ενώ ο διορισμός της είχε γίνει με διακομματική συναίνεση στη Γερουσία, με 96 Γερουσιαστές να ψηφίζουν «υπέρ» και 4 «κατά». 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της παραίτησης, όμως σύμφωνα με το Axios, η υποβολή της έγινε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το NBC, η Χάλεϊ είχε ανακοινώσει την απόφασή της σε μέλη του προσωπικού του γραφείου της. 

Η Νίκι Χάλεϊ θεωρείται ως ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της διακυβέρνησης Τραμπ, ενώ ενεργούσε ως όργανο μιας διοίκησης που δεν έχει πάντα σαφές στίγμα στην εξωτερική πολιτική.


Η αποχώρησή της αναμένεται ότι θα αυξήσει εκ νέου την ανησυχία των συμμάχων των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Παρά τη ρητορική της και τις προειδοποιήσεις της ότι έφτιαχνε λίστες με φίλους και εχθρούς, η Χάλεϊ λειτουργούσε ως γέφυρα ανάμεσα στον Τραμπ και τον ΟΗΕ, ενώ κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο ότι ο οργανισμός είναι χρήσιμος για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα.


Στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον Λευκό Οίκο


Η ανακοίνωση της παραίτησης έρχεται λίγο αφότου η Χάλεϊ είχε αναλάβει καθήκοντα προσωρινού προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναν μήνα.

Πάντως, οι σχέσεις της με τον Λευκό Οίκο είχαν διαταραχθεί στο παρελθόν. Τον Απρίλιο, είχε συγκρουστεί με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ όταν ένας σύμβουλός του υποστήριξε ότι είχε ανακοινώσει πρώιμα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ υποστήριξε ότι η Χάλεϊ βρισκόταν σε σύγχυση. «Με όλο το σεβασμό, δεν είμαι σε σύγχυση» του απάντησε λίγες ώρες αργότερα μέσω Fox η Χάλεϊ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης