Πολιτική σύγκρουση μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα

mitsotakiskotzias0

Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία», απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς χωρίς να πει λέξη για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα - Όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΘΕΜΑ

Πολιτική σύγκρουση κορυφής αλλά και κεντρικό θέμα συζήτησης έγινε η αποκάλυψη εγγράφου των Wikileaks από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε όλο το πλαίσιο των απαιτήσεων που είχαν θέσει οι Σκοπιανοί από το 2008 που ζητούσαν εκτός των άλλων επιτακτικά την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

«Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τη βαρυσήμαντη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».

«Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες», αναφέρει με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση  με την οποία προσπαθεί να επιτεθεί στη ΝΔ, αλλά εμμέσως επιβεβαιώνει ότι με τη συμφωνία την οποία ο ίδιος υπέγραψε στις Πρέσπες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνώρισε επίσημη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα όπως ζητούσαν οι Σκοπιανοί. Με φύλλο συκής μοιάζει το επιχείρημα του Νίκου Κοτζιά ότι «σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

Μπορεί ο κ. Κοτζιάς να υποστηρίζει αμήχανα ότι έκανε τους Σκοπιανούς να δεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, όμως η πρακτική την οποία ακολουθούν όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι Σκοπιανοί -όπως βεβαιώνεται από δηλώσεις των κυρίων Ζάεφ και Κοτζιά- αποκαλύπτει ότι μετά την συμφωνία των Πρεσπών αναφέρονται διαρκώς στη χώρα τους σαν Μακεδονία και επισημαίνουν πως η γλώσσα και η ταυτότητά τους είναι η μακεδονική. Τόσο μεγάλη ήταν η διπλωματική επιτυχία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης...

Διαβάστε την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«
Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη.

Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

Την απάντηση Κοτζιά σχολίασε ως εξής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος:

Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής με τίτλο «Εδώ και 10 χρόνια οι Σκοπιανοί ήθελαν «Βόρεια Μακεδονία», γλώσσα και εθνικότητα

Η κυβέρνηση Τσίπρα παραχώρησε στη FYROM όλα όσα ήθελαν οι Σκοπιανοί για τη γλώσσα, την ταυτότητα και το όνομα της χώρας τους, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο της αμερικάνικης πρεσβείας στα Σκόπια με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως πλέον καθίσταται σαφές, όχι μόνο «δεν ταπεινώνει τους γείτονες», σύμφωνα με τη φρασεολογία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά απογυμνώνει τους χειρισμούς και την επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρόκειται για μια ισομερή συμφωνία που διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας - Μακεδονίας για το ονοματολογικό», το ντοκουμέντο που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ» επιβεβαιώνει όσους είχαν υπόνοιες ότι μετά την ενεργή εμπλοκή της Ουάσινγκτον η ελληνική κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία η οποία ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των Σκοπιανών.

Σε τηλεγράφημα με τίτλο «Τι θέλουν οι Μακεδόνες για να λύσουν τη διαφορά της ονομασίας» και ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, η τότε πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς περιγράφει κωδικοποιημένες τις επιδιώξεις των Σκοπιανών και μεταφέρει στους συναδέλφους της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε με τους Νίκολα Γκρουέφσκι και Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρωθυπουργό και πρόεδρο της FYROM.

«Η πρεσβεία στα Σκόπια εκτιμά ότι σχετικά με το περιεχόμενο μιας συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. η μακεδονική κυβέρνηση θα δεχόταν τελικά τους ακόλουθους όρους:

-Ονομα: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σ.σ.: το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη γειτονική χώρα ως «Northern» ή εναλλακτικά «North Macedonia»).

-Πεδίο εφαρμογής: Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και διμερώς από οποιαδήποτε χώρα δεν θέλει να χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία. Η Μακεδονία θα χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα όταν αναφέρεται στον εαυτό της, σε διαβατήρια, ετικέτες προϊόντων, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.

-Ταυτότητα: Η γλώσσα και η εθνικότητα θα μπορούσαν να ονομάζονται “μακεδονική”, κάτι που θα έπρεπε να γίνει με σιωπηρούς χειρισμούς, ίσως ως ένα συμπληρωματικό παράρτημα στο UNSCR, ή σε κάποιο εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που δεν θα χρειάζεται ελληνική έγκριση. Εν κατακλείδι, η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική».

Tο εμπιστευτικό έγγραφο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς, στις 29 Ιουλίου 2008:
documento

Τότε σκόνταψαν στο δίδυμο Καραμανλής – Ντόρα

Αυτά ανέφερε πριν από δέκα χρόνια η τότε πρέσβειρα των ΗΠΑ στη FYROM μεταφέροντας τις κόκκινες γραμμές της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων προκειμένου να συναινέσουν στη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας… Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2008, η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη είχε θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κινούμενη εντός της εθνικά αποδεκτής γραμμής που είχε τηρηθεί μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Οι Αμερικανοί ωστόσο θεωρούσαν ότι μπορούσαν να επιτύχουν άρση του αδιεξόδου πιέζοντας την ελληνική πλευρά. Και γι’ αυτό η Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς από κοινού με τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ έκαναν συνεχείς συναντήσεις και άτυπες επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών. Οπως προκύπτει από τα ιστορικά γεγονότα, η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε να συνθηκολογήσει.

Δέκα χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και μετά το προφητικό τηλεγράφημα Μιλοβάνοβιτς, η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο διολίσθησε στις θέσεις των Σκοπιανών, αλλά έχει και το πολιτικό θράσος να παρουσιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως δήθεν διπλωματική νίκη της Αθήνας...

Η άνευ όρων παράδοση των «χρήσιμων αριστερών»

Τι προβλέπει η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία που συνομολόγησαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ μετά την ενεργή διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον και κυρίως του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ από κοινού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στα Σκόπια Τζες Μπέιλι;

«1. Το επίσημο όνομα θα είναι ‘‘Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’.

2. Η ιθαγένεια θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.

3. Η επίσημη γλώσσα θα είναι η ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας».

Είναι ανατριχιαστικές οι ομοιότητες της τελικής συμφωνίας που υπεγράφη στις Πρέσπες στα 17 Ιουλίου με τις θέσεις που αποτελούσαν κόκκινες γραμμές για τους Σκοπιανούς εδώ και μία δεκαετία, όπως περιγράφονταν στο τηλεγράφημα της πρέσβειρας των ΗΠΑ Μιλοβάνοβιτς από τις 29 Ιουλίου του 2008.

Αποκαλύπτεται πως ό,τι ήθελαν οι Σκοπιανοί το κέρδισαν. Είτε στο θέμα του ονόματος, αλλά κυρίως στο ζήτημα της γλώσσας και της ταυτότητας που η ελληνική πλευρά πείστηκε να αναγνωρίσει ως μακεδονική. Και ενώ το 2008 ο ιέραξ Νίκολα Γκρουέφσκι δεχόταν τη σιωπηρή, υπόγεια αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας ως παράρτημα ενός εσωτερικού εγγράφου του ΟΗΕ που δεν θα χρειαζόταν ελληνική έγκριση, φτάσαμε στο 2018 που ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισαν επίσημα την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας ικανοποιώντας και τους πιο σκληρούς Σκοπιανούς εθνικιστές.

Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, έλεγε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ το 2008 ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να υπογράψει επισήμως ότι αποδέχεται την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας για να δεχτεί να επικυρώσει την υιοθέτηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». Τελικά, το 2018, με τη Συμφωνία των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει κάτι πολύ περισσότερο από το δικαίωμα των γειτόνων -κατά την άποψη του Αλέξη Τσίπρα- να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες. Βάζει την υπογραφή της σε νομικά δεσμευτικό κείμενο ότι η εθνικότητα των Σκοπιανών είναι μακεδονική και η γλώσσα τους επίσης μακεδονική.

Το ντοκουμέντο αποκαλύπτει την επώδυνη διολίσθηση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με την οποία προφανώς ζημιώνονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ολη αυτή η δήθεν προσπάθεια που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκαναν επί μήνες, όπου παρίσταναν ότι διαπραγματεύονται σκληρά με τους γείτονες, ήταν ένα προκάλυμμα για να δεχτούν θέσεις που για τους Σκοπιανούς αποτελούσαν κόκκινη γραμμή ήδη από το 2008, όμως η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν τις αποδεχόταν!

Και ενώ κατηγορούν ως πατριδοκάπηλους όσους απορρίπτουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύεται ότι συνθηκολόγησαν αφού μόνο ως εθνική υποχώρηση μπορεί να αξιολογηθεί μια συμφωνία που υπογράφεται στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που είχαν θέσει οι Σκοπιανοί εδώ και μία δεκαετία για να διευθετηθεί το ζήτημα του ονόματος.

Δεν μπορεί να μην επισημανθεί και η περιφρόνηση -ή έστω αδιαφορία- που επέδειξαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. Αν μη τι άλλο, είναι αδύνατον να ταυτίζονται τα εθνικά συμφέροντα με τις κόκκινες γραμμές των Σκοπιανών.

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται οι συστηματικοί χειρισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών που μεθόδευσαν την επίτευξη συμφωνίας επί μία δεκαετία, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Κοτζιά δέχτηκαν να ευθυγραμμιστούν με την Ουάσινγκτον, επιδιώκοντας απλώς να γίνουν αποδεκτοί ως η πρώτη αριστερή και παράλληλα αμερικανόφιλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγο πράγμα να στηρίζεσαι στον θείο Σαμ για να επιβιώσεις πολιτικά ή έστω να ελπίζεις ότι θα ενισχυθείς από το κατεστημένο της Ουάσινγκτον για να επανέλθεις στην εξουσία έπειτα από μια πιθανή εκλογική ήττα... Αν μη τι άλλο, το να έχεις δώσει έμπρακτα διαπιστευτήρια υπέρ των αμερικανικών θέσεων και μάλιστα σε ένα θέμα για το οποίο η διοίκηση των ΗΠΑ εργάζεται συστηματικά επί μία δεκαετία, αφιονίζοντας τη ρωσική πλευρά που διαβλέπει προσπάθεια αλλαγής των γεωστρατηγικών ισορροπιών στα Βαλκάνια με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι κάτι για το οποίο ευλόγως μπορείς να αναμένεις ανταλλάγματα.

Ερωτήματα βαρύνουσας σημασίας

Το έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια από το 2008 προδιαγράφει μια πορεία που δεν ακολούθησε καμία ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν ο συνεργάσιμος προς τους Αμερικανούς Γιώργος Παπανδρέου, μέχρι σήμερα, όπου βρέθηκαν οι «χρήσιμοι αριστεροί» του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κείμενο του τηλεγραφήματος προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα βαρύνουσας σημασίας. Αποκαλύπτεται, μεταξύ άλλων, ότι:

■ Το όνομα που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Σκοπιανών είναι το Βόρεια Μακεδονία (με το Βόρεια με ή χωρίς παρενθέσεις).

■ Οι γείτονες δεν δέχονταν οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με την εθνικότητα και τη γλώσσα τους, αξιώνοντας τη διατήρηση του όρου «μακεδονική».

■ Αναζητούσαν τρόπους διαχείρισης της επισημοποίησης της μακεδονικής γλώσσας μέσω γραπτής επιβεβαίωσης από τον ΟΗΕ.

Με βάση όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Σκόπια, προκύπτει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση το 1977 ή άλλοτε δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Γι’ αυτό άλλωστε οι Σκοπιανοί εισηγούνταν να περάσει ο χαρακτηρισμός της γλώσσας τους ως μακεδονικής σε νέο κείμενο του ΟΗΕ που δεν θα απαιτούσε ελληνική έγκριση...

Αν, όπως αποκαλύπτεται από το αμερικανικό έγγραφο, οι βασικές θέσεις της γείτονος ως προς το όνομα, την εθνικότητα και τη γλώσσα παρέμειναν ακριβώς οι ίδιες, πού ακριβώς υποχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ; Πολύ περισσότερο που οι θέσεις των Σκοπιανών του 2008, που επικυρώθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ δέκα χρόνια αργότερα, είχαν διατυπωθεί από τον εθνικιστή Νίκολα Γκρουέφσκι. Παραδόξως, όλες οι αξιώσεις των σκληρών Σκοπιανών -που περιγράφονταν στις τρεις κόκκινες γραμμές- πέρασαν με πρωθυπουργό τον ήπιο σοσιαλιστή Ζόραν Ζάεφ, που βρήκε πρόθυμους συνομιλητές στην ελληνική πλευρά...
Με τα δεδομένα που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ουδείς δικαιούται να απορεί γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε «Μακεδόνας» την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ «θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»...


leaks-1
leaks-2
leaks-3
leaks-4
leaks-5

ΣΧΟΛΙΑ (116)

kris7

που κρυφτηκατε τωρα αριστερο-τρολ των 10 λεπτων?????????

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΣΑΠΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΕΡΑΣ ..........

Πέφτω από τα σύννεφα!!!

Αδύνατον να πιστέψω ότι ο λαοπρόβλητος Ηγέτης μας ήταν -και είναι ακόμα - σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αδύνατον να πιστέψω ότι για την καρέκλα θα πούλαγε και τη μάνα του, Αυτά μόνο κάτι διαπλεκόμενοι νεοφιλελέδες τα κάνουνε.

Τελικά

Μηπως ο κ. Τσίπρας ήλθε στην εξουσία μπνο για να τακτοποιήσει το εθνικό θέμα της Μακεδονίας και Θράκης και θα εξαφανιστεί ; Όλα εν γνώση τους βέβαια.

CR

Ο Κοτζιάς εκμεταλλεύτηκε την πολιτική αλλαγή στα Σκόπια έφερε erga omnes στο όνομα Βόρεια Μακεδονία πράγμα που ο Γκρουέφσκι δεν δέχονταν ούτε νεκρός. Σήμερα το VMRO κατηγορεί τον Ζάεφ για εσχάτη προδοσία που δέχθηκε τη συμφωνία των Σκοπίων. Και από τις δυο πλευρές των συνόρων οι ακροδεξιοί λένε πως οι χώρες τους προδόθηκαν. Ε, δεν γίνεται να προδόθηκαν και οι δυο, εκτός και αν η συμφωνία είναι δίκαιη. Εξάλλου σε ένα δίκαιο συμβιβασμό κανείς δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Ο Κούλης, καθώς είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. Ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή και αυτός θα φέρει μια καλύτερη είναι εύκολο να το λέει στα λόγια μπας και τον πιστέψει κανένας χαζός. Να δούμε τι θα κάνει όταν η συμφωνία θα πρέπει να έρθει στη βουλή για επικύρωση. Και η μοίρα παίζει πολλά παιχνίδια, μπορεί να είναι αυτός ο ΠΘ που θα πρέπει να το κάνει.

@

Το να δινεις κατι δικο σου δεν ειναι συμβιβασμος ...ειναι παραδοση.

mm

Ε όχι και συμβιβασμός να φτιάξουμε γλώσσα Μακεδονική. Αυτό είναι γελοίο, ψεύτικο, πέρα από προδοτικό για τη Μακεδονική ιστορία και Μακεδονική ταυτότητα. Και αυτός που παίρνει το σφύριγμα, και αυτός φωνάζει μην αγχώνεσαι. Οι Ρώσοι δε θέλαν συμφωνία γιαυτό φωνάζει το VMRO που το σπρώχνουν οι Ρώσοι δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο αλλά με το ΝΑΤΟ. Σαν συμφωνία ειναι καθαρή παράδοση της Ελλάδας. Μακεδονική γλώσσα μπορεί να ειναι μόνο στα Ελληνικά. Σλαβομακεδονική ίσως. Επίσης, δεν μποπρείς να τους αποκαλείς Μακεδόνες χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, σαν να ειναι οι μόνοι, (χώρια σαν να ειναι οι αυθεντική) και να λες ότι κατοικούν στη Βόρεια. Και παιδί 10 χρονών θα σηκωθεί και θα πει είμαστε οι Μακεδόνες θέλουμε τη Μακεδονία όχι μο΄νο τη Βόρεια. Δες το με λογική. Όχι με συναίσθημα, θέλουμε να τα βρούμε και να ησυχάσουμε άρα ναι σε όλα.

Κορόιδα.

Να πάτε να ξαναψηφίσετε το συνταγματικό τόξο στις επόμενες εκλογές. Αφού σας γλεντάνε και σας αρέσει. Ε ρε κλωτσές που θέλετε κορόιδα...

Ψευτες

Ο κοτζιλας και τα λοιπά συριζοτρολακια αυτοδιαψευδονται..τότε λέτε δε δέχονταν erga omnes, και σεις λέτε πετύχατε να δεχτούν το erga omnes..η αλήθεια: άρα η συμφωνία είναι τόση καλή για αυτούς, που τη δεχθηκαν μέχρι και erga omnes..το άλλο επιχείρημα των συριζοτρολ και Κοτζιά..οι εθνικιστές εκεί δε δέχονται τη συμφωνία άρα είναι μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα...η αλήθεια: το VMPO, έχει κρατήσει πολύ ύποπτη στάση ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, έχει χλιαρή αντίδραση ως και ύποπτη και η οποία αντίδραση είναι λόγω ρωσικών συμφερόντων.. γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οτι η συμφωνία είναι σχεδόν 100% αυτό που ηθελαν, γνωριζουν πλεον ότι δε μπορούν να πετύχουν πια διπλή ονομασία στη χώρα τους (χωρίς φυσικά να δέχονται erga omnes που δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα τους) και γνωριζουν ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για τον εδαφικο διαμελισμο της Ελλάδας και προσάρτηση της Μακεδονίας στα σκοπια ( 30 χρόνια άριστης διπλωματίας δε πήγαν χαμένα). με τη συγκεκριμένη συμφωνία είτε λέγονται βόρεια μακεδονια είτε σκέτο, αποκτούν αυτό ακριβώς που θέλουν, η διαφορά είναι μια ελάχιστη χρονική καθυστερηση.ο αρχηγός τους έχει δώσει έμμεσα συγκατάθεση στο λαό για ναι στο δημοψήφισμα, και ο απλός κόσμος που ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα και αντιδρά ακομη είναι ελαχιστος και αυτό λόγω ημιμαθειας και αγραμματοσύνης..

ΠΡΟΣ ΑΥΤΑΠΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΑΝΟΦΑΓΟΥΣ

Στους εθνοπροδοτες ψυριζαιους τους περιμενει αγριος ανασκολπισμος και κρεμασμα στο Συνταγμα. Δεν τους σωζει τιποτε. Συντομα τους τελειωνουμε! Venceremos!

Εφιαλτι του 2015

Για πες μας τι είσπραξη έκανες στους ςε κρυφούς λογαριασμούς για αυτά που κανείς, Ernesto της πλάκας προδότη αλήτη λεχρίτη.

Στάθης

Εδώ και 30 χρόνια, όλοι, παντού σε όλο τον κόσμο αποκαλούν αυτή τη χώρα Μακεδονία. Σκέτο. Δεν υπάρχει κανείς σε όλο τον κόσμο εκτός Ελλάδας που να την αποκαλεί Σκόπια ή Fyrom. Και σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου την έχουν αναγνωρίσει επίσημα με το όνομα Μακεδονία. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Macedonia Όλοι εκτός από την Ελλάδα που στρουθοκαμηλίζει και χαίρεται νομίζοντας ότι επειδή εμείς μόνοι μας παγκοσμίως τη λέμε Σκόπια, η χώρα λέγεται έτσι και είναι όλα οκ. Μέχρι που όταν τους βλέπουμε σε αγώνα μπάσκετ κρύβουμε το όνομα με γκρι κουτάκι. Αν όντως περάσει αυτή η συμφωνία και ισχύσει το erga omnes, θα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία της Ελλάδας γιατί θα έχουμε γυρίσει στο +5 μια χαμένη παρτίδα. Δεν υπάρχει προηγούμενο παγκοσμίως να αλλάξει μια χώρα το συνταγματικό της όνομα γιατί το απαιτεί μια άλλη χώρα. Ιδίως τη στιγμή που την έχουν αναγνωρίσει με το όνομα αυτό όλες σχεδόν οι χώρες του κόσμου, και τώρα θα αναγκαστούν να το αλλάξουν! Αυτή η επιτυχία θα είναι πρωτοφανής, και φυσικά οι αντίστοιχοι και καλά πατριώτες της από εκεί πλευράς φωνάζουνε τον Ζάεφ προδότη. Τα ίδια μυαλά με τους δικούς μας ακριβώς. Το ότι η χώρα αυτή θα είχε γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας δεν το μετράνε όμως. Πόσους εχθρούς μπορούμε να έχουμε γύρω μας;

Αλ6 διορισε με

Και ειναι τοσο σημαντικο το πως τους λενε 2765 χωρες που ολοι εχουν πεσει πανω μας να συμφωνησουμε με αυτους!! Ειναι δε τοσο σημαντικο το πως τους αποκαλουνε που οι 2765 ιδιες χωρες ειναι ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΟΝΟΜΑΣΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ!!! Χρησιμε βλακακο :Πρωτη φορα στα παγκοσμια διπλωματικα χρονικα ενα γεωπολιτικο Τιποτα (σκοπια) τα παιρνει ΟΛΑ απο μια χωρα μελος καθε παγκοσμιου club και με πολλαπλασια γεωπολιτικη και οικονομικη ισχυ. Αυτο ειναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. .... Πηγαινε τωρα στον Καρανικα να παρεις το ο.60 κακομοιρη

Σταθής@

Ακου να σου πω αμορφωτε πρόδοτη στο παρΕλθον τα βαλΑμε με Πέρσες,Ρώμαικη αυτόκρατορια,Γοτθους,Σλαβους,Αραβες,Φραγκους Τουρκους,Ιταλους,Γερμανους και δεν κάταφεραν να μαε λυγισούν θα μας λυγισεί ενα ψευδοκρατος προιον προπαγανδάς εισαι σοβάρος? <<πόσους εχθρόυς μπορούμε να έχουμε?>> ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ! πάντοτε είμασταν μόνοι μας πάντοτε οι εχθροί μας υπερτερούσαν!Δεν αμφισβητώ ότι ειναί πρός το γεώπολιτικο μάς συμφέρον να επιλυθει το συγκεκριμενο ζητημα ομως διπράγματευση σημαίνει οτι αμοιβαια επωφελουνται και δυο πλευρες ! απαιτω ορισμενα πραγματα ,θετω ορους και υποχωρω προκειμενου να βρεθει μια αποδεκτη κοινη λυση αντιστοιχα και ο <<αντιπαλος >> εμεις τα παραχωρησαμε ολα ανευ ορων! συνειδητοποιεις οτι προκειται για παρωδια τοσο στημενη οσο το δημοψηφισμα του 2015? με μεγαλυτερο τιμημα για την χωρα φυσικα! <<Εδώ και 30 χρόνια, όλοι, παντού σε όλο τον κόσμο αποκαλούν αυτή τη χώρα Μακεδονία. Σκέτο. >> Γνώριζεις την νομόθεσια περι δικαιοματος ασκησης βετο? γνωριζεις οτι υπαρχει νομος που απαγορευει την χρηση οματων που παραμπεμπουν στην πολιτισμικη ταυτοτητα,γεωγραφικη επικρατεια, η αναφορες σε Συνταγματα αλλων κρατων? σπουδαιο κατορθωμα θα αλλαξουν ενα Συνταγμα που εξαρχης δεν εχει ισχυ, και ποιος σου λεει οτι μολις μπουν στο Νατο δεν θα διοργανωσουν δημοψηφισμα με σκοπο να το ξαναλαξουν? στο κατω κατω ποιος τους δεσμευει? και καστε ενα λεπτο! ειπες οτι ολος ο κοσμος τους αναγωριζει ως Μακεδονια αρα ειτε εφαρμοστει το erga omnes ειτε οχι ποια η διαφορα?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

naupaktos_ar

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο ΠτΔ κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για την Ναυμαχία της Ναυπάκτου - Έκανε λόγο για αυθαιρεσίες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή που δεν θα γίνουν ανεκτές από την ΕΕ

73
cem

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

66