Ο Αμπράμοβιτς έθεσε «σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια», σύμφωνα με την ελβετική αστυνομία

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έθεσε σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εικόνα της Ελβετίας λέει η αστυνομία – Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, υπάρχει υποψία «για ξέπλυμα χρημάτων και τεκμαιρόμενες επαφές με εγκληματικές οργανώσεις

Αρνητικό είναι το πόρισμα της ελβετικής αστυνομίας, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να δοθεί στον Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς άδεια παραμονής.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έθεσε «σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και κίνδυνο για την φήμη» της χώρας, εάν λάβει άδεια να κατοικήσει στην Ελβετία.

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι έχασε μια επτάμηνη δικαστική μάχη κατά ενός ιδιοκτήτη εφημερίδα, καθώς ζητούσε να μην δημοσιευτούν πληροφορίες για τους λόγους που απέτυχε να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στην Ελβετία.

Η Ελβετία είπε «όχι» στο αίτημα μόνιμης παραμονής

Η δικαστική μάχη ανάμεσα στον Αμπράμοβιτς και τον Ελβετό εκδότη Ταμέντια ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο ειδησεογραφικός οργανισμός του δεύτερου εξασφάλισε λεπτομέρειες μιας επιστολής της αστυνομίας, προς τις αρχές μετανάστευσης, που ζήτησαν τη γνώμη τους για το ενδεχόμενο να επιτραπεί στον ολιγάρχη να μετακομίσει στο καντόνι του Βαλέ.

Ο Αμπράμοβιτς, που κατέχει σημαντική περιουσία και στον πιο ακριβό δρόμο της Βρετανίας, ζήτησε άδεια παραμονής στην Ελβετία τον Ιούλιο του 2016, ελπίζοντας ότι θα μεταφέρει την επίσημη κατοικία του στο ιδιόκτητο χιονοδρομικό κέντρο του Βερμπιέ.

Ωστόσο, μετά από μια προσεκτική εξέταση των δεδομένων για έναν από τους πιο πλούσιους άνδρες στον κόσμο, η αστυνομία εξέφρασε ανησυχίες για τη χορήγηση άδειας παραμονής.

Βαρύτατες καταγγελίες από τους συντάκτες της επιστολής

Σύμφωνα με τον Ταμέντια, η αστυνομία αναφέρει ότι ο Αμπράμοβιτς είναι γνωστός για «υποψίες σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και υποτιθέμενες επαφές με εγκληματικές οργανώσεις». Επίσης, οι συντάκτες της επιστολής αναφέρουν ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ολιγάρχη «προέρχονται ως ένα βαθμό από μη νόμιμη προέλευση».

Μηνύσεις προς όποιον μεταδίδει τέτοιες πληροφορίες προαναγγέλλει η πλευρά Αμπράμοβιτς

Ο δικηγόρος του Αμπράμοβιτς, Ντάνιελ Γκλασλ απάντησε στις καταγγελίες υποβάλλοντας αίτημα διόρθωσης των γεγονότων στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει μηνύσεις εναντίον οποιουδήποτε μεταδίδει τέτοιου είδους πληροφορίες.

«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός ότι ο κ. Αμπράμοβιτς ενεπλάκη σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή είχε επαφές με εγκληματικές οργανώσεις είναι παντελώς ψευδής. Ο κ. Αμπράμοβιτς ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δεν έχει ποινικό μητρώο. Δεν είχε, ούτε κατηγορήθηκε ότι είχε, επαφές με εγκληματικές οργανώσεις», δήλωσε.

Οι καταγγελίες δεν στηρίζονται σε δικαστικές αποφάσεις και ο ολιγάρχης δεν είχε ποτέ δικαστικές περιπέτειες στην Ελβετία. Αντίθετα, στηρίχθηκαν σε πληροφορίες της αστυνομίας που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν και ο Αμπράμοβιτς έχει το δικαίωμα να κηρυχθεί αθώος.

Η δημοσιοποίηση έγινε μετά από επτάμηνη δικαστική μάχη

Τον Φεβρουάριο, ο ολιγάρχης διασφάλισε την απαγόρευση αναφοράς των ανησυχιών της αστυνομίας στα μίντια. Ωστόσο, η απαγόρευση ήρθη στο τέλος της δικαστικής διαδικασίας, όταν ο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε την προσφυγή του Αμπράμοβιτς.

Αρχικά, το καντόνι του Βαλέ είχε δεχθεί την αίτηση του Αμπράμοβιτς, λόγω του οικονομικού του προφίλ και των φόρων που αναμενόταν να πληρώσει στην περιοχή. Ωστόσο, οι αρχές σε ομοσπονδιακό επίπεδο φαίνεται ότι είχαν διαφορετική γνώμη, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2017, να απορρίψουν την αίτηση για μόνιμη κατοικία.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο δικηγόρος του αναφέρει: «Ο κ. Αμπράμοβιτς έχουν υποβληθεί σε πολυάριθμους και λεπτομερείς ελέγχους από κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς εταίρους εδώ και πολλά χρόνια και τέτοιοι αβάσιμοι χαρακτηρισμοί δεν αποτέλεσαν ποτέ ζήτημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr