Χορευτές κατηγορούν τον Γιαν Φαμπρ για σεξουαλικές ταπεινώσεις και εκφοβισμό

Χορευτές κατηγορούν τον Γιαν Φαμπρ για σεξουαλικές ταπεινώσεις και εκφοβισμό

Ανοιχτή επιστολή 20 χορευτών και χορευτριών που καταγγέλλουν τη συμπεριφορά του καλλιτέχνη - Ο Γιαν Φαμπρ, δημιουργός της παράστασης «Mount Olympus» είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών

jan_fabr
Είχε προκαλέσει σάλο για την παράστασή του «Mount Olympus» και την περίφημη σκηνή με τα «Παλλόμενα Πέη», ενώ στο ελληνικό κοινό έγινε γνωστός για το διορισμό του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις για το βελγικής ταυτότητας πρόγραμμα που ετοίμασε.

Και τώρα, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες παραστάσεις του, καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς κατηγορείται για σεξουαλικές ταπεινώσεις και σεξουαλικό εκβοφισμό.

Το κείμενο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ολλανδόφωνου περιοδικού τέχνης recto:verso. Οι πρώην συνεργάτες καταγγέλλουν ότι συστηματικές «παρενοχλήσεις» από την πλευρά του φλαμανδού καλλιτέχνη.

«Η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί»

Η επιστολή υπογράφεται κυρίως από γυναίκες, ενώ οκτώ εξ αυτών τον καταγγέλλουν επώνυμα.

«Η ταπείνωση ήταν καθημερινό ψωμί» στους κόλπους του θιάσου Troubleyn, αναφέρουν, διευκρινίζοντας ότι προσκαλούσε στο σπίτι του καλλιτέχνες με πρόσχημα παραστάσεις αναπαραστατικής τέχνης και επιχειρούσε τότε μια «σεξουαλική προσέγγιση».

Μάλιστα, σε ορισμένους συνεργάτες προσφέρθηκε ένα σημαντικό ποσό μετά τις συναντήσεις αυτές. Όσοι αρνούνταν τα χρήματα, έβλεπαν τον ρόλο τους να περιορίζεται στις παραστάσεις.

Έκανε σεξιστικές παρατηρήσεις για το σώμα των χορευτών

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο δημιουργός της παράστασης «Mount Olympus» κατηγορείται ότι ταπείνωνε γυναίκες κατά τις πρόβες, κάνοντας σεξιστικές παρατηρήσεις ενώπιον όλων για το σώμα τους. Μερικοί από τους υπογράφοντες αναφέρουν πως υπήρξαν θύματα και άλλοι μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών.

Ο Φαμπρ αρνείται τις κατηγορίες

Στο ίδιο περιοδικό, το recto:verso, ο Γιαν Φαμπρ απαντά αρνούμενος τις κατηγορίες σε βάρος του.

«Εδώ δεν υποχρεώνουμε κανέναν και καμία να κάνει πράγματα που θεωρεί πως υπερβαίνουν τα όριά του», γράφει, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η εκστρατεία αυτή γίνεται στα μέσα ενημέρωσης, χωρίς να έχει πραγματικά τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ενώ αμφισβητεί επίσης κάθε ανάρμοστη συμπεριφορά.

Γνωστός για την προκλητική του τέχνη

Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1958, ο Φαμπρ είναι χορογράφος, καλλιτέχνης των πλαστικών τεχνών και θεατρικός σκηνοθέτης. Η τέχνη του θεωρείται προκλητική και περιλαμβάνει θεάματα τα οποία θίγουν ανοικτά το θέμα της σεξουαλικότητας.

Οι υποστηρικτές του τον πιστώνουν με τη ριζική ανανέωση της σκηνής, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για προκλήσεις άνευ λόγου. Είχε προκαλέσει σκάνδαλο το 2005 στο Φεστιβάλ της Αβινιόν με δύο θεάματα με τίτλο «Η ιστορία των δακρύων» και «Είμαι αίμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης