Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ: Οι τρεις λόγοι που καθιστούν «killer» τον τυφώνα Florence

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ: Οι τρεις λόγοι που καθιστούν «killer» τον τυφώνα Florence

Το τεραστίων διαστάσεων καιρικό φαινόμενο κατευθύνεται στην Καρολίνα με ανέμους που αγγίζουν τα 210 χλμ την ώρα - Εντολή εκκένωσης σε περισσότερους από ένα εκατ. ανθρώπους - Ανέβηκε από την κατηγορία 2, στην κατηγορία 4 μέσα σε ελάχιστες ώρες - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και οι πολιτείες Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα

flo
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους κατοίκους της ανατολικής ακτής να προετοιμαστούν για τη χειρότερη καταιγίδα που έχουν ζήσει. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αρχίσει να εκκενώνουν τα σπίτια τους και να απομακρύνονται από τις περιοχές που προβλέπεται ότι θα χυπήσει το τεραστίων διαστάσεων καιρικό φαινόμενο. Η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και τρεις πολιτείες, η Βιρτζίνια, η Νότια και η Βόρεια Καρολίνα, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα δείχνουν ότι ο τυφώνας Florence θα χτυπήσει με σφοδρότητα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, ελευθερώνοντας αμέτρητους τόνους νερού και με ανέμους που είναι ικανοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες πόλεις.

Οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ ανέλυσαν τα τρία φονικά συστατικά του μεγάλου τυφώνα που κατευθύνεται προς τις αμερικανικές ακτές. Μετά από εκτενή έρευνα και στοιχεία που προέρχονται τόσο από επίγεια μέσα, όσο και από δορυφόρους, κατέληξαν στα τρία βασικά στοιχεία που καθιστούν τον Florence... killer!

1.5 million ordered to flee before Hurricane Florence strikes


1. Η ωμή βία μετά τη ραγδαία άνοδο του επιπέδου

Είθισται ένας τυφώνας να αλλάζει κατηγορία όταν ενισχύεται από τα ρεύματα της θάλασσας. Πρόκειται για μία διαδικασία που διαρκεί μέρες. Ο τυφώνας Florence, ωστόσο, ανέβηκε τις κατηγορίες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ από την κατηγορία 2, στην κατηγορία 4, ανέβηκε μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών. Αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες, είναι ότι θα έχει δυναμώσει ακόμη περισσότερο όταν θα έχει φτάσει στις ακτές της Καρολίνας. «Αυτή η καταιγίδα γίνεται ολοένα και δυνατότερη, πριν εκδηλωθεί στην ξηρά. Ο κυκλώνας έχει αναπτύξει ταχύτητα σχεδόν 120 χλμ την ώρα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που έγινε την Τρίτη το πρωί», τόνισε ένας εκ των επικεφαλής του αμερικανικού μετεωρολογικού ινστιτούτου. «Πρόκειται για ένα τείχος νερού, το οποίο θα πέσει σε περιοχές της ακτής. Μπορεί να έχουμε μία καταιγίδα με ύψος βροχής 20 ποδών. Οποιαδήποτυε καταιγίδα με ύψος βροχής που υπερβαίνει τα 12 πόδια, θεωρείται κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων», πρόσθεσε.

2. Πρόβλεψη για τεράστιας έκτασης πλημμύρες

Η στιγμή που ένας τυφώνας χτυπά μία περιοχή, είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Υπάρχει και δεύτερο. Αυτό δεν είναι άλλο από τις επιπτώσεις. Οι μετεωρολόγοι φοβούνται για πλημμύρες άνευ προηγουμένου τόσο στις πόλεις των ακτών, όσο και σε περιοχές και πόλεις πολλά χιλιόμετρα εντός της ενδοχώρας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα απαντάται στην Καρολίνα, καθώς η γη στις περιοχές αυτές έχει ήδη δεχθεί μεγάλες ποσότητες νερού, κάτι που σημαίνει ότι το έδαφος δεν θα είναι πρόσφορο να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

3. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν εμπειρία από τυφώνες

Ο τυφώνας Florence είναι κατηγορίας 4, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κουβαλάει τεράστιες ποσότητες νερού. Πρόκειται για μία κατάσταση την οποία οι κάτοικοι των περιοχών που θα χτυπήσει, δεν είναι συνηθισμένοι, εκπαιδευμένοι και συνειδητοποιημένοι να αντιμετωπίσουν. Η τελευταία μεγάλη καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, ήταν πριν από 29 χρόνια. Διάστημα ικανό για ξεχαστεί η εμπειρία από το σύνολο του πληθυσμού.

Επίσης, από την εποχή που ο τυφώνας Hugo έπληξε την Καρολίνα, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 25% και πλέον, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. «Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν έρθει ξανά αντιμέτωποι με τέτοιου επιπέδου καταιγίδα. Δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν. Πώς να λειτουργήσουν. Πώς να αντιδράσουν. Πώς να κάνουν το σπίτι τους ασφαλέστερο και πότε να το εκκενώσουν», δήλωσε ένας μετεωρολόγος του αμερικανικού ινστιτούτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης