Tα Wikileaks «καίνε» τον... Τζούλιαν Ασάνζ: Σχεδίαζε να βρει καταφύγιο στη Ρωσία

Tα Wikileaks «καίνε» τον... Τζούλιαν Ασάνζ: Σχεδίαζε να βρει καταφύγιο στη Ρωσία

Από το 2012 είναι εγκλωβισμένος στη πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία

julian-assange
Στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να βρει καταφύγιο ο «Mr Wikileaks», Τζούλιαν Ασάνζ εγκαταλείποντας τη Βρετανία.

Σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει στο Αssociated Press,ο Ασάνζ σχεδίαζε να εγκαταλείψει το Λονδίνο στις 30 Νοεμβρίου του 2010 με προορισμό τη Ρωσία. Το πρακτορείο επικαλείται μία επιστολή με παραλήπτη το ρωσικό προξενείο στο Λονδίνο.

"Εγώ, ο Τζούλιαν Ασάνζ εξουσιοδιοτώ το φίλο μου Ισραήλ Σαμίρ να παραδώσει το διαβατήριό μου και να εκδώσει βίζα»,φέρεται να έγραψε ο Aσάνζ προς το ρωσικό προξενείο στο Λονδίνο.
Η επιστολή αποτελεί μέρος μιας σειράς ηλεκτρονικών μηνυμάτων του WikiLeaks, οικονομικών αρχείων, μυστικά καταγεγραμμένων φωτογραφιών και άλλων εγγράφων που διαρρέουν στο Associated Press.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του στο Twitter, το «WikiLeaks» υποστηρίζει ότι ο Aσάνζ δεν έγραψε την επίμαχη επιστολή ούτε υπέβαλε αίτηση για ρωσική βίζα κι ότι ένας πρώην συνεργάτης του Ασάνζ ήταν υπεύθυνος για το έγγραφο.

Την ίδια μέρα που ο Ασάνζ φέρεται να είχε στείλει την επιστολή του στους Ρώσους, η Ιντερπόλ εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ο οποίος καταζητείτο στη Σουηδία με τις κατηγορίες βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι, ο Αυστραλός ιδρυτής του «ενοχλητικού» ιστότοπου Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται «πολιορκημένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορείτο τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.Παρά το γεγονός ότι οι σουηδικές αρχές έβαλαν στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ κινδυνεύει να συλληφθεί με το που θα βγει από την πρεσβεία και να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου οι αρχές σκοπεύουν να τον παραπέμψουν σε δίκη για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης