Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Μπρετ Κάβανο: Αισιοδοξούν οι Ρεπουμπλικανοί

Σήμερα η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για τον Μπρετ Κάβανο: Αισιοδοξούν οι Ρεπουμπλικανοί

Χθες το βράδυ, ο αμφιλεγόμενος δικαστής έκανε μία άμεση έκκληση για την επικύρωση του διορισμού του, με άρθρο του στην Wall Street Journal, όπου ζητούσε συγγνώμη για το οξύ ύφος του κατά την ακρόαση στη Γερουσία

kabanos
Οι ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Γερουσία, δεν μιλούν για λογαριασμό των τριών γερουσιαστών που τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην επικύρωση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αλλά μιλούν με σιγουριά ότι θα κερδίσουν την πολιτική μάχη στην ολομέλεια του σώματος, σχολιάζει το “Politico.”

Η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων διαχέει ένα κλίμα αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικαστικής ψηφοφορίας, με την τελική ψηφοφορία για την επικύρωση του διορισμού στην ολομέλεια να προγραμματίζεται για αύριο το βράδυ (τοπική ώρα Ουάσινγκτον). Τόσο ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, όσο κι άλλα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων έχουν τους λόγους τους για να είναι αισιόδοξοι, μετά τις ενθαρρυντικές σε αρχικό στάδιο, δηλώσεις που έκαναν οι Γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα και Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, σχετικά με την αναφορά του FBI.

Έτσι, καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας στους Ρεπουμπλικάνους, το οποίο εάν μεταφραστεί σωστά σε ψήφους, εκτιμάται ότι η υποψηφιότητα του εφέτη από την Ουάσινγκτον για διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, θα επικυρωθεί.

Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι είδαν την έρευνα του FBI ως μία ουσιαστική δικαίωση του Κάβανο απέναντι στις καταγγελίες των δύο γυναικών, για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά. Οι ίδιοι, δεν επιθυμούν να προκαταλάβουν τις κινήσεις των Γερουσιαστών Κόλινς, Φλέικ και της Λίζας Μαρκόβσκι από την Αλάσκα, ενώ εκτιμούν ότι οι κυριότερες ανησυχίες τους για τον Κάβανο έχουν πλέον αντιμετωπιστεί, μέσω της αναφοράς του FBI.

Μιλώντας με μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ο Τζον Κόρνιν, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων που εκλέγεται στο Τέξας, αναφέρθηκε στην επικύρωση του διορισμού του Κάβανο, σαν αυτή να αποτελεί ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Ο ίδιος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γερουσία θα βάλει τέλος “σε αυτήν την ατμόσφαιρα τσίρκου,” μέσα στο Σαββατοκύριακο κι όταν θα ψηφίσει “προκειμένου τελικά να επικυρώσει τον διορισμό αυτού του καλού ανθρώπου, σε μια τόσο σημαντική θέση.”

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση για το αν έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των ψήφων, ο Κόρνιν συμπλήρωσε απλά: “Είμαι αισιόδοξος. Θα αφήσω τους γερουσιαστές να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.”

Κλείσιμο
“Μερικά από τα μέλη μας, έθεσαν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη, ήταν να ακούσουν την Δρ. Φορντ. Η δεύτερη, ήταν να διεξαχθεί η συμπληρωματική έρευνα από το FBI. Το πράξαμε κι αυτό. Δεν ανέδειξε νέες πληροφορίες,” πρόσθεσε ο Κόρνιν, δηλώνοντας ότι ο ίδιος, είναι “πολύ ευχαριστημένος” από τις χθεσινές αντιδράσεις.

“Αναφορικά με τους τρεις που είναι σημαντικοί. Λοιπόν, βλέπω ότι βρίσκονται σε ένα καλό σημείο. Αυτή η συμπληρωματική έρευνα έλεγξε όλες τις διαστάσεις και ικανοποίησε τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει, σχετικά με το να μιλήσουν κι άλλοι άνθρωποι,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα διαδεχτεί τον Κόρνιν στην πυραμίδα της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

“Αισθάνομαι πολύ καλά, για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε,” δήλωσε ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ που εκλέγεται στο Κεντάκι, χωρίς να επισημάνει τίποτε περισσότερο. “Όλα καλά,” είπε κι αποχώρησε από την συνέντευξη Τύπου.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας μπορεί να επιμηκυνθεί χρονικά ακόμη και μέχρι την Κυριακή, στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι χρειαστούν την ψήφο του Γερουσιαστή Στιβ Ντέινς από την Μοντάνα. Ο ίδιος, θα βρίσκεται στο γάμο της κόρης του στην αναφερόμενη πολιτεία το Σάββατο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του, Κέιτι Σότλερ. Ο γερουσιαστής, υποστηρίζει τον διορισμό του Κάβανο, αλλά η πρόθεσή του είναι να συνοδεύσει την κόρη του στην τελετή.

Ωστόσο, η παρουσία του θα είναι απαραίτητη, μόνο στην περίπτωση που η σημερινή διαδικαστική ψηφοφορία έχει ένα οριακό αποτέλεσμα. Στην αντίθετη περίπτωση, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα χρειαστούν την ψήφο του, εάν ο Κάβανο εξασφαλίσει 51 ψήφους για την επικύρωση του διορισμού του.

Στην αντίθετη περίπτωση, ο Μακόνελ θα κρατήσει την ψηφοφορία ανοιχτή για ώρες, ώστε ο Ντέινς να επιστρέψει από την Μοντάνα και να υποστηρίξει με την ψήφο του, τον δικαστή.

Από την άλλη μεριά, η αισιοδοξία που εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται ότι προπορεύεται από τις πραγματικές εξελίξεις, με δεδομένη την στάση των τριών γερουσιαστών, αλλά και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει κατά τις προηγούμενες ημέρες.

Ο Φλέικ, είναι ένας συχνός επικριτής του προέδρου Τραμπ και φαίνεται ότι σκέφτεται σοβαρά την υστεροφημία του, καθώς απέχει ελάχιστα από την συνταξιοδότησή του. Η Κόλινς και η Μαρκόβσκι από την πλευρά τους, είναι οι δύο τελευταίες μετριοπαθείς γερουσιαστές μεταξύ των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και ήταν αντίθετες στην κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare).

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι οι τρεις γερουσιαστές ανησυχούν για τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Κάβανο κι όχι για τις θέσεις που έχει εκφράσει αναφορικά με την άσκηση της προεδρικής εξουσίας.

“Αισθάνομαι γενικά, ότι είναι μία πολύ θετική εξέλιξη ότι επρόκειτο για ισχυρισμούς που δεν αποδείχθηκαν,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τομ Τίλις από την Βόρεια Καρολίνα, που πέρασε τρεις ώρες μελετώντας τα συμπεράσματα της αναφοράς του FBI για τον Κάβανο.

Οι γερουσιαστές είχαν πρόσβαση στην αναφορά σε ειδικό χώρο με προδιαγραφές ασφάλειας, στο υπόγειο της Γερουσίας, καθώς επρόκειτο για υλικό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως απόρρητο. “Δεν υπάρχουν σίγουρα ανησυχίες γι’ αυτήν την δικαστική φιλοσοφία. Δεν υπάρχουν ανησυχίες για τις γνώμες που περιγράφονται. Πρόκειται για μία νηφάλια απεικόνιση των γεγονότων,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χθες το βράδυ, ο Κάβανο έκανε μία άμεση έκκληση για την επικύρωση του διορισμού του, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

“Ήμουν πολύ συναισθηματικός την Πέμπτη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Είναι ενδεχόμενο να υπήρξα υπερβολικά συναισθηματικός, μερικές φορές. Γνωρίζω ότι ο τόνος μου ήταν οξύς και είπα κάποια πράγματα, τα οποία δεν θα έπρεπε να είχα πει.”

Ωστόσο, είναι απίθανο ότι ο τόνος που είχε ο Κάβανο στην κατάθεσή του, θα καθορίσει και την τύχη της επικύρωσης του διορισμού του. Τόσο ο Φλέικ, όσο και η Κόλινς εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στους δημοσιογράφους, αναφορικά με το εύρος της έρευνας του FBI. Η έρευνα αυτή, συμπεριέλαβε τις καταθέσεις εννέα μαρτύρων, αλλά κι εκατοντάδες πληροφορίες, οι οποίες συλλέχθηκαν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών.

Οι ίδιοι, έλαβαν μέρος σε μία ενημέρωση των Ρεπουμπλικάνων για την αναφορά του FBI σχετικά με την έρευνα και στην συνέχεια, επέστρεψαν στον προκαθορισμένο χώρο, προκειμένου να την μελετήσουν.

Οι δύο γερουσιαστές, ήταν επίσης παρόντες στο χθεσινό μεσημβρινό γεύμα των Ρεπουμπλικάνων, χωρίς να αποκαλύψουν στους συναδέλφους τους τις σκέψεις, αλλά και το τι θα πράξουν στην τελική ψηφοφορία, σύμφωνα με άλλες πηγές που παραβρέθηκαν στο γεύμα.

Μάλιστα, λέγεται ότι ο Φλέικ είχε σκυμμένο το κεφάλι του, καθώς διάβαζε την αναφορά και προκειμένου να μην δραματοποιήσει περαιτέρω, την υπόθεση της επικύρωσης του διορισμού του Κάβανο.

Ο Φλέικ έκανε ερωτήσεις επίσης και στην διάρκεια της ενημέρωσης για την αναφορά του FBI, ενώ οι ερωτήσεις αυτές, δεν ήταν διαφορετικές από τις ερωτήσεις που έκαναν κι οι άλλοι συνάδελφοί του.

Η Μαρκόβσκι από την πλευρά της, δεν πήγε στο μεσημβρινό γεύμα των Ρεπουμπλικάνων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, όσο εξεργάζονταν την αναφορά του FBI.

Από την άλλη μεριά, αναποφάσιστος παραμένει κι ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αισιοδοξούν ότι θα δώσει στον Κάβανο την μοναδική ψήφο υποστήριξης που θα λάβει από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πηγή: “Politico” μέσω ΑΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης