Ολάντ: Ο Πούτιν παραδέχθηκε μπροστά μου ότι ο στρατός του δρούσε στην Ουκρανία

Ολάντ: Ο Πούτιν παραδέχθηκε μπροστά μου ότι ο στρατός του δρούσε στην Ουκρανία

«Ο Πόροσενκο και ο Πούτιν ανέβαζαν συνεχώς τους τόνους μεταξύ τους. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν τόσο εκνευρισμένος, που άρχισε να απειλεί να διαλύσει ολοκληρωτικά τις δυνάμεις του ομολόγου του», γράφει σε νέο του βιβλίο ο Φρανσουά Ολάντ

putin-merkel-hollande-and-poroshenko-in-minsk
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ, το Φεβρουάριο του 2015 , ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε να "συντρίψει" τα ουκρανικά στρατεύματα. Αυτό αναφέρεται σε ένα βιβλίο του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τίτλο "Μαθήματα Ισχύος".

«Ο Πόροσενκο και ο Πούτιν ανέβαζαν συνεχώς τους τόνους μεταξύ τους. Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν τόσο εκνευρισμένος, που άρχισε να απειλεί να διαλύσει ολοκληρωτικά τις δυνάμεις του ομολόγου του. Αυτό έδειξε ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν συνειδητοποίησε ότι "καρφώθηκε" ξαφνικά και μάζεψε τα λόγια του», αναφέρει το απόσπασμα από το βιβλίο.

Ο Ολάντ σημειώνει ότι ο Πόροσενκο υπερασπίστηκε την κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επιδίωξε την αυτονομία των «αντάρτικων επαρχιών» και θέλησε να καθυστερήσει την κατάπαυση του πυρός για άλλες τρεις εβδομάδες. «Ήταν τόσο άκαμπτος που αρνήθηκε την άμεση σύνδεσή του με τους αυτονομιστές, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να αποφασίσει γι 'αυτούς, απαιτώντας ότι έπρεπε να τους συμβουλευτούν», γράφει ο Ολάντ.

Ο πολιτικός υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν εξαιρετικά αργά και με μεγάλο αριθμό διαφωνιών.

«Στις επτά το πρωί μετά από μια άγρυπνη νύχτα, ο Πούτιν συνέχισε να κολλάει στο θέμα της εκεχειρίας. Προκειμένου να επιτύχουμε ένα αποτέλεσμα, απειλήσαμε με αντι-ρωσικές κυρώσεις, οι οποίες έχουν ήδη δηλωθεί. Υποστήριξε ότι δεν κατάλαβε ή δεν άκουγε τι είπαμε. Τελικά, συμφωνήσαμε ότι η εκεχειρία θα ξεκινούσε μέσα σε τέσσερις ημέρες, ακολουθούμενη από την απόσυρση βαρέων όπλων και την ανταλλαγή κρατουμένων. Η αυτονομία των επαρχιών απορρίφθηκε. Ξαφνικά ο Πούτιν είπε ότι έπρεπε να συμβουλευτεί ξεχωριστά τους ηγέτες των αυτονομιστών. Οι απεσταλμένοι τους ήταν και στο Μινσκ. Που ακριβώς; Σε κάποιο ξενοδοχείο ή σε ένα γειτονικό γραφείο μας; Τουλάχιστον δεν τους είδαμε», γράφει ο πρώην Γάλλος πρόεδρος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης